Afbeelding

Zorgmaatje aan Huis

Gezondheid

Zorgmaatje aan Huis is een relatief nieuwe speler op de steeds diverser wordende zorgverleningsmarkt. Sinds begin dit jaar levert de organisatie aanvullende mantelzorg aan huis die wordt verzorgd door Zorgmaatjes. Inmiddels al flink gegroeid met diverse vestigingen in Nederland. De Zorgmaatjes helpen ouderen en hulpbehoevenden in de aanvullende mantelzorg. Zo kunnen cliënten langer thuis blijven wonen en is de kwaliteit van leven hoger. 

Zorgmaatjes bieden gezelschap en vervullen een groot sociaal draagvlak. Ze helpen een handje in het huishouden of in de tuin en gaan mee naar een arts, een museum, park of bos of naar de supermarkt. Kortom, ze zijn er voor al die bezigheden die mensen met een beperking nog graag zouden willen doen, maar niet zelfstandig meer kunnen. Medische zorg en persoonlijke verzorging bieden deze zorgmaatjes niet.

Zorgondernemer Fleur Verheul is sinds deze maand actief voor het groeiende bedrijf in de provincie Friesland. Als geen ander weet ze hoe een sterk verantwoordelijkheidsgevoel op de mantelzorger kan drukken. ,,Ik was zelf vele jaren mantelzorger. Mijn beide ouders hadden het poliosyndroom. Mijn moeder was in mijn kleutertijd al afhankelijk van een rolstoel en dat betekende dat ik als vierjarige al aan het werk was als mantelzorger. Mantelzorg is mij met de paplepel ingegoten.’’ Altijd had ik het gevoel dat ik aan alle kanten tekortschoot.’’ Een balans tussen gezin, werk en de mantelzorg is vaak erg lastig. Een gevoel, dat veel mantelzorgers zullen herkennen.
Zorgmaatjes zorgen ervoor dat niet alleen de cliënten zelf worden bijgestaan, maar geven ook hun mantelzorgers wat meer lucht.

Anders dan bij veel andere welzijnsorganisaties werken bij Zorgmaatje aan huis geen vrijwilligers. Zorgmaatjes ontvangen een salaris op basis van het aantal uren dat ze worden ingezet en hebben zelf een zekere mate van vrijheid in wat ze willen doen en hoe vaak ze beschikbaar zijn. Uiteraard moeten ze wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Ze moeten oa een VOG kunnen overleggen.

De kosten bedragen € 27.50 per uur. Dat kunnen cliënten uit eigen budget betalen, maar meestal uit het Persoonsgebonden Budget (PGB).

Beeld ter illustratie
Boeren en tuinders lanceren massale publieksactie Agrarisch nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Geniet ook dit jaar weer van muziek in de natuur tijdens Oranjewoud Festival Evenement 10 uur geleden
‘Kalabanté’ van Afrique en Cirque; een van de highlights van het nieuwe theaterseizoen in Schouwburg De Lawei.
Start kaartverkoop nieuw theaterseizoen De Lawei Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Column Désirée van Dijk-Attema: Nat en nog meer onzekerheid Column 13 mei, 18:00
Afbeelding
Beetje noorderlicht voor ONT na winst op Opende Sport 13 mei, 12:00
Vanaf mei gaat Oink! verder onder de vlag van Kinderwoud.
Oink! peuteropvang wordt onderdeel van Kinderwoud Algemeen 13 mei, 10:00
Afbeelding
SC Cambuur neemt in stijl afscheid van het Cambuurplein Sport 13 mei, 09:30
Nordic Walking is een ontzettend goede sport voor mensen met de ziekte van Parkinson.
Stichting Parkinson in Beweging stopt Sport 12 mei, 12:00