Afbeelding
Amin Sarr baalt van de nederlaag. Foto: Dijks Media / Pieter van der Woude

Einde seizoen sc Heerenveen: AZ blijkt te sterk in play-offs om Europees voetbal

Sport

sc Heerenveen leek lang op weg naar een verlenging tegen AZ, maar kreeg in de slotfase alsnog een treffer om de oren. Daardoor zijn de Friezen uitgeschakeld voor de play-offs om Europees voetbal en is het seizoen afgelopen. 

In het begin van de wedstrijd werd Heerenveen direct onder druk gezet door de Alkmaarders. De ploeg van Ole Tobiasen had het duidelijk lastig. Al in de vijfde minuut maakte AZ de openingstreffer. Een splijtende dieptepass van Jordy Clasie werd totaal verkeerd ingeschat door Lucas Woudenberg, waarna Dani de Wit de bal fraai aannam en scoorde: 1-0. 

Slechte start Heerenveen 

AZ was duidelijk feller dan afgelopen donderdag in het Abe Lenstra Stadion. Zo werd Milan van Ewijk hard aangepakt en het leek dat Thom Haye gewisseld moest worden na een tik van AZ-verdediger Milos Kerkez. Heerenveen kon zodoende niet slechter beginnen aan de uitwedstrijd tegen AZ. 

Heerenveen kwam er niet uit en werd volledig weggetikt door de Alkmaarders. Het was voor rust wachten op de tweede treffer van AZ. De thuisploeg creëerde overigens niet veel kansen, maar was in balbezit heer en meester, waardoor Heerenveen niet van eigen helft kwam. 

Sarr laat grote kans onbenut 

Toch kreeg Amin Sarr wel een enorme mogelijkheid voor de gelijkmaker. De Zweedse spits kreeg de vrije doortocht richting het doel na balverlies van Clasie, maar schoot wild en hoog over het doel. 


Amin Sarr na zijn grote gemiste kans. Pieter van der Woude - Dijks Media / Pieter van der Woude

Heerenveen kwam in de tweede helft beter voor de dag. De Friezen durfden meer naar voren te stappen, om zo druk uit te oefenen op het doel van AZ. Halverwege de tweede helft werd AZ-goalie Peter Vindahl Jensen voor de eerste keer aan het werk gezet. Hij pareerde een hard schot van Sarr, waarbij Syndey van Hooijdonk net te laat was om gebruik te maken van de rebound. 

Aan de andere kant was Vangelis Pavlidis dichtbij de 2-0. Zijn inzet werd gekraakt en belandde een meter naast het doel van Erwin Mulder. 

AZ trekt aan langste eind

Het aanvallen van Heerenveen ging vervolgens liggen, waarop AZ de grootste kans van de tweede helft kreeg. Na een lange aanval gaf Jesper Karlsson een voorzet, waar Sam Beukema volledig vrijstond in het strafschopgebied. De verdediger kopte echter over. 

In de slotfase sloeg de vermoeidheid bij beide ploegen toe. AZ en Heerenveen wachtten af, vrezend voor de tegentreffer. Tot AZ een minuut voor tijd alsnog de winnende goal maakte. Invaller Zakaria Aboukhlal maakte na een lange bal van achteruit de 2-0. Woudenberg zag er wederom niet best uit bij deze tegentreffer. In de slotfase kreeg AZ door het slotoffensief van Heerenveen nog twee grote kansen op een derde treffer. Die lieten de Alkmaarders onbenut.  

 

 

Afbeelding
1,3 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe woonruimte door herbestemming Duurzaamheid 11 uur geleden
Afbeelding
Suppen: perfect als work-out en uitje Sport 16 uur geleden
Afbeelding
Vraag vóór 1 september 2022 je huur- of zorgtoeslag over 2021 aan Financieel 19 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe college Heerenveen bekend Politiek 22 uur geleden
Afbeelding
Wie worden de Olympische helden van de Toekomst Sport 30 jun, 18:00
Afbeelding
Bij atelier Nynke & Blom doen ze alleen dingen die ze leuk vinden Persoonlijke verhalen 30 jun, 15:00
Afbeelding
Nieuwe coalitie Heerenveen zet eerste stap in hoofdlijnenakkoord Politiek 30 jun, 12:00
Afbeelding
RUG aan de slag met Fries praten tegen computer Samenleving 29 jun, 18:00