Afbeelding
Foto: pexels

Ongedierte in huis? Zo kom je er weer van af!

Wonen

DRACHTEN - Ongedierte in huis is erg vervelend. Ten eerste is het een vies idee dat je allemaal beestjes in huis hebt die een gevaar voor je gezondheid kunnen vormen. Daarnaast kan ongedierte ook voor flinke schade aan je huis zorgen. Daarom is het van belang dat je zo snel mogelijk actie onderneemt zodra je erachter komt dat je met ongedierte te maken hebt.

Wat verstaan we onder ongedierte?

Bij het woord “ongedierte” denk je misschien als eerste aan muizen, houtwormen of bedwantsen. Toch kunnen eigenlijk alle dieren in principe als ongedierte worden bestempeld wanneer zij in groten getale aanwezig zijn en voor overlast zorgen. Dit kunnen dus ook bijvoorbeeld duiven of wilde konijnen zijn. De meest voorkomende ongedierte in en rondom je huis zijn: wespen, bijen, mollen, houtworm, vliegen, motten, mieren en vlooien. 

Ongedierte voorkomen: wat kun je zelf doen?

Zoals je net al hebt gelezen, bestaan er verschillende soorten ongedierte en daarom verschilt ongediertebestijding ook per diersoort. Zelf kun je het beste beginnen met het voorkomen van ongedierte in je huis. Zo is het goed om te weten dat veel ongedierte op voedsel af komt. Zorg er dus voor dat je eten goed opbergt in afsluitbare verpakkingen. Daarnaast helpt een goede hygiëne ook en is het dus belangrijk dat je regelmatig het huis poetst. Het helpt ook om naden en kieren dicht te maken, zodat ongedierte geen kans krijgt om binnen te komen. Tegelijkertijd is het wel belangrijk dat je voldoende ventileert in huis, want sommige ongedierte zoals fruitvliegjes bestrijd je juist met tocht. Verder kun je bijvoorbeeld ook muizenvallen zetten en lavendelzakjes ophangen om motten te verjagen.

Wanneer professional inschakelen

Welke maatregel effectief is, verschilt per soort ongedierte en soms ben je genoodzaakt om een professional in te schakelen. Sommige ongedierte kun je namelijk niet zelf bestrijden, zoals houtworm. Deze beestjes zijn namelijk erg hardnekkig en kunnen zelfs na het toepassen van verschillende bestrijdingsmiddelen nog altijd terugkomen. Een gespecialiseerd bedrijf in de ongediertebestrijding weet welke methodes het snelst en effectiefst werken en zet de juiste middelen in om jou zo snel mogelijk van het ongedierte af te helpen. Door snel te handelen voorkom je ook eventuele schade aan het huis. Zo vreten houtwormen hun weg door hout en kunnen daardoor onherstelbare schade aan houten meubelen en zelfs constructiebalken in huis aanrichten. Daarom kun je in de meeste gevallen toch beter advies inwinnen bij een gespecialiseerd bedrijf om te kijken wat je zelf kunt doen en wanneer het slim is om het ongedierte professioneel te laten bestrijden. 

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 3 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 13 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 apr, 15:00
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00