Het mobiele onderzoekscentrum van Bevolkingsonderzoek Noord
Het mobiele onderzoekscentrum van Bevolkingsonderzoek Noord Foto: Bevolkingsonderzoek Noord

Bevolkingsonderzoek borstkanker Heerenveen in februari

Gezondheid

HEERENVEEN - Vrouwen uit de gemeente Heerenveen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar kunnen dit jaar vanaf 17 februari weer meedoen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. De onderzoekswagen is tot begin maart te vinden in Jubbega, we staan op de parkeerstrook naast de Expansiehal. Daarna verhuizen we tot medio juli 2021 naar Heerenveen. We staan daar bij de ingang van de spoedeisende hulp Tjongerschans.

“Een leuk onderzoek is het niet, maar je weet waar je het voor doet.” Anneke Schouten is 62 jaar en doet al sinds haar 50ste jaar mee aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Om de twee jaar laat zij borstfoto’s maken in het mobiele onderzoekscentrum van Bevolkingsonderzoek Noord “Tot nu toe gelukkig altijd met een goede uitslag. Maar in mijn omgeving heb ik al meerdere malen gehoord dat een uitslag niet goed was. Gelukkig waren ze er steeds op tijd bij!”

Eén op de zeven vrouwen krijgt met borstkanker te maken

Een op de zeven vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker. De meeste van deze vrouwen zijn ouder dan 50 jaar. Alle vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar krijgen om de twee jaar een uitnodiging om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit onderzoek is gratis. Deelname is vrijwillig.

Twee röntgenfoto’s: een mammografie

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. Anneke: “Het onderzoek is niet prettig en kan best pijnlijk zijn.” Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt. Dit is nodig om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide screeningslaboranten. Zij zijn specialisten in het maken van een mammografie.

De röntgenfoto’s worden beoordeeld door twee screeningsradiologen. Zij beoordelen de foto’s onafhankelijk van elkaar. De radiologen zoeken naar verdachte afwijkingen die misschien borstkanker kunnen zijn. Als een vrouw al eerder heeft meegedaan aan het bevolkingsonderzoek, dan worden de nieuwe foto’s ook vergeleken met de oude.

Door het bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks ongeveer 850 vrouwen minder aan borstkanker. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die regelmatig meedoen aan het bevolkingsonderzoek na drie keer deelnemen vijftig procent minder kans hebben om te overlijden aan deze ziekte.

Maatregelen vanwege coronavirus:

Vanwege het coronavirus zijn verschillende maatregelen genomen om veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen. Daardoor kunnen het bevolkingsonderzoek en de aansluitende zorg veilig en met goede kwaliteit worden georganiseerd. Meer informatie over het bevolkingsonderzoek vindt u op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl.

Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 12 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Volop activiteiten in de meivakantie bij Sportstad Heerenveen Sport 30 apr, 10:00
Afbeelding
Inschrijving Schoon Belonen Heerenveen geopend Politiek 30 apr, 08:00