Klaas Hofman is Energiecoach.
Klaas Hofman is Energiecoach. Foto: Rob Dijkstra

De Energiecoach helpt bij energiebesparing

Algemeen

LEEUWARDEN - “Er gaan rake klappen vallen”, verwacht Klaas Hofman, coördinator van de Energiecoaches bij de Gemeente Leeuwarden. De energieprijzen zijn de afgelopen jaren ongekend hard gestegen en met name mensen met een laag inkomen worden hierdoor hard getroffen. De Gemeente Leeuwarden wil deze mensen graag helpen en heeft daarom Energiecoaches in het leven geroepen. De Energiecoaches helpen mensen met een minima inkomen om slim geld te besparen op de energierekening. 

“Energiebesparing begint met het gedrag van de mens”, begint Klaas zijn verhaal. “Je kunt allerlei materialen aanschaffen om je huis duurzamer te maken, maar uiteindelijk begint het met een stukje inzicht. Vaak kun je namelijk op hele simpele manieren al energie besparen, maar je moet wel weten hoe.”

Wij inspireren mensen om zelf inzicht te krijgen.

Energiecoach is er voor de mens

Klaas benadrukt dat een energiecoach er is voor de mens en niet voor het materiaal. “Wanneer wij bij mensen binnen komen, vertellen wij ook niet van: zo moet het, maar laten wij de mensen zelf ontdekken hoe energiezuinig zij leven. Aan welke dingen besteden zij nou de meeste energie? Zijn dat de gekoppelde apparaten, is dat de thermostaat, of bijvoorbeeld het douchen? Door mensen te inspireren om inzicht te krijgen, werken zij eigenlijk helemaal zelf aan een lagere energierekening.”


Al gauw 10 tot 20 procent besparing

Met simpele maatregelen bespaar je al gauw 10 tot 20 procent op de energiekosten. Dat ervoer Wendy uit de Vrijheidswijk enorme verschillen bij kleine veranderingen. Zo heeft ze bijvoorbeeld veelgebruikte lampen vervangen door led en is de cv-ketel energiezuinig afgesteld.
Mensen die dat willen hebben de mogelijkheid om meerdere afspraken met een Energiecoach te maken. “Het is fijn om ervaringen te bespreken. Samen bekijken we de meterstanden die ik heb bijgehouden en geeft hij advies over volgende bespaarmogelijkheden.”

Gratis maatregelen en advies

De Energiecoach komt gratis bij je langs om de bespaarkansen voor jouw woning in kaart te brengen. Naast advies kan de Energiecoach een pakket met gratis diensten aanbieden, zoals tochtstrips of het energiezuinig afstelling van de cv-ketel. Meld je gratis aan voor een afspraak via www.energieloketleeuwarden.nl of mail je vraag naar energiecoach@leeuwarden.nl.. Liever bellen? Bel dan naar 14 058 en vraag naar de energiecoach.

De energiebox  

Voor mensen met een smalle beurs is de energiebox een prachtige vrijblijvende optie om een start te maken met energiebesparing. De box bevat attributen waarmee jij je huis energiezuiniger kunt maken. Aanvragen kan via: www.energieloketleeuwarden.nl/energiebox

Energieloket Leeuwarden
Energiecoach@Leeuwarden.nl
Tel: 14 058
www.energieloketleeuwarden.nl

Afbeelding
Reis terug in de tijd op dinsdag 9 augustus Lezersreis 2 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden heeft nu literaire ontmoetingsbank en Sprekende stenen Samenleving 18 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Wat ik leerde op het korfbalveld Column 20 uur geleden
Afbeelding
Over Dames Gaan Voor, uit een vliegtuig springen en series kijken Persoonlijke verhalen 2 jul, 12:00
Afbeelding
Deutz liefhebbers gezocht voor Flaeijelfeest! Evenement 2 jul, 12:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: CO2 Waanzin Column 2 jul, 08:00
Afbeelding
1,3 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe woonruimte door herbestemming Duurzaamheid 1 jul, 20:00
Afbeelding
Woning aan de Bijenhofstraat gesloten vanwege overtreding Opiumwet Politie 1 jul, 18:00