Afbeelding

Huizenzoekend stel maakt meeste kans in Achtkarspelen, single best af in Noardeast-Fryslân

Wonen

LEEUWARDEN - Verdien je een modaal salaris en ben je op zoek naar een koopwoning? Dan heb je als single in Noardeast-Fryslân de meeste keuze. Voor een koppel valt er het meest te kiezen in de gemeente Achtkarspelen. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Slimster.nl, dat het woningaanbod op Funda.nl als uitgangspunt nam. Slimster concludeert dat al met al in slechts zeven Friese gemeenten minimaal de helft van de te koop staande woningen betaalbaar zijn voor een stel met een modaal inkomen.

Wie samen met zijn of haar partner op zoek is naar een koopwoning zal in de gemeente Achtkarspelen opkijken van het beschikbare aanbod. Ruim 62 procent van het huidige woningaanbod valt namelijk binnen het budget. Op plek twee en drie volgen Harlingen en Noardeast-Fryslân. Hier behoort respectievelijk 59 en 56 procent van de woningen die momenteel te koop staan tot de mogelijkheden. In de gemeenten De Fryske Marren en Ameland valt daarentegen slechts een derde van de te koop staande huizen binnen het budget van een stel dat samen twee keer modaal verdient. Op de overige drie Friese Waddeneilanden staat zelfs geen enkele woning te koop die voor Jan Modaal en zijn partner betaalbaar is.

Meeste aanbod in Noardeast-Fryslân voor alleenstaanden

Voor alleenstaande woningzoekenden is de situatie in veel gevallen uitzichtloos. In de helft van de Friese gemeenten staat momenteel namelijk geen enkele woning te koop die je in je eentje met een modaal salaris zou kunnen betalen, zonder goed gevulde spaarrekening althans. In het gros van de overige gemeenten zijn het hooguit een of enkele huizen die binnen het budget vallen. In Noardeast-Fryslân is het aanbod nog het grootst. Daar is voor een doorsnee single 7,7 procent van de woningen te betalen. Ook in Waadhoeke is er nog enig aanbod (4,7 procent) dat binnen het budget valt.

Hoeveel kun je lenen met een modaal salaris?

Slimster ging in haar onderzoek uit van een modaal salaris van 40 duizend euro bruto per jaar. Bij een stel dat samen twee keer modaal verdient is dus 80 duizend euro het uitgangspunt. Met dat inkomen is momenteel een maximale hypotheek (10 jaar vast tegen 4,3 procent rente) mogelijk van respectievelijk 165 duizend en 383 duizend euro.

Bronvermelding: slimster.nl

Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 20 uur geleden
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Op je laptop kun je goed research doen naar de oorlog in jouw buurt.
Op zoek naar de oorlog van Drachten Historie 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00
Afbeelding
Lintjesregen 2024 Smallingerland Algemeen 29 apr, 09:00