Afbeelding

Stap nu in en profiteer van je eigen zonnepanelen!

Wonen

WOLVEGA - Er is iets bijzonders aan de hand in Nederland; we willen meer duurzame energie opwekken en de stroomprijzen zijn nog steeds hoog. Toch besluiten veel mensen die eerder overwogen zonnepanelen op het dak van hun huis te leggen, het niet te doen. De reden: ze worden bang gemaakt dat ze voor het terugleveren van niet-gebruikte zonne-energie heel veel moeten betalen. Gelukkig wordt de soep lang niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend. Tijd voor een heldere uitleg.

Doordat steeds meer mensen zonnepanelen op hun dak hebben gelegd, is het stroomnet in Nederland vol aan het raken. Dat stroomnet wordt beheerd door netbeheerders en die lopen achter in hun uitbreidingen. Op sommige plekken kan dat ook niet meer even gemakkelijk. Dan wordt al snel geroepen: ‘zonnepanelen erbij is niet meer mogelijk’. In grote steden is dat inderdaad aan de hand, maar in heel veel gebieden buiten de Randstad is nog steeds ruimte op het net.

Bovendien kun je zelf er ook iets aan doen, namelijk door op zonnige dagen elektrische apparaten, zoals de (af)wasmachine of wasdroger aan te zetten. Dat kan ook als je niet thuis bent, want in veel van deze apparaten is een tijdklok ingebouwd. De beste duurzame energie, is de energie die je direct gebruikt! Een kwestie van gewoon doen.

De meeste energieleveranciers vragen nog steeds niets extra’s voor het terugleveren van thuis opgewekte zonne-energie. Er zijn er nu nog maar een paar die dat wel doen, maar er is een kans dat meerdere leveranciers hen volgen. En dan nog: Ze vragen nu tussen de € 10,- en 20,- per maand daarvoor, dus maximaal 240,- per jaar. Maar als je bijvoorbeeld 10 zonnepanelen van 375 Wp op je dak hebt liggen, wek je jaarlijks rond de 3100 kWh op. Dat mag je nog steeds wegstrepen van je eigen verbruik, salderen heet dat. Dat gaat veranderen, maar ieder jaar is daarover discussie, en één ding is zeker: dat gaat gefaseerd en nooit in één klap. Dus bij de huidige stroomprijzen spaar je in dit voorbeeld 1150,- uit. Dan is 240,- terugleververgoeding nog wel te overzien.

En dan de uitsmijter: want veel zonnepanelenleveranciers hebben de afgelopen jaren massaal zonnepanelen ingekocht en die liggen nu te verstoffen in opslagcentra. Dus de prijzen zijn gekelderd. Ideaal als je ze inkoopt via installateurs, zoals Drenth Energy, want die én - veel belangrijker - hun klanten profiteren volop van dat voordeel. Dit is dus een ideaal moment om in te stappen.

www.drenthenergy.nl

Afbeelding
EU-debat van Fryslân in Gorredijk Politiek 20 uur geleden
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Volop activiteiten in de meivakantie bij Sportstad Heerenveen Sport 30 apr, 10:00