Afbeelding
Foto: michaklootwijk

Als het aan uw partij ligt, waaraan zou de gemeente dan meer geld aan uit moeten geven?

Verkiezingen

DRACHTEN - Een gemeente verdient op meerdere manieren geld. Zo krijgen ze van het Rijk via het gemeentefonds geld, zijn er specifieke uitkeringen, kan een bedrijf dat van de gemeente is geld genereren en kunnen ze belasting heffen.  

Het gemeente en provinciefonds is verbonden met de rijksbegroting. Ze volgen de lijn van de rijksbegroting. Als die omhooggaat, gaan de fondsen ook omhoog. Hoeveel een gemeente krijgt hangt ook af van in totaal ruim 60 maatstaven. Een aantal voorbeelden zijn: de kosten van een gemeente, het vermogen van een gemeente om belastingen te heffen en het aantal inwoners, aantal jongeren, hoeveelheid uitkeringsgerechtigden ende grootte van de watergebieden en de oppervlakte van een gemeente. Er is een speciale regeling voor decentralisatie-uitkeringen en integratie-uitkeringen.  

Gemeenten heffen natuurlijk ook belastingen. Welke belastingen gemeenten heffen verschilt per gemeente, maar veel voorkomende zijn: onroerendezaakbelasting (OZB), parkeerbelasting, hondenbelasting en rioolheffing. Gemeentes kijken per jaar hoeveel er op dat soort belastingen moet worden betaald. Er zijn twee verschillende soorten gemeentelijke belastingen. Gewone belastingen waar de gemeente zelf mag bepalen wat ze met het geld doen en heffingen. Dat zijn rechten, tarieven en leges. Deze zijn bedoeld om de kosten te dekken voor iets wat de gemeente moet regelen. Dit zijn uitkeringen die gericht zijn om een bepaald doel te halen. Bijvoorbeeld om de luchtkwaliteit te verbeteren, leerachterstand aan te pakken of voor de aankoop van een woning onder een hoogspanningsverbinding. Of deze uitkering wordt uitbetaald, om hoeveel geld het gaat en waar het aan moet worden uitgegeven, bepaalt de Rijksoverheid.

SP: “Door jarenlange bezuinigingen hebben veel mensen zonder vaste banen het moeilijk gekregen. Door het achterblijven van de stijging van het minimumloon is de armoede onder werkenden afgelopen jaren stevig gestegen en daarom moet er flink in het sociaal domein geïnvesteerd worden. In onze gemeente en staan er veel te veel mensen al heel lang aan de zijlijn. Vaak zijn dit mensen die maatschappelijke hulp en zorg nodig zijn maar door het ‘rendement denken’ van onze Gemeente, zoals beschreven in de sociale koers van Smallingerland, deze hulp niet krijgen. Er zitten teveel mensen te lang bij een bewindvoerder, wij willen mensen sneller en uit hun uitzichtloze positie helpen door deze hulp weer zelf ter hand te nemen.”

VVD: “De gemeente Smallingerland leeft al jaren op een te grote voet. Er wordt meer geld uitgegeven dan er binnen komt. Ook de reserves om tegenvallers op te vangen zijn drastisch verminderd. De inkomsten via het Rijk zullen voor de komende jaren omhoog moeten om de taken goed uit te voeren. Alternatief is dat de inwoners meer belasting gaan betalen. Dat willen wij niet. Binnen de begroting zoveel mogelijk efficiënt werken, geen geld verspillen of uitgeven aan onnodige zaken. Bijvoorbeeld door meer in te zetten op preventie. Dit bespaard geld. Geld besteden binnen het Sociaal Domein aan degenen die het echt nodig hebben. Niet aan zorgcowboys en bureaucratie.”

FNP: “De gemeente hat net samar mear jild. De belangrykste taak is der op ta te sjen dat it jild effisjent bestege wurdt. Maatwurk by earmoedebestriding. Yn de jeuchdsoarch al dy bemiddelingsburootsjes tsjin it ljocht hâlde. Net oeral help fan deskundigen ynroppe. Each hawwe foar partikulier inisjatyf fan ûnderen op.”

