Romy van de Handhaving Leeuwarden poseert voor de Achmeatoren.
Romy van de Handhaving Leeuwarden poseert voor de Achmeatoren. Foto: Rob Dijkstra

VIDEO: Romy staat haar mannetje bij Handhaving Leeuwarden

Samenleving

In haar jongere jaren was ze model, maar tegenwoordig gaat Romy als ‘rolmodel’ door het leven bij Handhaving Leeuwarden. Een prachtige baan, waarbij het helpen van mensen, door haar inzet op het gebied van leefbaarheid en veiligheid, voorop staat. Het werken met mensen zit Romy dan ook in de genen. Zij heeft lange tijd als Straatcoach gewerkt bij Handhaving, waarbij zij actief jongeren op weg hielp. Tegenwoordig werkt zij als integraal handhaver. Oftewel, een hulpverlener én rolmodel in hart en nieren.

Vanwege haar wens om een bijdrage te leveren aan een betere samenleving, besluit Romy in 2013 te starten met de opleiding Handhaver Toezicht & Veiligheid (Politie) in Leeuwarden. Daarna maakt ze een heel bewuste keuze om bij de Handhaving te komen werken. “Ik hou er van om lokaal bezig te zijn. Je kunt namelijk echt iets betekenen voor de mensen in je eigen stad”.

Je kunt echt iets betekenen voor de mensen.

Geen dag bij de Handhaving is hetzelfde

Romy haalt veel voldoening uit haar werk bij Handhaving. “Geen dag is namelijk hetzelfde. Zo ben je de ene dag bijvoorbeeld bezig met jeugdoverlast en de andere dag werk je samen met Trigion en de Politie in de vorm van surveillance in de binnenstad. De Stad bruist, er wordt geleefd en gewerkt. Het is echter wel de bedoeling dat men de leefbaarheid en veiligheid in ogenschouw houdt. Het handhavingsvak is heel veelzijdig en iedere dag kom je weer andere dingen tegen. Als we overlast gevend gedrag, of een onwenselijke situatie waarnemen, dan stappen we hierop af. Deze veelzijdigheid, in combinatie met het stukje serviceverlening en het met mensen bezig zijn, geeft mij de meeste voldoening.”


Romy spreekt met een voorbijganger in het verkeer. - Rob Dijkstra

Handhaving zorgt voor diverse trainingen

Iedereen die bij Handhaving werkt volgt jaarlijks de permanente her- en bijscholing. Dit is van belang om relevante beroepsinformatie op te doen, maar ook om simpelweg bevoegd te blijven als opsporingsambtenaar. Daarnaast worden er vanuit Handhaving jaarlijks diverse trainingen aangeboden, zoals een training op het gebied van de-escalatie. Door dagelijks op straat te werken is Romy altijd in beweging, veelal lopend of op de fiets. Daarnaast traint ze zelf hard om fit te blijven. “Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen vitaliteit. Wel wordt het natuurlijk aanbevolen door de werkgever, mede door het aanbieden van werkgeverskorting bij de sportscholen.”


Romy op de uitkijk. - Rob Dijkstra

Een afspiegeling van de samenleving

De handhavers gaan samen op pad en bestaan vaak uit een mix van man en vrouw. Die combinatie werkt volgens Romy erg goed. “Het zorgt voor een goede balans en werkt in veel gevallen ook de-escalerend. Het is ook niet alleen man en vrouw, maar ook jong en oud. We zijn op die manier een afspiegeling van de samenleving. Dat is een groot voordeel.”

Videoreportage


Tennisvereniging Leeuwarden hoopt dat oude tijden weer gaan herleven op het sportpark.
LTV De Bontekoe en TV De Molen gaan gezamenlijk verder als Tennisvereniging Leeuwarden Sport 44 minuten geleden
Afbeelding
IJstijd in AquaZoo officieel geopend: "Mammoet word wakker!" Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 16 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 18 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 23 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws gisteren