Afbeelding

Een op vijf Friezen koopt liefst een kluswoning

Wonen

FRIESLAND - Landelijk kiest 21,7% van de Nederlanders voor een kluswoning. In de provincie Friesland is dit percentage 21,4%, waardoor de Friezen nagenoeg gelijklopen met het nationale gemiddelde. Echter, 32,9% van de inwoners van Friesland geeft nog steeds de voorkeur aan een instapklare woning. Dat blijkt uit een panelonderzoek van vergelijkingssite Slimster.nl.

Gezien de huidige economische uitdagingen en de oplopende huizenprijzen, blijken veel Friezen open te staan voor de mogelijkheid om te investeren in een kluswoning. Marco Schuurman, eigenaar van Slimster, geeft aan: “De cijfers uit Friesland zijn een indicatie van hoe flexibel en aanpasbaar de woonvoorkeuren kunnen zijn, afhankelijk van regionale omstandigheden en marktdynamiek.”

De cijfers laten zien hoe
flexibel de woonvoorkeuren kunnen zijn

Starters zien klussen als een kans

Landelijk gezien valt op dat vooral de jongeren groep woningzoekenden (twintigers en dertigers) het moeten klussen aan een woning niet zien als een obstakel. Dit is mede te danken aan het feit dat op dergelijke woningen vaak niet meer overboden hoeft te worden. Daarnaast blijkt uit het onderzoek van Slimster dat er meer mannen openstaan voor het klussen (25,9%) dan vrouwen (17,4%).

Schuurman benadrukt tot slot dat kluswoningen vaak ouder en minder goed geïsoleerd zijn. “Dit kan leiden tot hogere energiekosten, vooral met de huidige trend van stijgende energieprijzen. Het is essentieel dat kopers dit in overweging nemen bij de keuze van hun toekomstige woning.” Met name in een provincie als Friesland, met relatief veel grote, vrijstaande woningen, kan dit een punt zijn om in overweging te nemen.

Afbeelding
Afbeelding
Één instrument voor draagkracht en draaglast in Fryslân Wonen 11 uur geleden
Afbeelding
Fryslân pakt regie op energiesysteem van de toekomst Duurzaamheid 14 uur geleden
Afbeelding
Dit zijn de belangrijkste punten in het nieuwe coalitieakkoord voor Friesland Politiek 15 uur geleden
Afbeelding
Wil je ook gelukkig worden in de liefde? Column 17 uur geleden
Eén van de kittens van 't Heerveld.
'Elke dag komt er dan een zwangere poes binnen' Natuur 19 uur geleden
De priiswinnaars vlnr Marije Buma, Annarixt Weststeijn en Saphyra Holwerda
Marije Buma wint het Lyts Frysk Diktee 2024 Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
'Een samengesteld gezin is heel anders dan een standaard gezin' Educatie 15 mei, 18:00
Afbeelding
Droogte en stikstof bedreigen natuur Bakkeveense Duinen en Wijnjeterper Schar Natuur 15 mei, 15:00