Alle redenen om te willen afvallen vanuit de cliënt zelf, zijn in principe goed.
Alle redenen om te willen afvallen vanuit de cliënt zelf, zijn in principe goed.

Diëtistenpraktijk De Friese Meren vertelt over gezond afvallen: Diëten voor een strandlichaam, is dat slim?

Gezondheid

HEERENVEEN - Nu het weer beter weer wordt, zijn meer mensen bezig met hun lichaam. De vraag of hun lichaam wel ‘geschikt’ is om op het strand te laten zien, is voor veel mannen en vrouwen opeens weer relevant. Door overmatig te sporten of een crashdieet te doen, hopen ze voor de zomer nog hun overtollige kilo’s kwijt te raken. Maar is dat wel verstandig? We vroegen het de diëtisten van Diëtistenpraktijk De Friese Meren. 

Is het krijgen van een ‘strand-lichaam’ een goede reden om af te vallen?

“Motivatie moet uit de cliënt zelf komen. Wanneer een ‘strand-lichaam’ voor iemand een heel belangrijke waarde is, kan ook dit een goede reden zijn. Het zou wel mooi zijn wanneer er meer redenen te vinden zijn om af te vallen, dat kan helpen om ook op gewicht te blijven als je dat lichaam eenmaal bereikt hebt. Waar haal je dan je motivatie vandaan? Een diëtist kan je helpen om die innerlijke motivatie te vinden en te versterken.”

Zijn er überhaupt slechte en goede redenen om af te willen vallen? 

“Slechte redenen, zijn redenen van buitenaf. Als iemand komt omdat hij/zij MOET afvallen van een familielid/vriend/gezondheidsprofessional, dan gaat het niet lukken om het doel te bereiken. Alle redenen om te willen afvallen vanuit de cliënt zelf, zijn in principe goed. Mits de doelen die ze willen halen reëel zijn.” 

Zijn crashdiëten een goede manier om snel af te vallen?

“Een crashdieet en een dieet waarbij je extreem weinig eet (ongeveer tussen de 500-1000 kcal per dag). Op korte termijn verlies je met zo’n dieet veel gewicht. Wat mensen echter vaak vergeten, is dat je stofwisseling door dit soort diëten trager wordt. Hierdoor kom je na het stoppen met het dieet weer snel aan in gewicht. Het welbekende ‘jojo-effect’. Dit is de reden dat een crashdieet niet gezond is.” 

Hoe kan je bepalen of een dieet gezond is en bij je past? 

“Een dieet is in principe nooit zinvol. Een dieet is namelijk altijd tijdelijk. Wanneer je definitief de kilo’s wilt verliezen, zal je dus moeten werken aan een gezonde leefstijl. Een gezonde leefstijl kan je namelijk je leven lang volhouden, een dieet niet!” 

Wanneer en hoe kun je het beste aan de slag gaan als je wel wilt afvallen?

“Je kunt dus het beste aan je leefstijl gaan werken. Verander punten in je voedingpatroon die je kunt volhouden op de lange termijn. Zorg voor een gezonde basisvoeding, zodat je weinig extra’s nodig hebt. Juist het weglaten van die extra’s is qua voeding het belangrijkste als je wilt afvallen. Voldoende beweging is natuurlijk ook van groot belang! Uiteindelijk zal je moeten werken aan gedragsverandering om deze punten op lange termijn vol te houden. Gedragsverandering is alleen heel erg moeilijk en de kans op succes is groter wanneer je duidelijk voor ogen hebt waarvoor je af wilt vallen en welke stappen je hiervoor kunt en wilt zetten.”

Hoe kan een diëtist je helpen, en zijn jullie er ook voor mensen die ‘gewoon’ willen afvallen?

“Ja, een diëtist is er voor iedereen met voedingsvragen, ook als er geen medische reden is. Een diëtist kan je juist op weg helpen op weg, stap voor stap, naar die gezondere leefstijl die je wel vol kunt houden en waarbij je niet terugvalt naar je oude eetpatroon. (Crash)diëten klinken verleidelijk, even snel een paar kilo afvallen. Maar wanneer je blijvend af wilt vallen, en dus je gedrag wilt veranderen, kan een diëtist je helpen om je huidige patronen en valkuilen in kaart te brengen. Samen kunnen we kijken hoe je hier anders mee om kunt gaan.”

!
Afbeelding
“Je kunt tijdens de wandeling elkaar ondersteunen of gewoon gezellig kletsen” Samenleving 2 uur geleden
Afbeelding
Zes bijzondere boekentips over rouw Boek van de week 20 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Ik ben het frame van ‘verwende’ millenial meer dan zat Column 1 okt, 12:00
Afbeelding
Afscheid nemen van een huisdier Educatie 29 sep, 18:00
Afbeelding
Goedkoop (bij)verwarmen en zo besparen op de gasrekening Algemeen 29 sep, 11:30
Afbeelding
“Op het gebied van uitvaarten is er veel mogelijk, veel mensen weten dat niet” Samenleving 28 sep, 15:00
Afbeelding
Zorg Thuis Servotel opent deuren: Warme zorg vanuit aandacht en net dat beetje extra Gezondheid 28 sep, 12:00
Afbeelding
Wink Development Group: “Bij alles wat we doen willen we ‘meetbaar effectief’ zijn” Algemeen 28 sep, 10:00