Rijkele Dijkstra van Dijkstra Assurantiën in zijn kantoor in Leeuwarden.
Rijkele Dijkstra van Dijkstra Assurantiën in zijn kantoor in Leeuwarden. Foto: Rob Dijkstra

Column Rijkele Dijkstra: Kwetsbaar Europa

Column

De afgelopen weken hebben we kunnen zien hoe een narcistische psychopaat de wereld op zijn kop zet. Super triest wat er op het ogenblik in Oekraïne gebeurd. Het is wel een giga wake-up call voor de vrije democratische wereld. Met name wij hier in de EU zagen alleen maar vriendjes op de wereld en nergens een bedreiging. Gelukkig zijn we wakker geworden en kijken we wat minder door een roze bril naar de rest van de wereld.

Onze militaire apparaat wordt gelukkig op peil gebracht en onze energiebehoefte wordt minder afhankelijk gemaakt van dictaturen. Toch moet het hier niet bij blijven. Er zijn veel meer primaire behoeftes die bij een conflict, ergens in de wereld, veel ellende kunnen veroorzaken in Europa. We zijn voor onze medicijnen afhankelijk van India en China. In het verleden werden deze in Europa ontwikkeld en geproduceerd. We moeten er toch niet aan denken dat deze landen de leveranties aan ons zouden stopzetten. Het leed is niet te overzien. 

China als fabriek van de wereld is mooi voor China maar maakt ons kwetsbaar. Aangezien het alles behalve een democratie is en met de ambitie om ook nog eens een gevechtje aan te gaan met Taiwan, waar ze net zo over denken als Poetin over een aantal ex-sovjet staten, kan dit land wel eens het volgende probleem worden. Ik pleit er voor om zoveel mogelijk van onze behoeftes te produceren in Europa of anders af te nemen van landen die er wel democratische principes op na houden en die een westerse kijk op de wereld hebben. Nu wil China graag geld verdienen en het meeste verdienen ze nu nog in de westerse wereld. Maar met dat ze grondstof producerende landen in hun macht krijgen is het wel een land die Europa kan maken of breken. 

Afbeelding
Veel schade en verkeersoverlast bij kop-staartbotsing in Leeuwarden 112-Nieuws 7 uur geleden
Roos en Lionne tijdens de finale
Studenten van Aeres VMBO behalen de eerste plek bij de Skills Awards Educatie 11 uur geleden
Afbeelding
Succesvolle pilot Aanpak Vroegsignalering wordt voortgezet met EropAf-team Financieel 13 uur geleden
Afbeelding
Wat is er te doen tijdens Koningsdag 2024 in Leeuwarden? Cultuur 15 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 25 apr, 15:00
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 25 apr, 12:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00