ELP: “De zorgelijke financiële positie waarin de gemeente Smallingerland verkeert, vraagt om een kruideniersmentaliteit, niet om meer geld uit te geven. Grote financiële zorgen moeten leiden tot bewuster en efficiënter omgaan met geld. Het Sociaal domein mag daardoor niet worden geraakt en de grens voor het sociaalminimabeleid moet van ELP op 115% moet blijven. Juist letten op de beheers- en administratiekosten en zorgpartijen die woekerwinsten maken uitsluiten. ELP wil verder bekijken wat wel een taak van de gemeente is en wat niet. En geld beloven dat er niet is, past niet bij ELP.”

Smallingerlands Belang: “Je kunt wel mooie idealen hebben, maar als ze niet uitvoerbaar zijn komt er niets van terecht. Wij wonen in een gemeente die financieel heel zwak is. Er komen nog slechte verrassingen uit Den Haag. Wij willen de kiezers geen loze beloften geven. Smallingerlands Belang ziet geen ruimte voor nieuw beleid in de nabije toekomst.”

ChristenUnie: “Zorg voor de zwaksten, duurzaamheid en groenonderhoud.”

D66: “We willen bezuinigingen op de zorg terugdraaien, investeren in een energieneutraal Smallingerland in 2030 en het beste onderwijs. Met bijvoorbeeld een gezonde lunch, goede schoolgebouwen en het behoud van scholen in de dorpen. De bezuinigingen op de zorg zijn hard aangekomen, vooral in de jeugdzorg en bij de huishoudelijke hulp. Mensen moeten te lang wachten en worden te weinig geholpen. Dat is een politieke keuze. Een keuze die wij terug willen veranderen. Voor een Smallingerland waar we iedereen vrijlaten, maar niemand laten vallen.”

CDA: “Het CDA Smallingerland staat voor een financieel gezond huishoudboekje. Net als thuis is het voor de gemeente belangrijk om de geldzaken goed op orde te hebben en te houden. Het CDA wil inzetten op meer woningbouw en de Mienskip. Dorpsraden en wijkplatformen krijgen een eigen budget voor initiatieven voor verbetering van de leefomgeving en sociale verbondenheid. Inwoners van een wijk of dorp weten vaak goed wat er speelt en bij een goed plan voor het verbeteren van de leefomgeving moet dit gestimuleerd en ondersteund worden.”

GroenLinks: “Smallingerland is nog lang niet klaar voor de energietransitie. We zullen bijvoorbeeld meer geld moeten uittrekken om mensen te helpen hun huis te isoleren. Ook wil GroenLinks dat we zo veel mogelijk duurzame energie gaan opwekken. Dat vergt creativiteit en geld. En dat creëert ook kansen voor ons bedrijfsleven. Innovaties in groene technologie. En het creëren van groene banen. GroenLinks wil dat de gemeente investeert in woningen voor starters en senioren. Dat kunnen we niet alleen aan de woningcorporaties overlaten. Een gemeentelijke woningcorporatie, die zelf woningen bouwt en verhuurt, zou een goed idee kunnen zijn. En ook dat kost geld.”

PvdA: “Aan het welbevinden van onze inwoners. Op één plek meer geld uitgeven is vaak geen oplossing. Naast het verbeteren van de zorg is ook het stimuleren van de economie belangrijk. Daar komen de banen en dus de zelfredzaamheid van inwoners vandaan. Onze inwoners verdienen een veilige omgeving en we moeten ervoor zorgen dat iedereen naar vermogen mee kan doen. We moeten ernaar streven dat ALLE kinderen dezelfde kansen krijgen. Kinderen hebben nog een hele toekomst voor zich. Als gemeente moeten wij ervoor zorgen dat dit gebeurt.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Wethouder Hein Kuiken, Sipke Jan Bousema en Gedeputeerde Sijbe Knol
Europaparty: groot feest in Leeuwarden ter ere van Joost Klein Cultuur 10 uur geleden
Moederdag
Dit zijn de beste Moederdag tips Algemeen 13 uur geleden
Het Wonder van het Elfenbankje (kerstmusical 2023)
De Lawei op zoek naar amateurtalent, audities kerstmusical zijn geopend! Cultuur 13 uur geleden
Afbeelding
Smallingerland werkt aan duurzame, veilige en toegankelijke mobiliteit Politiek 16 uur geleden
Afbeelding
Mr. Film, René Mioch in de Bios Drachten Evenement 18 uur geleden
Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 7 mei, 18:00
HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport 7 mei, 15:38
De spelers van SC Cambuur balen.
SC Cambuur verliest van Roda en maakt zich op voor bijzondere wedstrijd Sport 6 mei, 10:54