Afbeelding

Slechts 55% kantoorpanden heeft energielabel C of beter

Zakelijk

FRIESLAND - Sinds 1 januari 2023 is het verplicht dat kantoorpanden met meer dan honderd vierkante meter voorzien zijn van energielabel C of hoger. Toch blijkt dit lang niet altijd het geval te zijn. Uit onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft slechts 55% van de kantoren dit energielabel. Ondernemers die een kantoorpand hebben of huren en nog geen energielabel hebben, of een energielabel slechter dan D hebben, doen er goed aan om dit zo snel mogelijk te regelen.

Een energielabel geeft aan hoe zuinig een woning of bedrijfsruimte is. Sinds een aantal jaar kunnen bedrijven en particulieren niet meer zelf een energielabel aanvragen. Hiervoor is een deskundige nodig die de woning of het bedrijfspand compleet in kaart brengt. Dick van der Rol van Energielabel Friesland werkt al sinds 2007 als energieadviseur en weet alles van energielabels. Ook hij ziet dat lang niet alle bedrijfspanden van een energielabel C voorzien zijn: “Ondernemers denken vaak dat je grote maatregelen moet treffen om een beter energielabel te krijgen, maar in de praktijk valt dit mee. Je kan bijvoorbeeld al een grote slag maken door TL-verlichting te vervangen met LED-verlichting of door je installaties te vernieuwen.” Volgens Dick van der Rol heeft het behalen van een energielabel C vele voordelen. Naast dat je zelf minder kosten kwijt bent aan vaste lasten en het pand meer waard wordt in de verkoop of verhuur, krijgt een ondernemer ook fiscaal voordeel: “Dit heet de Energie Investeringsaftrek (EIA). Men kan dan 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Dit verlaagt uw fiscale winst, waardoor je dus minder belasting hoeft te betalen.”

Van der Rol kan ook u helpen om een energielabel te verkrijgen. Na een vrijblijvende offerte komt hij langs om uw woning of pand in beeld te brengen. Daarna berekent hij met speciale software een energielabel. Hierin staat ook welke maatregelen u kan nemen om nog energiezuiniger te worden. Ga naar www.energielabel-friesland.nl of neem contact op door te bellen met 06 - 53468936 of info@energielabel-friesland.nl.

Afbeelding
Provincie investeert bijna 300.000 euro in 80 jaar vrijheid Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 21 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 19 apr, 12:00
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 apr, 15:00
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 18 apr, 12:00