Afbeelding
Foto: Rob Dijkstra

Column Rijkele Dijkstra: Andere omgeving doet denken

Column

Als je, zoals ik nu, heerlijk op vakantie bent in een ander land dan ga je toch al snel vergelijken met thuis. Ik ben voor het eerst de oceaan overgevlogen richting de U.S.A. en ben bezig met een prachtige rondreis door het westen. Vooraf heb je toch een bepaald beeld bij het land dat je gaat bezoeken en wellicht enige vooroordelen. Ik moet zeggen dat ik positief verrast ben. 

Allereerst moet ik zeggen dat men over het algemeen super aardig en vooral erg beleefd is. Wellicht is dit er commercieel ingesleten, maar wie je ook treft, iedereen is erg attent. Iets wat ik zeker ga meenemen naar NL. Natuurlijk kom je in de grote steden ook wel minder leuke dingen tegen, zoals het grote aantal zwervers die op straat leven.

In gesprekken met Amerikanen heb je het snel over de verschillen tussen onze landen. Zij kijken op bepaalde vlakken best wel jaloers naar Europa. Naast dat ze Europa cultuurhistorisch prachtig vinden, zijn toch vooral onze sociale stelsels iets wat ze missen. Wij mogen onze handen dichtknijpen als we naar onze zorgkosten kijken. Een normaal Amerikaans gezin betaalt al snel 1500 dollar in de maand aan zorgpremie en dan hebben ze ook nog een mega eigen risico. Vandaar dat er veel zorg niet wordt afgenomen en hierdoor echt wel problemen kunnen ontstaan. Dan hebben wij het in Europa maar goed voor elkaar.

Verder heb je in het verkeer best wel een paar regeltjes die we in Europa zouden kunnen invoeren. Ook hier maakt een stukje fatsoen bepaalde verkeerssituaties best wel makkelijk. Daarnaast moeten wij in NL eens gaan begrijpen dat we in een overvol landje leven en dat daar nadelen aan kleven. Luchthavens en autosnelwegen liggen in de USA direct aan prachtige woonwijken en hier is dat gewoon. 

Afbeelding
sc Heerenveen bindt ook Almere City aan zegekar en boekt derde thuisoverwinning op rij Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Waar mensen werken, worden fouten gemaakt en 'sorry' gezegd Column 3 dec., 12:00
Afbeelding
Ventileren essentieel om gezond energie te besparen Duurzaamheid 2 dec., 12:00
Afbeelding
Liefde op het eerste gezicht! Column 2 dec., 12:00
Afbeelding
Vijf tips om Sinterklaas te vieren Samenleving 2 dec., 08:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Samen verder Column 1 dec., 18:00
Afbeelding
“Beleef een levensechte game bij House of VR!" Zakelijk 1 dec., 12:00
Afbeelding
Weerbaarheidstraining voor sekswerkers in Friesland Zorg & Welzijn 1 dec., 10:00