Jasper Iwema en Sebastian Reitsma
Jasper Iwema en Sebastian Reitsma

31 maart t/m 3 april: Icespeedway in Thialf

Sport

HEERENVEEN - Supersnelle motoren zonder rem, die dankzij vlijmscherpe spikes met 120 km/u over het ijs scheuren. Als jouw hart daar sneller van gaat kloppen, dan moet je zeker in het weekend van 31 maart tot en met 3 april een bezoekje brengen aan Thialf. Dat weekend vindt namelijk het WK IJsspeedway plaats. RondOm Vandaag spreekt met Erik Siebelink, oud-rijder en één van de organisatoren én met ijsspeedwaytalent Sebastian Reitsma, die dat weekend op 15-jarige leeftijd debuteert in zijn eerste internationale wedstrijd. 

Kort samengevat is ijsspeedway een spectaculaire sport waarbij speciale motoren zonder rem met hoge snelheden over het ijs scheuren. Dat kunnen ze doordat beide banden zijn voorzien van vlijmscherpe spikes van maximaal 28 millimeter, waardoor ze grip op het ijs hebben. Tijdens ijsspeedway halen de rijders op de rechte stukken bijna 120 km/u en hoeven ze in de bochten bijna niet af te remmen. Door in de bocht te hangen, waarbij het stuur bijna het ijs raakt, en te vertrouwen op de grip van de spikes, worden er in de bochten ook regelmatig snelheden gemeten van 80 km/u. IJsspeedway wordt gereden in heats van vier ronden. In één heat knokken vier rijders tegen elkaar. De eerste die over de finisch rijdt, ontvangt drie punten, de tweede krijgt twee punten, etc. Het WK is zo vormgegeven dat alle rijders zeker één keer tegenover elkaar staan in een heat. Op 2 en 3 april nemen de rijders met de meeste punten het nog een keer tegen elkaar op in meerdere finaleheats. 

Erik Siebelink is één van de organisatoren van het WK IJsspeedway in Thialf, maar zelf ook oud-coureur: “Het gaat zo snel, je hebt ongelofelijke grip, en als rijder komt er zoveel adrenaline vrij, dat maakt de sport geweldig, ook om naar te kijken natuurlijk.” Vanwege de hoge snelheden en de spikes kan de sport best gevaarlijk zijn, maar volgens Siebelink zijn er veel veiligheidsmaatregelen genomen: “De motoren zijn heel veilig en de banden worden afgeschermd met een kooi. Uiteraard dragen de rijders ook beschermende kleding en een dodemanskoord en langs de baan staan balen van stro of isolatiemateriaal, waarin de rijder en de motor worden opgevangen als ze onderuit gaan. Op die manier komen de motor of de rijder niet weer terug in de baan.”

In Nederland zijn er niet zoveel ijsspeedway-rijders, omdat het beoefenen van de sport alleen op natuurijs kan (de banden rijden het ijs van een ijsbaan helemaal kapot). In landen als Zweden, Duitsland, Oostenrijk en Rusland is de sport veel groter. Siebelink: “Alleen zijn de Russen vanwege het conflict met Oekraïne uitgesloten voor deelname.” Voor Nederland komen Jasper Iwema en Niek Schaap uit tijdens het WK in Heerenveen. 

Sebastian Reitsma is een veelbelovend talent in de ijsspeedway wereld en debuteert in Heerenveen op 1 april in de internationale strijd voor de Roelof Thijs Bokaal. Reitsma: “Ik kwam in aanraking met de sport vanwege mijn vader. Toen ik elf jaar was vroeg hij mij of ik het wilde proberen en sindsdien ben ik verslaafd. Ik train in Zweden, dat voelt als een tweede thuis voor mij, en als we in Nederland zijn train ik door te motorcrossen op modder of gras. Het doel is om met het WK mee te doen. Daarvoor moet ik mij kwalificeren, maar ik mag pas kwalificatiewedstrijden rijden als ik zestien ben.” Sebastian laat zich inspireren door de stijl van de Russen en de Zweedse rijders, maar is ook op zoek naar zijn eigen stijl: “Ik hou ervan om veel risico te nemen en probeer zo hard mogelijk de bocht in te gaan. IJsspeedway geeft mij een kick, het is een onbeschrijfelijk gevoel, maar gek genoeg kom ik ook helemaal tot rust op de motor.”

Wil je Sebastian, Jasper of Niek in actie zien tijdens de Roelof Thijs Bokaal op het WK IJsspeedway? Koop dan tickets via www.ijsspeedway.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Column G2 Makelaars: Niets te klagen Column 21 uur geleden
Afbeelding
sc Heerenveen bindt ook Almere City aan zegekar en boekt derde thuisoverwinning op rij Sport 4 dec., 10:00
Afbeelding
Column Melissa: Waar mensen werken, worden fouten gemaakt en 'sorry' gezegd Column 3 dec., 12:00
Afbeelding
Ventileren essentieel om gezond energie te besparen Duurzaamheid 2 dec., 12:00
Afbeelding
Liefde op het eerste gezicht! Column 2 dec., 12:00
Afbeelding
Vijf tips om Sinterklaas te vieren Samenleving 2 dec., 08:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Samen verder Column 1 dec., 18:00
Afbeelding
“Beleef een levensechte game bij House of VR!" Zakelijk 1 dec., 12:00