Afbeelding
Foto: Unsplash.com

Paasvuren in Friesland

Cultuur

FRIESLAND - Ieder jaar worden er met Pasen traditiegetrouw Paasvuren ontstoken. Het is een traditie die al eeuwenlang voorkomt in Europa. Vooral in het Noorden van Europa is het ontsteken van Paasvuren populair; in Denemarken en Duitsland, maar ook in Friesland worden er vele Paasvuren ontstoken. In dit artikel lees je meer over het ontstaan van de traditie, maar ook waar je ze in Friesland zoal kunt vinden. 

Paasvuren zijn er zoals gezegd al eeuwenlang. Het vermoeden bestaat dat de traditie dateert uit de tijd van de Germanen. De vuren werden aangestoken om de God Ostara een offer te brengen en stonden symbool voor vruchtbaarheid en een nieuw begin. Volgens de verhalen werd er bij deze vuren volop gefeest en alcohol genuttigd. 

Muziek en gezelligheid

Dat is tegenwoordig niet anders. De Paasvuren in Nederland gaan vaak gepaard met muziek en gezelligheid. Daarnaast biedt het een ideale gelegenheid om van overtollig snoeiafval af te komen. Dit moment grijpen vele mensen dan ook aan. 

De Paasvuren in Nederland gaan vaak gepaard met muziek en gezelligheid.

Vesuvius Paasvuur in Elsloo

De traditie wordt ook op verschillende plekken in Friesland voortgezet, onder andere in de gemeente Ooststellingwerf. Op 31 maart wordt bijvoorbeeld het Vesuvius Paasvuur aan De Riete in Elsloo weer ontstoken. Hier kun je vanaf 19:30 uur het Paasvuur bijwonen. Het evenement wordt nog grootster aangepakt dan andere jaren, met een grotere tent waar de nodige plaatjes gedraaid zullen worden. Ancora en DJ Peter Mans zullen er ongetwijfeld een groot feest van maken. Extra leuk, is dat de Vesuvius Club Elsloo de afgelopen tijd mensen geholpen heeft om mensen van takken en snoeiafval af te helpen. Juist voor mensen die geen vervoer hebben of wat minder mobiel zijn, is dit een prachtig initiatief. Dit is allemaal naar de paasbult in Elsloo gebracht en zal op eerste paasdag aangestoken worden. 

Paasvuur De Geitefok in Oldeberkoop

Ook in Oldeberkoop wordt er een Paasvuur ontstoken, namelijk Paasvuur De Geitefok. Hier is de afgelopen tijd ook weer flink wat snoeiafval gebracht. Dit Paasvuur kun je vanaf 19:00 uur bijwonen. 

Paasvuur in Fochteloo

Naast de paasvuren in Elsloo en Oldeberkoop, wordt er ook aan de Helomaweg in Fochteloo weer een Paasvuur ontstoken. Op 23 maart heeft de takkenophaalservice hiervoor zoveel mogelijk snoeiafval ingezameld. Dit Paasvuur is vanaf 18:30 uur bij te wonen. 

Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 14 uur geleden
Zomer
Zomerpakkettenactie Present Smallingerland Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 20 uur geleden
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen gisteren
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00