Ook bij deze corner was de ONT verdediging de situatie de baas.
Ook bij deze corner was de ONT verdediging de situatie de baas. Foto: Henk van Wieren, SC Twijzel.

Verdiende en belangrijke overwinning voor ONT

Sport

TWIJZEL - Thuisploeg SC Twijzel had zaterdag niet zo heel veel in de melk te brokkelen tegen een zeer gedisciplineerd spelend ONT. Dat had vóór rust de wedstrijd al in het slot kunnen gooien. De 0-2 ruststand werd na ruststand in het tweede deel alsnog uitgebreid naar 0-3, waarna de tegengoal van SC Twijzel alleen voor de statistieken was.

Waar in de 3e klasse B de strijd om de eerste plaats geen spanning meer kent, LAC Frisia wordt kampioen, is dat in de onderste helft van de ranglijst totaal anders. Vanaf plaats zeven mogen teams zich zorgen maken om nacompetitie voor handhaving of rechtstreekse degradatie. Door de winst van ONT heeft ONT de degradatieplaatsen verlaten en is de afstand tot de veilige plaats negen drie punten. Nu heeft ONT met ontmoetingen tegen de top vijf van de ranglijst een pittig programma, maar de 1-3 tegen SC Twijzel en het vertoonde spel geeft wel zelfvertrouwen.

De eerste kans van de wedstrijd was voor ONT. Janco van der Veen zag een bal over een verdediger stuiten en vuurde subiet op goal. De bal verdween met een boog over het doel. Maar in de 13e minuut had Van der Veen wél succes. Met een fraaie pass bracht Albert Wijma Chris Visser in balbezit. De voorzet werd nog weggewerkt, maar vanaf zestien meter spoot het rechterbeen van Van der Veen daarna vuur; 0-1. Dat was overigens nadat Jelmer de Boer het ONT doel met een schot bestookte en ONT doelman Hedzer Hoekstra (hij verving de afwezige Hidde Ament meer dan adequaat) zag redden. Visser etaleerde zijn goede vorm na weer een geslaagde actie. Nu kreeg Van der Veen de bal niet lekker mee om te scoren. Dat deed Visser in de 22 minuut dan zelf maar. ONT’s nummer zeven kwam in balbezit na een cross-pass van Noël Mulder en op bekwame wijze wipte Visser de bal over de grijpgrage handen van SC Twijzel doelman Richard Zwaagstra. SC Twijzel drong de laatste tien minuten van de eerste helft wel aan. Maar verder dan een gevaarlijke bal uit een corner net onder lat die Hoekstra pakte kwam het ook niet. In blessuretijd verzuimde Visser de wedstrijd al in de eerste helft in het slot te gooien. Vrijgespeeld door Van der Veen kwam Visser één op één met Zwaagstra. De SC Twijzel doelman won de tweestrijd.

ONT had de eerste helft de wedstrijd dan wel in handen, maar twee momenten van balverlies hadden ook anders kunnen aflopen. Dat balverlies gebeurde in de laatste linie halverwege de eigen ONT helft, zonder echte rugdekking. Het liep twee keer goed af, maar een tegendoelpunt had de tegenstander misschien in het zadel geholpen.

In de tweede helft leek ONT al vroeg op weg naar de 0-3. Mulder gaf Van der Veen de gelegenheid tot een voorzet, de voorzetting was iets te snel en de bal op Visser daardoor onnauwkeurig. De 0-3 kwam er toch, al was daar een strafschop voor nodig. Dat was in de 61e minuut. Van der Veen benutte de penalty feilloos. Het is niet zo dat ONT het daarna het wel geloofde, maar logischerwijs doofde het heilige vuur wel een beetje. Dat gaf SC Twijzel het gevoel wat mee te doen in de wedstrijd. Dat werd niet omgezet in daden. Daarvoor was het vertoonde spel van de thuisclub te matig en de doelpogingen te onzuiver. Zo had Patrick Huizenga twee kopkansen. Een keer verdween de bal over het doel, de andere keer net naast. En ook ex-ONT’er en begenadigde technicus Wytze Pilat had het vizier twee keer niet op scherp. Een paar corners leverden wel wat gevaar op voor het ONT doel, maar geen doelpunt. En toch kwam er een treffer voor de blauwhemden. Huizenga mocht vanaf zestien meter aanleggen en scoren. Het leidde bij SC Twijzel niet tot de gedachte dat er nog meer mogelijk was. Dat liet ONT overigens ook niet toe, er werd goed verdedigd. Wel moest er in de 92e minuut nog een doelkans worden toegestaan. Wander Meindertsma schoot van dichtbij kiezelhard op doel, maar ook recht in de handen van Hoekstra.

Het bleef 1-3 en dat was een grote opluchting voor ONT. Na de winterstop speelde ONT acht wedstrijden. Daarvan verloor het er twee, werden er twee gewonnen en vier gelijkgespeeld. Zo slecht is die serie dus niet, alleen schieten die éénpunters uit de gelijke spelen niet erg op.

Op doelsaldo heeft ONT nu wel de rechtstreekse degradatieplaatsen verlaten. En ook dat is een opluchting.

De eerstvolgende wedstrijd voor ONT is op 6 april, thuis tegen Hardegarijp. Aanvang 15.00 uur.

Sjouke Walinga

Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 3 uur geleden
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 5 uur geleden
Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 25 apr, 15:00
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 25 apr, 12:00