Afbeelding
Foto: Jesper Veldhuizen - Baansportfansite

Friese Sebastian Reitsma (17) neemt het in april op tegen top van de wereld tijdens WK IJsspeedway in Thialf

Sport

HEERENVEEN - Hij is nog maar 17 jaar oud en rijdt nu al tegen de absolute top van het IJsspeedway klassement; we hebben het over de talentvolle Sebastian Reitsma van Reitsma Racing Team. De Fries, afkomstig uit de Noordwesthoek, barst van de ambitie en droomt ervan om ooit wereldkampioen te worden. Die droom zou begin april al werkelijkheid kunnen worden, wanneer Sebastian deelneemt aan het WK in Heerenveen. Sebastian krijgt middels een wildcard de kans om zich te laten zien en die kans wil hij met beide handen aangrijpen. We spreken met hem in de aanloop naar het WK.

“Ik ben ontzettend blij dat ik een wildcard gekregen heb om deel te nemen aan het WK”, begint Sebastian enthousiast. “Zeker omdat het WK dit jaar in eigen land is, voelt het extra speciaal om mee te mogen doen. Nu ik de kans krijg, wil ik natuurlijk vol gas rijden en laten zien wat ik waard ben.”

Lokale wildcard voor Sebastian

Dat de wildcard naar Sebastian is gegaan, komt niet volledig uit de lucht vallen. Naast Jasper Iwema, die zich een tijdje geleden al kwalificeerde, staat Sebastian bekend als een groot talent in de IJsspeedway wereld. “Er zijn in totaal drie wildcards te vergeven”, licht hij toe. “Twee voor mensen die pech hebben gehad tijdens de kwalificatie en er is een lokale wildcard, waarbij het land dat het WK organiseert, zelf mag bepalen waar deze heen gaat. Hiermee heb ik een prachtige tweede kans gekregen, die ik met beide handen aan wil grijpen”, stelt Sebastian vastberaden.

Nu ik de kans krijg, wil ik natuurlijk vol gas rijden en laten zien wat ik waard ben.

Dagelijks met de sport bezig

Voor Sebastian betekent de deelname aan het WK erg veel. Samen met vader Simon, ex-coureur, monteur en coach van Reitsma Racing Team, is hij dagelijks met de sport bezig. “Dat begon al op mijn tiende, toen ik met mijn vader meeging naar Zweden. Sindsdien ben ik nooit meer van de motorfiets afgestapt”, lacht Sebastian enthousiast. “Het gevoel dat je zo hard een bocht in kan zonder te remmen, is echt onbeschrijfelijk.”

Spectaculaire sport 

Dat aspect vormt voor Sebastian tevens de grootste uitdaging. Het grootste verschil met motorcross is dat je namelijk niet kunt remmen op het ijs. “In de zomer beoefen ik motorcross en ben ik vaak op de grasbaan te vinden, maar dat is eigenlijk niet te vergelijken. Het feit dat je bij IJsspeedway zo plat door de bocht gaat, geeft mij echt een kick. Ik vind het echt gaaf om te doen.”


Foto: Jesper Veldhuizen - Baansportfansite

Met vertrouwen naar het WK

Op 5, 6 en 7 april staan in Thialf de 16 sterkste rijders van het klassement aan de start. Sebastian heeft er vertrouwen in. “Mijn vader en ik sleutelen dagelijks aan de motor om zo goed mogelijk voorbereid aan de start te verschijnen. Vorig jaar stond ik als zestienjarige voor het eerst op het WK in Inzell, daar heb ik heel veel van geleerd. Ik heb er vertrouwen in dat ik dit jaar nog beter mee kan komen, want door constant tegen snelle coureurs te rijden, verbeter je zelf ook weer. Als ik mijn eigen niveau haal, dan ben ik tevreden. Motorische problemen kun je niet zoveel aan doen, dus ik wil gewoon vol gas rijden en kijken hoe ver ik kan komen.”

Het gevoel dat je zo hard een bocht in kan zonder te remmen, is echt onbeschrijfelijk.

Hoop op veel publiek

Sebastian hoopt bovenal op veel publiek tijdens het evenement in Thialf. “Het is voor een persoon die nog nooit van IJsspeedway super gaaf om eens mee te maken. Er is geen enkele sport waar je zo hard kunt, zonder te remmen. Ik raad mensen daarom zeker aan om een kaartje te kopen!”

Sponsor Reitsma Racing Team!

Ben jij onder de indruk van Sebastian zijn verhaal en lijkt het je leuk om Sebastian te sponsoren? Dat kan! Reitsma Racing Team is namelijk op zoek naar sponsoren om de motoren nog beter te kunnen maken, zodat Sebastian serieus mee kan strijden om de WK Titel. Mocht je interesse hebben, neem dan vooral contact op met reitsma.simon@gmail.com of bel Simon: 06 - 26 59 28 96. 

Koop nu je tickets!

Een WK in eigen land staat natuurlijk garant voor spektakel. Ben jij nieuwsgierig geworden naar de sport en wil jij met je familie, vrienden of collega’s naar een wedstrijd van het IJsspeedway? Wees er dan snel bij! Tickets voor het WK IJsspeedway op 5, 6 en 7 april zijn verkrijgbaar via de volgende link: www.ijsspeedway.nl/tickets.

Sebastian is inmiddels volop in voorbereiding voor het WK. Wij wensen Sebastian heel veel succes bij zijn deelname!

Afbeelding
Verhalen uit de samenleving op 3 juni met Harmen Brouwer en Eelco Engelsma Persoonlijke verhalen 11 uur geleden
Afbeelding
Gemiddeld minste misdrijven per inwoner in Friesland 112-Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Tip voor interieurliefhebbers: bezoek de showroom van interieurmerk By SIDDE in Heerenveen Wonen 16 uur geleden
Afbeelding
Slechts klein deel Friezen gaat op babymoon Persoonlijke verhalen 22 mei, 10:00
Afbeelding
Uitgeverij Hartklopper georganiseerd een boekenevenement Algemeen 21 mei, 15:00
Beeld ter illustratie
Odd Fellows Heerenveen organiseren 1 juni een kunst- en antiekveiling Cultuur 19 mei, 09:00
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00