Kaart Zuidlanden
Kaart Zuidlanden Foto: Google Maps

Gemeente Leeuwarden koopt gedeelte gronden Megahome in De Zuidlanden

Algemeen

LEEUWARDEN - De gemeenteraad heeft op woensdagavond 22 april op advies van het college van burgemeester en wethouders besloten geld beschikbaar te stellen voor de aankoop van ongeveer 19 hectare grond in het plangebied De Zuidlanden uit de boedel van Megahome.nl Beheer B.V. Daarmee komen deze gronden beschikbaar voor de ontwikkeling van de Zuidlanden.

Wat betekent dit voor de verdere ontwikkeling in De Zuidlanden 

Het gaat om circa 19 hectare grond, waarvan ongeveer de helft oostelijk van de Wurdumerfeart bij het geplande buurtschap Unia ligt. Het andere deel ligt oostelijk van de Wergeasterdyk bij het geplande buurtschap de Hem. 

Unia 

Voor de uitwerking van de eerste fase van Unia in een bestemmingsplan heeft de aankoop van deze grond geen invloed op het stedenbouwkundig plan. Enkel voor de ontsluiting in oostelijke richting betekent de aankoop dat er een tweede ontsluiting van het buurtschap zal komen. Een aparte calamiteiten route is daarmee niet nodig. De tweede ontsluiting is ook een korte autoroute over de Wergeasterdyk naar de Klamp en IKC Teresa en vervolgens via de Sudertrimdielsdyk naar de Overijsselselaan. Daarmee is de structuur qua wijkontsluitingswegen ook compleet. Voor de woningen op de westoever van de Wurdumerfeart geldt dat die aan de overkant van de vaart buren krijgen. We denken die tweede fase te realiseren over enkele jaren. Daarvoor zullen eerst Unia fase 1 en de Hem op de markt gebracht worden. 

De Hem 

Voor het buurtschap De Hem betekent de aankoop dat we het geplande aantal woningen in een groter gebied kunnen realiseren. Het betekent ook dat we structuren zoals fiets- en voetpaden beter kunnen aanleggen. Voor De Hem ligt er nog geen stedenbouwkundig plan. Hier wordt op dit moment vorm aan gegeven. Op 14 december 2019 werd hiervoor een inspiratiedag georganiseerd om vanuit de omgeving, toekomstige bewoners en andere belanghebbenden informatie op te halen voor de vormgeving van dit gebied. 

Afbeelding
'Een samengesteld gezin is heel anders dan een standaard gezin' Educatie 53 minuten geleden
Politie op snelweg Leeuwarden
Personenauto en bestelbus klappen op elkaar in Leeuwarden 112-Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
LIVEBLOG: Zo reageert de wereld op 'onze' Joost Klein Cultuur 3 uur geleden
Afbeelding
Geniet ook dit jaar weer van muziek in de natuur tijdens Oranjewoud Festival Evenement 3 uur geleden
Afbeelding
Meld je aan voor een opleiding bij IW Noord, Oost & Flevoland Zakelijk nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Visser Plant Boomkwekerij/Plantencentrum Wonen 8 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek gestart na aantreffen stoffelijk overschot in water in Jelsum 112-Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Humanitas-Kind aan Huis zoekt steungezinnen en steunouders Gezondheid 10 uur geleden