Clubsecretaris Kees Kooijman.
Clubsecretaris Kees Kooijman. Foto: RondOm Vandaag

Biljartclub Van Acquit blijft groeien

Sport

DRACHTEN - Wie denkt dat biljart een uitstervende sport voor oude mannen is, heeft het goed mis. Biljart leeft, ook in Drachten, en heeft bovendien een belangrijke sociale rol. Dat weten ze bij Biljartclub Van Acquit maar al te goed. Een jaar geleden verhuisde de club, destijds met bijna zeventig leden, van @holdert naar hun nieuwe locatie in De Rank, naast de Kapelkerk aan de Berglaan. Sindsdien blijft de club groeien en telt ze nu maar liefst 107 actieve leden. Secretaris Kees Kooijman, zelf ook fanatiek biljarter, weet wel waarom de sport zo populair is: “Met biljarten ben je nooit uitgeleerd. Het blijft uitdagend en je kan elke keer weer nieuwe vaardigheden aanleren en oefenen.”

Biljartclub Van Acquit bestaat al meer dan vijftig jaar en is destijds ontstaan vanuit het ouderenwerk in de gemeente. Jarenlang kon de club biljarten in @holdert, de locatie van MOS in het centrum, maar toen ze daar ongeveer twee jaar geleden begonnen met een grootschalige verbouwing moest de club een ander onderkomen vinden. Dat vonden ze bij De Rank. De verhuizing had nog flink wat voeten in de aarde, herinnert Kees Kooijman zich: “Biljarttafels verhuis je niet zo gemakkelijk hoor, dat is echt specialistenwerk, ze zijn loodzwaar en moeten bovendien kaarsrecht staan. Daarnaast moest er ook flink wat werk verzet worden in onze nieuwe locatie om ruimte te maken voor de club.” 

Afgelopen winter was het nog even doorzetten in het nieuwe gebouw. Als het echt koud werd stonden leden te biljarten in hun winterjas: “Je kon, bij wijze van spreken, zo je hand door het kozijn steken, maar dit jaar hebben we flink geïnvesteerd in het isoleren van het gebouw. Daarnaast zijn er ook zonnepanelen op het dak gelegd.” De nieuwe locatie ‘biljartklaar’ maken zou niet zijn gelukt zonder de financiële hulp van het Iepen Mienskip Fûns, de gemeente, MOS, de Subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed en BOSA en ook de leden van de club hebben zich ingezet: “Veel leden kwamen ons helpen met de verbouwing. Sommigen kwamen zelfs langs met taart en zeiden; ik kan misschien dan geen hamer meer vasthouden, maar een taart gaat er vast wel in bij de harde werkers. Heel bijzonder om te zien hoeveel binding er is met de club.” Bovendien hebben we verschillende sponsors, die op onze website staan en te zien zijn op een tv-scherm in onze zaal. 

In anderhalf jaar tijd van 69 naar 107 leden

In het najaar van 2022 betrok de biljartclub hun nieuwe locatie en dat is met veel tevredenheid. Ze hebben inmiddels ook al meer dan dertig nieuwe leden mogen verwelkomen: “Ik denk dat onze kracht is dat onze leden bijna elke dag bij ons welkom zijn. We zijn de hele week open, ook ‘s avonds. Biljarten is daarom voor veel leden ook een sociale bezigheid. Ze komen hier niet alleen voor de sport, maar ook voor een praatje en een kop koffie.”

Volgens Kooijman is biljart een fascinerende bezigheid: “Je raakt nooit uitgeleerd. Allereerst heb je verschillende spelsoorten, en oneindig veel speelmogelijkheden. Je moet uren trainen, jaar in jaar uit, om het écht te leren en elke keer leer je weer wat nieuws.” Bij BC Van Acquit oefenen leden, zowel mannen als vrouwen, voor het plezier, maar ook voor competitiewedstrijden en toernooien. Wilt u een keer meedoen met een potje en de sfeer proeven? Kom dan langs of ga naar www.biljartclubvanacquit.nl voor meer info.

Afbeelding
Afbeelding
Met dit nummer gaat Joost Klein ons land vertegenwoordigen bij het Eurovisie Songfestival Algemeen 8 uur geleden
Theater Na de Dam 2023
De Lawei zoekt jongeren voor Theater Na de Dam Evenement 11 uur geleden
Noël Mulder is op jacht naar de bal en probeert zich te ontworstelen aan een tegenstander. Foto Robert Wagter.
Degradatiekraker levert ONT maar één punt op Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Erwin Java en Sean Webster presenteren gezamenlijk album in Iduna Evenement 18 uur geleden
Afbeelding
FMF leidt Friezen op tot burgerexperts in natuurinclusieve energietransitie Duurzaamheid 2 mrt, 12:00
Afbeelding
Realisatie derde sociale zelfoogsttuin in Fryslân Samenleving 1 mrt, 10:23
Afbeelding
Landelijke Opschoondag op 23 maart: in iedere Fries zit een Supporter van Schoon Natuur 1 mrt, 08:00
Afbeelding
Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op voor meer buitenspelen Samenleving 29 feb, 12:00