Rijkele Dijkstra van Dijkstra Assurantiën in zijn kantoor in Leeuwarden.
Rijkele Dijkstra van Dijkstra Assurantiën in zijn kantoor in Leeuwarden. Foto: Rob Dijkstra

Column Rijkele Dijkstra: Normen en waarden

Column

Afgelopen weken is alles over corona niet meer op de eerste plaats terug te vinden in de media en hebben we het eigenlijk alleen nog maar over bekende en minder bekende Nederlanders die niet weten hoe ze zich moeten gedragen. Als je het zo allemaal hoort is het goed mis in ons landje. Door deze aandacht zullen de schandalen elkaar in rap tempo opvolgen en kunnen we de komende tijd ons blijven verbazen over personen die stout zijn geweest.

Zeker goed dat er veel aandacht voor is en dat misstanden worden aangepakt. Het kan toch niet zo zijn dat mensen, vanuit hun machtspositie of bekendheid, dingen doen die helemaal niet deugen en hier vervolgens mee wegkomen omdat het slachtoffer bang is om iets openbaar te maken. Toch moeten we wel een beetje oppassen dat het niet gaat doorslaan en we in een wereld terecht komen waar niemand meer iets, hoe onschuldig ook, durft te zeggen uit angst voor het feit dat het tegen je gebruikt kan worden. Ik hoop ook dat men wel goed bedenkt wat het gevolg kan zijn als iemand onterecht wordt bestempeld als fout persoon. Waarbij de dader het slachtoffer wordt en omgekeerd, het zogenaamde slachtoffer iemand ten onrechte beschadigd. Ook dit zou je strafbaar moeten stellen. Verder ligt de nadruk op het ogenblik echt op de foute man terwijl er zeker ook vrouwen zijn die anderen mishandelen.
Alles begint met een beetje respect naar elkaar toe. Hou rekening met elkaar en let dus op met wat je zegt en doet. Laten we ook mensen erop aanspreken die hier nog nooit van gehoord hebben. Helaas lopen we tegenwoordig te vaak, bang als we zijn, met een grote boog om een asociaal gedragend persoon heen. Fatsoen moet weer onderdeel gaan uitmaken van het dagelijkse leven.

Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 1 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 4 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester sluit woning Amelandsdwinger vanwege grote drugsvondst 112-Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 22 uur geleden
Denise Campbell (links) en Laura Smeets (rechts)
Keramiekmuseum Princessehof lanceert nieuwe podcastserie genaamd 'Porseleincast' Algemeen gisteren
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen. Europaparty Oldehoofsterkerkhof Gedeputeerde Sijbe Knol en Wethouder Hein Kuiken
Brunzyn X Bokoedro, Gladde Paling en Kroegtijgers op het podium tijdens dé Europaparty op 11 mei in Leeuwarden Evenement 23 apr, 12:46
Afbeelding
BROED, biodiversiteitsfestival - 11 mei 2024 - Alde Leie Evenement 23 apr, 12:00