Een paar sporters van RSG Drachten aan het werk met een bal.
Een paar sporters van RSG Drachten aan het werk met een bal. Foto: eigen beeld.

Samen sporten met andere (ex)hartpatiënten

Gezondheid

DRACHTEN - Bij Recreatie Sport Groep Drachten (RSG Drachten) sporten (ex)hartpatiënten met elkaar onder begeleiding van een sportieve en medische begeleider. Sport is heel goed voor mensen met hartproblemen, mits dit op een veilige manier gebeurt. Bij RSG Drachten kan dat. Wekelijks komt een groepje sporters samen om met elkaar te sporten en te werken aan herstel. Dat het dan ook nog eens gezellig is en dat contact met lotgenoten ook helend kan werken is mooi meegenomen. Jimke Nicolai sport al jaren mee en is voorzitter: “Tijdens het sporten houden we rekening met elkaar. Dankzij die instelling en de deskundigheid van de medische en sportieve begeleider is elk sportmoment voor iedereen uitdagend én veilig.”

Recreatie Sport Groep Drachten bestaat al sinds 1983. Destijds is de groep opgericht op aangeven van de fysiotherapeuten binnen Nij Smellinghe, weet Jimke: “Ze wilden een plek creëren buiten het ziekenhuis waar hartpatiënten konden blijven werken aan hun herstel, met toeziend oog vanuit het ziekenhuis.” Ze ontwikkelen een concept waarbij hartpatiënten samen met een medisch specialist en een sportief begeleider gaan sporten: “Destijds was het belangrijk dat deelnemers vertelden bij welke cardioloog ze zaten, zodat de organisatie de garantie had dat een arts het verstandig achtte dat de deelnemer ging sporten. Inmiddels is dat niet meer zo, maar we garanderen wel dat er altijd een medisch professional is die verstand heeft van bloeddruk, hartslag en het vaatsysteem.”

De groep sport altijd op de dinsdagavond: “De avond begint voor iedereen met het meten van de bloeddruk en er is ruimte om een vraag te stellen aan de medisch specialist, mocht je daarmee rondlopen. Dan start de warming-up. Vervolgens trainen we verschillende vaardigheden, zoals spierkracht en balans, en oefenen we vaardigheden die te maken hebben met het spel waarmee we de avond gaan afsluiten. Het laatste half uur is voor dat spel gereserveerd.” Vaak wordt er gevolleybald, maar er is zeker ook ruimte voor andere sporten zoals basketbal, korfbal en hockey. “Ik vind het bijzonder hoe de sportief begeleider altijd weer een spel kan vinden die zowel uitdagend als veilig is voor iedereen.”

Rekening houden met elkaar

Elke hartpatiënt is anders en daarvoor is maatwerk nodig: “We houden rekening met elkaar en kijken niet raar op als de één drie rondjes hardloopt en de andere één of twee. Ook de sportief begeleider houdt er rekening mee wat iedereen kan en niet kan.” Bovendien is het fijn om te sporten met mensen die in hetzelfde schuitje zitten als jij: “De sporters weten vaak heel goed wat je hebt meegemaakt, dat is het mooie van lotgenotencontact. Maar er wordt heus niet alleen over hartproblemen gepraat. We kletsen met elkaar over alles wat ons bezighoudt.” 

Er is altijd ruimte voor nieuwe sporters, vertelt Jimke: “Iedereen die hartproblemen heeft of heeft gehad is welkom, al moet je arts wel hebben aangegeven dat je weer mag beginnen met sporten.” Hij moedigt dan ook vooral aan om eens langs te komen: “We sporten elke dinsdagavond van 19.30 uur tot 20.30 uur in MFC de Bouwen. Kom eens spontaan langs (wees dan wel op tijd want om half acht gaan de deuren wel dicht) of neem contact op met ons via de website www.rsg-drachten.nl.”

Afbeelding
Afbeelding
Één instrument voor draagkracht en draaglast in Fryslân Wonen 12 uur geleden
Afbeelding
Fryslân pakt regie op energiesysteem van de toekomst Duurzaamheid 15 uur geleden
Afbeelding
Dit zijn de belangrijkste punten in het nieuwe coalitieakkoord voor Friesland Politiek 16 uur geleden
Afbeelding
Wil je ook gelukkig worden in de liefde? Column 18 uur geleden
Eén van de kittens van 't Heerveld.
'Elke dag komt er dan een zwangere poes binnen' Natuur 20 uur geleden
De priiswinnaars vlnr Marije Buma, Annarixt Weststeijn en Saphyra Holwerda
Marije Buma wint het Lyts Frysk Diktee 2024 Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
'Een samengesteld gezin is heel anders dan een standaard gezin' Educatie 15 mei, 18:00
Afbeelding
Droogte en stikstof bedreigen natuur Bakkeveense Duinen en Wijnjeterper Schar Natuur 15 mei, 15:00