Rijkele Dijkstra van Dijkstra Assurantiën in zijn kantoor in Leeuwarden.
Rijkele Dijkstra van Dijkstra Assurantiën in zijn kantoor in Leeuwarden. Foto: Rob Dijkstra

Column Rijkele Dijkstra: Slappe hap

Column

Zo langzamer hand begin je je wel een beetje af te vragen of er überhaupt nog wel capabele mensen in de politiek zitten. De besluiteloosheid en de traagheid in alle processen begint zo langzamerhand erg in het nadeel van ons mensen te werken.

Je ziet het de afgelopen weken bij een paar actuele zaken zoals de accijns op brandstof of op het beslag leggen van tegoeden van Russische boefjes. Alles gaat hier langzamer dan in de ons omringende landen. Je wordt er eigenlijk best wel moedeloos van. Ja er gaan ook dingen goed, ik zal niet zeggen dat alles slecht gaat, maar het slakkengangetje is in veel dossiers standaard.

En er is zoveel te organiseren. We moeten bouwen, energie ergens anders vandaan halen, juist opleiden, opvangen, defensie uitbreiden, klimaatdoelen halen. Waar zijn de daadkrachtige politici die gewoon durven en vaart zetten achter dossiers. We hebben gewoon niet de tijd om tot de allerlaatste punt in het dossier discussies te voeren. Deze trage besluitvorming is en blijft de achilleshiel van de Nederlandse politiek. Gecreëerd door het grote aantal fracties in de kamer.

Trouwens, onze rechterlijke macht doet er ook hard aan mee. Deze zijn zo langzamerhand ook politiek aan het bedrijven. Als één milieuactivist weer naar de rechter stapt, heeft dat meteen gevolgen voorhonderdduizenden Nederlanders die op een woning wachten. Dit zal straks ook wel het geval worden als we bijvoorbeeld kiezen voor kernenergie. Een kleine groep zal zich weer verzetten en een grote groep heeft er last van. Waar is de rechter die het algemeen belang dan boven het belang van deze klagers gaat stellen. Je kan wel juridisch gelijk krijgen, maar ga dan als rechter ook overwegen wat voor gevolgen dit heeft voor de gehele gemeenschap.

Laten we hopen dat er echte leiders opstaan. We zijn er aan toe.

Afbeelding
Grutte Pier Brouwerij maakt speciaal bier bij middeleeuwententoonstelling Fries Museum Evenement 7 uur geleden
Afbeelding
Auto’s in de kreukels na botsing in flauwe bocht in Leeuwarden Politie 9 uur geleden
Afbeelding
Grote verschillen in ‘laadpaaldichtheid’ Friese gemeenten Duurzaamheid 8 aug, 20:00
Afbeelding
SLOWTriatlon Waterland van Friesland op zaterdag 10 september Evenement 8 aug, 16:00
Afbeelding
Geen treinen op 13 en 14 augustus tussen Groningen - Buitenpost Algemeen 8 aug, 13:00
Afbeelding
Hevige confrontatie in de derde aflevering van #LOKFIETS Leeuwarden Samenleving 5 aug, 12:00
Afbeelding
Princessehof sluit tentoonstelling af met Koreaans feest Cultuur 5 aug, 10:00
Afbeelding
Voor jou, de natuur en de goede doelen Algemeen 4 aug, 12:00