Afbeelding
Foto: ZuidOostZorg en NHL Stenden Hogeschool

Samen Sterk, interprofessioneel samenwerken en samen leren

Educatie

LEEUWARDEN - Op woensdag 5 oktober 2022 organiseren ZuidOostZorg en NHL Stenden Hogeschool van 14.30 tot 18.30 uur het symposium: ‘Samen Sterk, interprofessioneel samenwerken en samen leren’ voor en door verpleegkundigen en verzorgenden in de Noordelijke regio. In speeddates en workshops gaan ze met elkaar in gesprek over de belangrijke rol die ze hebben in de noodzakelijke verandering naar interprofessioneel samenwerken.

Leeuwarden is local hub voor Internationaal congres 

Met het symposium sluiten de beide organisaties aan op het internationale congres ‘Future proof Nursing’ en wordt online de lezing van Claudia Maier, postdoctoraal onderzoeker bij the Department of Healthcare Management bij de universiteit van Berlijn, over de interprofessionele skill-mix gevolgd. Vervolgens gaan studenten en verpleegkundigen met elkaar in gesprek door middel van speeddates en workshops over de belangrijke rol die ze hebben in de noodzakelijke verandering naar interprofessioneel samenwerken. Zo kunnen zij samen tot nieuwe inzichten komen die kunnen bijdragen aan toekomstbestendige zorg binnen een vitale regio waarbij onderwijs, onderzoek en praktijk elkaar versterken. De opbrengsten van het mini-symposium voor het vak verpleegkundige worden besproken in een beschouwende lezing van Nynke Boonstra, lector Zorg & Innovatie in de Psychiatrie, waarin de opbrengsten in relatie tot huidige ontwikkelingen in het vakgebied verder worden uitgelicht.

Interprofessioneel samenwerken

Het symposium heeft als centraal thema interprofessioneel samenwerken. Hans Drenth, lector Kortdurende Zorg en Interprofessionele Samenwerking bij Kwetsbare Ouderen en Margreet van der Cingel, lector Verpleegkundig Leiderschap en Onderzoek voor Goede Zorg geven aan: “In de dagelijkse praktijk van zorgverleners lijkt samenwerken met andere professionals vanzelfsprekend. Toch is interprofessioneel samenwerken en van elkaar leren niet altijd makkelijk. Daarbij willen we kijken naar de succesfactoren: wat kun je doen om de samenwerking voor iedereen goed te laten verlopen? Verpleegkundigen en verzorgenden hebben een cruciale rol bij interprofessioneel samenwerken. Zij zien de cliënt immers het meest. Hoe beïnvloedt hun beroepsidentiteit de samenwerking met anderen? En wat is het verschil tussen interprofessioneel en multidisciplinair samenwerken? Deze vragen staan centraal op dit symposium waar we studenten en professionals elkaar laten ontmoeten.

Premium partner European Nursing Congress

Van 4 tot 7 oktober 2022 vindt het European Nursing Congress (ENC) 2022 plaats: een groot online event, waarbij de toekomst van de verpleegkunde centraal staat. NHL Stenden en ZuidOostZorg zijn beide ‘premium partner’ van dit grootschalige online evenement met als centrale thema ‘Future proof nursing: nurses as key drivers of change’. Oftewel: hoe werken we aan toekomstbestendige zorg en welke rol speelt de verpleegkundige daarin als sleutelfiguur? Het mini-symposium draagt hieraan bij door onderwijs, onderzoek en de praktijk met elkaar te verbinden en zo anders te kijken naar lastige vraagstukken over interprofessioneel samenwerken.

Programma

Datum: wo 5 oktober
Tijd: 14.30 - 18.30 uur
Waar: Leeuwarden, NHL Stenden - Rengerslaan 10

14.30: Inloop en ontvangst (in de Kuil)
14.45-15.15: ‘Professional meets student’ Speeddates tussen studenten en medewerkers waarbij ze in gesprek over het verpleegkundig vak en interprofessioneel samenwerken en leren.
15.30-16.00: Plenair bijwonen keynote dr. Claudia Maier ‘Interprofessional skill-mix
16.00-16.15: Korte nabeschouwing: plenair onder leiding van dr. Hans Drenth en dr. Margreet van der Cingel
16.30-18.00: Twee workshoprondes
18.00-18.20:  Plenaire afronding door dr. Nynke Boonstra. Zij sluit het symposium af met een beschouwende lezing waarin ze de  opbrengsten van dit minisymposium voor het vak verpleegkundige zal belichten in relatie tot huidige ontwikkelingen in het vakgebied.

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 19 uur geleden
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 17 apr, 18:00
Afbeelding
Woning aan Uiterdijksterweg gesloten vanwege vondst hennepkwekerij 112-Nieuws 17 apr, 15:00
Afbeelding
Meer ruimte voor wandelen, fietsen en leefkwaliteit in de openbare ruimte Natuur 17 apr, 12:00
Afbeelding
Zwerfafval beloningsprogramma Schoon Belonen Leeuwarden van start Natuur 17 apr, 10:00