Afbeelding
Stockphoto.

In deze Friese gemeente vinden meeste schuurinbraken plaats

112-Nieuws

FRIESLAND - Elektrische fietsen, luxe barbecues en duur gereedschap: inbrekers slaan graag toe in schuren, garages en bijgebouwen. Vorig jaar werden in Friesland 307 meldingen gedaan van een schuurinbraak. Vooral in Leeuwarden sloegen dieven graag toe: de gemeente is zelfs goed voor bijna 40% van alle inbraken binnen de provincie. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Politie en het CBS. 

Ten opzichte van andere provincies valt het in Friesland nog mee. Alleen in Flevoland (165) en in Zeeland (126) werden er minder schuurinbraken gemeld. Ter vergelijking: alleen al in de gemeente Rotterdam ging het om 587 incidenten in één jaar tijd.

“Het is belangrijk om ook schuren en garages goed af te sluiten met fatsoenlijke sloten. Elektrische fietsen en bijvoorbeeld een Green Egg barbecue zijn dure spullen. Verzekeraars vergoeden ook alleen als de ruimte goed is afgesloten. Als de schuurdeur gewoon open stond, geldt de dekking niet”, aldus Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer.

Hier meeste kans op een schuurinbraak

In absolute aantallen vonden in 2023 de meeste schuurinbraken plaats in Leeuwarden (117), gevolgd door Heerenveen (48) en Súdwest-Fryslân (25).

Van alle 16 gemeenten met minstens 10 inbraken worden in Heerenveen (relatief gezien) de meeste schuurinbraken gemeld. Hier vinden per 1.000 woningen 2 inbraken plaats. Dit aantal ligt 1,5 keer hoger dan het landelijke gemiddelde (1,33 per 1.000 woningen). De top 3 gemeenten in Friesland met de grootste kans op een schuurinbraak is als volgt:

Heerenveen: 2 schuurinbraken per 1.000 woningen
Leeuwarden: 1,8 schuurinbraken per 1.000 woningen
Achtkarspelen: 1,2 schuurinbraken per 1.000 woningen

“Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie,” zegt Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer. ,,Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering.”

Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente? Hier lees je alle informatie over het onderzoek.

Afbeelding
De voorstelling Droomvogels is op 29, 30, 31 mei en 1 juni te zien in Podium Explore in Leeuwarden. Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 16 uur geleden
Afbeelding
Ontdek de nieuwste singer-songwriters van Friesland op 31 mei in Leeuwarden Cultuur 19 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Koningin Maxima
Koningin Máxima in gesprek met GreenInclusive over Friese natuurlijke waardeketen ' Algemeen 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00