Wandelen met collega's is goed voor productiviteit en het teamgevoel.
Wandelen met collega's is goed voor productiviteit en het teamgevoel.

Wandel Tijdens Je Werk Dag; een slimme stap of onzinnige tijdsverspilling?

Gezondheid

FRIESLAND - Op 6 april is het Wandel Tijdens je Werk Dag, een speciale dag in het leven geroepen door provincie Utrecht en Wandelnet om mensen te stimuleren om te wandelen tijdens het (thuis)werk. Steeds meer beroepen worden immers achter de computer uitgevoerd en het resultaat is dat mensen minder bewegen. Maar is een rondje wandelen met collega’s wel de oplossing voor dit probleem? RondOm Vandaag zoekt het uit. 

Er moet meer gewandeld worden vinden de mensen achter de Wandel Tijdens je Werk Dag, maar is dat echt nodig? Om daar achter te komen moeten we eerst weten of er daadwerkelijk wel een probleem is in Nederland. Je kan immers wel zeggen dat wandelen de oplossing is, maar wat als de cijfers wel meevallen?

De cijfers

Uit onderzoek van het Ministerie van Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid blijkt dat Nederlanders tussen de 18 en 64 jaar gemiddeld 9,6 uur zitten op een doordeweekse dag. Daarmee is Nederland Europees Kampioen zitten en dat is niet iets om trots op te zijn. Lang moeten zitten heeft namelijk veel effect op je lichaam en kan leiden tot hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht. Omdat zitgedrag zoveel invloed heeft op de gezondheid is het zelfs één van de Kernindicatoren Sport en Bewegen waarmee het ministerie de gezondheid van Nederlanders in de gaten houdt en waarvan men vindt dat dit verbeterd moet worden. Wel belangrijk is om te benoemen dat het zitgedrag van Nederlanders pas sinds 2015 wordt gemeten en we dus niet zo goed weten of het ‘zituren’ van Nederlanders echt aanzienlijk is toegenomen. Wel is dit waarschijnlijk omdat het aantal zittende beroepen is toegenomen.

Als je kijkt naar gezondheid dan kijkt men ook vaak naar overgewicht. We weten dat dit is toegenomen. Uit cijfers van het CBS blijkt bijvoorbeeld dat slechts 33,4% van de Nederlanders (ouder dan vier jaar) overgewicht had. In 2020 heeft al meer dan de helft van de Nederlanders (ook ouder dan vier jaar) overgewicht. 

Een ander belangrijk onderdeel van onze gezondheid is bewegen. In Nederland kennen we de bewegingsrichtlijnen, waarin is opgenomen hoe vaak iemand per week zou moeten sporten om een gezond leven te leiden. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat slechts 53,7% van de Friezen deze bewegingsrichtlijnen halen.

Wat voor zin heeft wandelen

Uit de cijfers kunnen we opmaken dat wel in Nederland wel degelijk een probleem hebben. We zitten veel, bewegen minder en hebben vaker overgewicht. We moeten meer in beweging komen en ja, dan is wandelen een goede oplossing. Zeker als je het kan combineren met werk. 

Wandelen kan een enorme boost geven aan jouw gezondheid, dat blijkt uit tal van onderzoeken. Zo versterkt het je botten en spieren, verlaagt het je bloeddruk, vergroot het de inhoud van je longen en vermindert het de kans op diabetes. Bovendien vermindert het ook de kans op dementie. 

Maar hoe dan?

Wandelen tijdens je werk hoeft geen grote uitdaging te worden. Maak het jezelf dan vooral ook niet te moeilijk. Je hebt geen speciale kleding nodig en wandelschoenen zijn in de meeste werkomgevingen ook niet noodzakelijk. Draag je hakken of geklede schoenen, dan is het handig om je sneakers in een tas mee naar je werk te nemen. 

Trek niet te veel tijd uit voor je wandeling, want dat zal jouw leidinggevende niet op prijs stellen. Twintig minuten of een half uur tijdens de lunch is perfect. Koop je normaal altijd jouw lunch bij het bedrijfsrestaurant, dan is het verstandig om iets van huis mee te nemen wat je makkelijker onderweg kan eten, zoals een boterham. 

Lukt het je niet om tijdens de lunch te wandelen maar wil je toch graag een wandeling maken? Dan zou je met je leidinggevende kunnen overleggen of je de tijd van de wandeling mag inhalen. Sommige bedrijven hebben bepaalde regels voor rokers, je zou kunnen vragen of jij gedurende de tijd dat jouw collega’s roken een wandeling mag maken. Wandelen heeft immers een positieve impact op je gezondheid. Voor jouw werkgever betekent dat dat er minder uitval is onder werknemers is en dat er productiever gewerkt kan worden. Een win-win situatie!

Eis van je wandeling ook niet te veel. Als je in je vrije tijd gaat wandelen zul je waarschijnlijk een mooie wandeling in de natuur zoeken. Als je tijdens je werk gaat wandelen heb je die luxe waarschijnlijk niet. Neem dus genoegen met een wandeling door de stad en probeer in een bekende omgeving juist nieuwe dingen te ontdekken. Eis ook niet teveel van jezelf. Misschien doe je al werk waar je veel in beweging bent. Dan is een wandeling echt niet noodzakelijk (tenzij jij het zelf fijn vindt natuurlijk). Ook tijdens een drukke dag, bijvoorbeeld bij een belangrijke deadline, kun je de wandeling best even overslaan. Natuurlijk blijft het goed om in beweging te blijven, zeker tijdens stressvolle dagen, maar een verplichte wandeling kan juist voor extra druk zorgen. 

Alternatieve manieren

Voor sommige werknemers is het echt niet mogelijk om tijdens de werkdag een wandeling te maken. Gelukkig staat ook de bewegingstechnologie niet stil. Inmiddels zijn er speciale hometrainers waar je je laptop op kan bevestigen, zodat je kan werken en fietsen tegelijkertijd. Ook zijn er loopbanden die je onder je stabureau kan leggen. Op die manier kan je wandelen én werken tegelijkertijd. Wel even oefenen natuurlijk, want typen en wandelen tegelijkertijd is nog best een kunst.

film Vanmiddag Zal Het Regenen, met Joke Tjalsma als Bes.
Fabuch, het eerste professionele film- & theaterproductiehuis met volledige dagbesteding Cultuur 2 uur geleden
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 23 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Op je laptop kun je goed research doen naar de oorlog in jouw buurt.
Op zoek naar de oorlog van Drachten Historie 30 apr, 08:00