Afbeelding

Dierenverzekeringen in de lift: grote toename in populariteit

Samenleving

FRIESLAND - Huisdiereigenaren sluiten vaker een dierenverzekering af, 36% stijging in het aantal afgesloten dierenverzekeringen ten opzichte van 2019. Dat blijkt uit onderzoek van Overstappen.nl. Het belangrijkste argument van de huisdiereigenaren is dat de dierenartskosten stijgen en daardoor de rekeningen onbetaalbaar worden.

We zien op basis van eigen data een groeiende trend in de populariteit van dierenverzekeringen. In 2020 was er een groei in het aantal afgesloten dierenverzekeringen van 21% ten opzichte van het voorgaande jaar, als gevolg van een stijging in huisdierenbezit tijdens de corona crisis. Deze groei zette door in 2021 met 23% en in 2022 met 20%. In 2023 nam het aantal afgesloten dierenverzekeringen nog sterker toe met een groei van 36%. Het overgrote deel van de verzekeringen werd afgesloten voor honden. “De groei weerspiegeld een groeiend bewustzijn van de noodzaak van medische zorg voor huisdieren en de uitdaging van onverwachte kosten voor huisdiereigenaren.”, zegt Jean-Paul Würsten, expert dierenverzekeringen bij Overstappen.nl.

Meerdere factoren

De stijgende populariteit van dierenverzekeringen wordt door meerdere factoren gedreven. Een maatschappelijke trend waarin honden en katten als volwaardige gezinsleden worden beschouwd, speelt hierbij een belangrijke rol. Tegelijkertijd dragen de toenemende medische kosten bij aan de beslissing om vaker een dierenverzekering af te sluiten. Deze ontwikkelingen stimuleren huisdiereigenaren om bescherming te zoeken tegen de sterk stijgende medische kosten.

Heftige gevolgen van hoge kosten

“De stijgende kosten bij dierenartsen zetten huisdiereigenaren onder druk. De beste zorg wordt verlangt zonder daarbij concessies te hoeven doen in verband met de kosten van de behandeling”. Deze situatie resulteert in het overwegen van euthanasie voor huisdieren, een vaker beroep doen op het noodfonds van de Dierenbescherming, of het uitstellen van dierenartsbezoeken als gevolg van financiële moeilijkheden bij het bekostigen van de benodigde zorg.

Afbeelding
Gemiddeld minste misdrijven per inwoner in Friesland 112-Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Hoe de 'Golden Buzzer' de theaterdeuren voor Amilia opent Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Slechts klein deel Friezen gaat op babymoon Persoonlijke verhalen 22 mei, 10:00
Afbeelding
Orgelconcert Jos van der Kooy in Grote Kerk Drachten Cultuur 22 mei, 10:00
Afbeelding
v.v ONT organiseert Penaltykillers 2024 Sport 21 mei, 15:00
Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 19 mei, 18:00
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00