Afbeelding

Pilot snelvaren op de Burgumer Mar

Algemeen

BURGUM - Van 15 juni tot en met 15 september 2019 is snelvaren toegestaan op de Burgumer Mar. Dat mag tussen 09.00 en 18.00 uur binnen de gele boeien die het gebied markeren. Het gaat om een proef van twee jaar, waarin de provincie handhaaft en de veiligheid en de effecten op de omgeving monitort. Initiatiefnemers willen met het snelvaren funsporten als wakeboarden en waterskiën een impuls geven.

De maximale snelheid op de Burgumer Mar is nu 9 kilometer per uur. In de snelvaarzone mag sneller dan 20 kilometer per uur worden gevaren. Het eerste jaar ligt het snelvaargebied in het zuidwestelijke deel van de Burgumer Mar, in 2020 in het zuidoostelijke deel. Anders dan in de overige vier snelvaargebieden in Fryslân is snelvaren hier alleen tussen 09.00 en 18.00 uur toegestaan om hinder voor de omgeving te beperken.

Handhaving

De provincie zal samen met de politie regelmatig controles uitvoeren op en rond de Burgumer Mar. Watersporters die zich niet aan de regels houden, kunnen een boete verwachten. Gekozen is voor een proef van twee jaar in twee gebieden om goed te kunnen beoordelen wat het effect van snelvaren is.

Effecten van snelvaren

Tijdens de proef worden de effecten op de omgeving en natuur scherp in de gaten gehouden. Daarnaast let de provincie op geluid, waterkwaliteit en veiligheid. De gemeente Tytsjerksteradiel houdt voor en na de proef enquêtes onder omwonenden, watersporters en andere betrokkenen, zodat ook hun ervaringen meetellen.

Herziening snelvarenbeleid

Vanaf 16 september 2020 is het snelvaren niet meer toegestaan. De resultaten van de monitoring en handhaving worden gebruikt om het snelvaren aan de zuidwest en de zuidoostkant met elkaar te vergelijken. Provincie Fryslân neemt de resultaten mee in de herziening van het snelvarenbeleid voor heel Fryslân. Voor de Burgumer Mar wordt dan ook duidelijk of het vanaf 2021 al dan niet toegestaan wordt.

Meer informatie over snelvaren in Friesland vindt u op www.fryslan.frl/snelvaren.

!
Afbeelding
RondOm’s Vriendenboekje: Thijs van Beijeren Persoonlijke verhalen 2 uur geleden
Afbeelding
Looft den Heer is al 125 jaar het muziekkorps van en voor Garyp Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Zes bijzondere boekentips over rouw Boek van de week 20 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Ik ben het frame van ‘verwende’ millenial meer dan zat Column 1 okt, 12:00
Afbeelding
Column Siegrid Schuitmaker: De knop om; starten met een gezonde leefstijl, hoe doe je dat? Column 30 sep, 15:00
Afbeelding
OG Capitals wil samen strijden om de prijzen: We willen stappen maken, maar dan wel op een gezonde manier en vooral met oog voor eigen jeugd Sport 30 sep, 12:00
Afbeelding
NHL Stenden maakt het leuker en makkelijker om herbruikbare waterfles te vullen Educatie 30 sep, 10:00
Afbeelding
Ellen over het Volwassencollege: “Ik heb na een heel fijn schooljaar mijn droombaan als doktersassistente gekregen” Educatie 30 sep, 08:00