Afbeelding

Gemeenteraadsverkiezingen Heerenveen 2022

Verkiezingen

De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan in de gemeente. Ze geven aan wat er in een gemeente moet gebeuren en controleert of de burgemeester en de wethouders wel doen wat ze moeten doen. De gemeenteraad wordt door de inwoners van een gemeente gekozen en bestaat uit 31 zetels. De taken van de gemeenteraad zijn op te delen in drie delen. Hun eerste taak is het vormen van de volksvertegenwoordiging. De gemeenteraad vertegenwoordigt de burgers van Leeuwarden en dit kunnen zij doen dankzij de gemeenteraadsverkiezingen. Een andere belangrijke taak van de gemeenteraad is het stellen van kaders. Dit houdt in dat de raad in grote lijnen bepaalt wat er nodig is in de gemeente. Op basis van wat de gemeente nodig heeft, bijvoorbeeld meer parkeerplekken, meer ondersteuning voor sportverenigingen of meer budget voor huishoudhulp voor ouderen, maakt het college (de wethouders en de burgemeester) vervolgens plannen. De laatste taak van de gemeenteraad is het controleren van het college, want de plannen moet natuurlijk wel uitgevoerd worden, binnen het budget. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen bepaal jij wie er de komende vier jaren deze taken gaan uitvoeren en jouw gaan vertegenwoordigen in de gemeente. 

Hoe werkt de gemeenteraad

Deelnemende partijen

In Heerenveen doen twaalf partijen mee met de gemeenteraadsverkiezingen 2022. Dit zijn: PvdA, VVD, CDA, NNP, GroenLinks, Gemeentebelangen, D66, SP, ChristenUnie, Heerenveen Lokaal, Jezus Leeft en Blanco (P. van der Kooij)

Op wie moet ik stemmen?

Dat gaan we natuurlijk niet aan je vertellen. Je moet stemmen op de politieke partij die het meest bij jou past. Heb je geen idee op welke partij je wilt stemmen? Vul dan eens de Kieswijzer in die ProDemos heeft gemaakt. Die vind je op www.heerenveen.stemwijzer.nl

Vergeet dit niet als je gaat stemmen:

- Jouw stempas die u met de post heeft ontvangen.
- Jouw identiteitsbewijs.

Vergeet ook niet:

- De stembureaus zijn open van 07.30 tot 21.00 uur.
- Kan je zelf niet langskomen bij het stembureau, dan mag iemand anders voor jou stemmen*

*Mag je wel stemmen, maar lukt het niet om bij het stembureau langs te gaan? Dan mag iemand anders voor jou stemmen, dit heet stemmen per volmacht. Deze persoon moet wel achttien jaar of ouder zijn en in Leeuwarden wonen. Op de achterkant van je stempas zie je hoe je iemand voor jou kan stemmen. 

Corona

Er zijn een aantal maatregelen getroffen om het stemmen zo veilig mogelijk te doen met het oog op het coronavirus. Zo zijn er duidelijke looproutes. Het dragen van een mondkapje of het houden van anderhalve meter afstand is niet meer verplicht, maar mag wel. Er is handdesinfectiemiddel aanwezig en de stemhokjes worden regelmatig schoongemaakt. Verder is er een extra stembureaulid die in de gaten houdt of het niet te druk wordt in het stemlokaal. 

Opkomst in Heerenveen

Er wordt steeds minder gestemd tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Op www.verkiezingsuitslagen.nl kun je per verkiezing zien wat de opkomst is geweest van alle verkiezingen in Nederland, dus ook die van de gemeenteraadsverkiezing in Heerenveen. Kijken we bijvoorbeeld naar de allereerste gemeenteraadsverkiezing, in 1931, dan zien we dat de opkomst nog erg hoog was in de gemeenten die nu Heerenveen vormen. 

Maar liefst 2.090 van de 2.343 kiesgerechtigden in Aengwirden kwamen toen opdagen, dat is bijna 90%, en in Schoterland is de opkomst 87,64%. In 1970 waren de gemeenten inmiddels samengebracht tot gemeente Heerenveen en was de opkomst al gezakt naar 75,44%, een groot verschil met de opkomst in de jaren ‘30. In de volgende jaren bleef de opkomst gestaag dalen, zoals in 1994 naar 68,81% en in 2006 naar 59,16%. Vier jaar geleden, bij de laatste verkiezingen van 2018, was de opkomst lager dan ooit. Tijdens deze verkiezingen was de opkomst slechts 54,97%. 

Waarom stemmen?

In een gemeente waar weinig mensen politiek betrokken zijn (bijvoorbeeld door te stemmen), kan het bestuur de burgers niet goed vertegenwoordigen. Het beleid dat het bestuur maakt past dan immers niet bij de wensen en visies die bij een groot deel van de inwoners passen, en de raadsleden kunnen geen signalen oppikken van burgers die kritiek hebben op het beleid of nieuwe ideeën hebben over een bepaald onderwerp in de gemeente. Betrokken zijn bij lokale politiek is dus van belang voor zowel de burger, als de gemeente zelf. Wat willen de partijen gaan doen om ervoor te zorgen dat de betrokkenheid van burgers omhoog gaat?

Toelichting

In de RondOm Verkiezingsspecial hebben we alle deelnemende politieke partijen de kans gegeven om te reageren op een aantal vragen die relevant zijn voor de gemeente. We hebben alle partijen benaderd met deze vragen en ze konden kosteloos reageren op de vragen. De partijen die op onze vragen hebben gereageerd vind je op de volgende pagina’s.

Afbeelding
Start 'Buurtgezinnen': opvoeden doe je samen Zorg & Welzijn 16 minuten geleden
Afbeelding
4 mei 20.45 uur: Annelies van James Whitbourn door het Toonkunstkoor Cultuur 2 uur geleden
Het Lancaster-monument in Oudehorne.
Oorlog in Heerenveen: Het Lancaster-monument in Oudehorne Historie 4 uur geleden
Directrice Tineke de Jong opent de deuren van de openbare basisschool in Aldeboarn.
OBS de Boarne in Aldeboarn sluit na bijna 40 jaar haar deuren en gaat verder als samenlevingsschool Educatie 18 uur geleden
Afbeelding
Start vernieuwbouw Kindcentrum Ekke de Haan en Kindcentrum het Kompas Educatie 21 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 25 apr, 08:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00