Drahomír Posteby-Mach
Drahomír Posteby-Mach

Gemeente Leeuwarden hangt de regenboogvlag uit

Algemeen

LEEUWARDEN - Vrijdag 11 oktober is het nationale Coming Out dag. Dit is de dag waarop acceptatie van seksuele- en genderdiversiteit wordt gevierd. Veel steden en gemeenten in Nederland hangen daarom de bekende regenboogvlag uit. Ook Leeuwarden doet hieraan mee.

Om 8 uur 's ochtends wordt op de Oldehove de vlag gehesen door raadsleden Julie Bruijnincx (D66), Evelien van Hillo-Wolting (Lijst058), Geu Luik (VVD), Aaltsje Meinderts (CDA), Martin van Mourik (50Plus), Frits Rijpma (CU) en Tûmba-directeur Mirka Antolovic (PVDA) samen met Anne de Groot van het COC. Daarmee uiten zij dat ook in Leeuwarden iedereen mag zijn wie die is!

De regenboogvlag symboliseert dat iedereen uniek is en erbij hoort. Met het hijsen van de regenboogvlag op Coming Out dag geven gemeenten een boodschap af aan burgers, werknemers, scholen, bedrijven en maatschappelijke organisaties om open te staan voor diversiteit.

Regenbooggemeente

Een Regenbooggemeente is een gemeente die actief beleid ontwikkelt voor de acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele, transgender, en intersekse personen (LHBTI's). Op 12 oktober 2018 hebben 53 Regenbooggemeenten waaronder Leeuwarden een intentieverklaring getekend met het ministerie van OCW. Waarmee zij (opnieuw) de ambitie uitspreken om het thema seksuele- en genderdiversiteit zichtbaar te maken.

Roze Zaterdag 2020

Elk jaar wordt er rond eind juni de Roze Zaterdag gehouden, de Nederlandse 'gay pride' die tot doel heeft de diversiteit van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders te tonen en zo het begrip te vergroten. Dankzij een aantal Leeuwarder organisaties, waaronder COC en Tûmba, komt dit landelijke evenement in 2020 naar Leeuwarden.

Beeld ter illustratie
Boeren en tuinders lanceren massale publieksactie Agrarisch nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Filmhuis Sneek vertoont dinsdag 21 mei de film Plus que jamais van Emily Atef Cultuur 7 uur geleden
Afbeelding
Grote drukte bij opening Albert Heijn Camminghaburen Zakelijk nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Dalsheim Digi-Totaal de verkoop en reparatie specialist voor camera's & toebehoren en Apple computers Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden sluit zich aan bij actie 3FM-ochtendshow Cultuur 14 uur geleden
Afbeelding
Column Désirée van Dijk-Attema: Nat en nog meer onzekerheid Column 13 mei, 18:00
Afbeelding
A cappella concert met de titel 'Geen dag zonder Bach'. Evenement 13 mei, 15:00
Afbeelding
SC Cambuur neemt in stijl afscheid van het Cambuurplein Sport 13 mei, 09:30