Het groepje van RCVRY RUN, dat in januari zijn begonnen.
Het groepje van RCVRY RUN, dat in januari zijn begonnen. Foto: eigen beeld

RCVRY RUN; sporten met en na kanker

Gezondheid

HEERENVEEN - De diagnose kanker en de behandeling voor deze ziekte heeft een immens grote impact op de fysieke en mentale gezondheid van patiënten. Om de behandeling vol te houden is het belangrijk dat patiënten wel in beweging blijven. Maar wat als sporten bij jouw vertrouwde sportvereniging niet meer gaat? 

Sinds januari sport Marieke Koot uit Heerenveen samen met mensen die behandeld worden of zijn voor kanker. Marieke is sportinstructeur, werkt bij Sportstad Heerenveen en heeft jaren lang ervaring in les geven qua hardlopen, schaatsen en conditie trainingen. Sinds 2021 heeft ze Slow Sports Heerenveen onder haar hoede, een laagdrempelige manier om heerlijk te sporten. Nu organiseert ze ook ReCoVeRY RUN, waar ze samen sport met mensen met kanker of na de behandeling daarvan. Het concept is ontwikkelt door atlete en bewegingswetenschapster Miranda Boonstra. 

Zo fit mogelijk blijven

RCVRY RUN stimuleert bewegen tijdens en na een kankerbehandeling, waarom is dit zo belangrijk?Ten eerste omdat een kankerbehandeling beter vol te houden is als je fit blijft. Marieke: “De behandeling is heel zwaar, zowel fysiek als mentaal. Het komt vaak voor dat mensen hun behandeling (tijdelijk) moeten staken omdat hun lichaam het niet meer aan kan. Dit wil je natuurlijk het liefst voorkomen en je kan je lichaam een beetje helpen door het zo fit mogelijk te houden.”

Een ander voordeel van RCVRY RUN is dat je samen sport met andere mensen met kanker. “Veel mensen die kanker hebben (gehad) zullen het wel herkennen,” legt Marieke uit. “In het begin van je behandeling kan je misschien nog wel meekomen met je eigen team. Mensen houden natuurlijk rekening met jou en je maakt wat aanpassingen. Helaas komt er vaak een moment dat dat ook niet meer gaat. Wat ga je dan doen?” Veel mensen belanden op dat moment op de bank, terwijl het juist zo belangrijk is om in beweging te blijven. 

Even niet ‘de patiënt’

Bij RCVRY RUN sport je met lotgenoten, die precies snappen wat je meemaakt. “Het contact met anderen die hetzelfde meemaken kan echt helpen. We motiveren elkaar om toch te komen trainen, ook al voel je je moe en heb je geen zin om van de bank af te komen.” En hoe lekker is het om even geen patiënt te zijn, maar gewoon iemand die lekker buiten aan het sporten is? Sporten draait bij RCVRY RUN niet meer om prestatie, maar om plezier. Het gaat niet om het opbouwen naar een bepaald niveau (zoals bij andere groepen wel het geval is) maar om het behouden van de conditie. Marieke: “We kunnen alle oefeningen zo aanpassen dat iedereen mee kan doen. Het belangrijkste is dat je in beweging komt, hoe je dat doet maakt natuurlijk niet uit.”

Tijdens een sessie van RCVRY RUN komen de sporters op hun eigen manier in beweging. Net als veel trainingen bestaat RCVRY RUN uit een warming-up, het middendeel en een cooling down. Marieke: “RCVRY RUN is geen hardlooptraining. In het middendeel doen we ook krachttrainingen, werken we aan balans en bouwen we aan onze conditie. Toch is hardlopen of joggen wel onderdeel van de training, dit moet je wel leuk vinden.”

Doe mee!

De eerste groep die van start gaat met RCVRY RUN bestaat uit mensen die zich hebben opgegeven via De Skulp. De Skulp is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor mensen die te maken hebben met kanker, zowel voor patiënten als hun naasten en zorgverleners. Heb jij kanker, wordt je behandeld of is je behandeling afgerond? Dan kun je meedoen met deze groep. Je kan je opgeven via De Skulp of contact opnemen met Marieke (www.slowsportsheerenveen.nl of bel 06 51238082).

Beeld ter illustratie
Odd Fellows Heerenveen organiseren 1 juni een kunst- en antiekveiling Cultuur 19 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 mei, 16:37
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Friesland Financieel 17 mei, 15:00