Paulissen weet met een knappe kopbal net niet te scoren tegen Ajax.
Paulissen weet met een knappe kopbal net niet te scoren tegen Ajax. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

SC Cambuur verliest in slotminuut van Ajax in spektakelstuk

Sport

Wat een sfeer en wat een strijdlust; afgelopen vrijdag wist SC Cambuur tegen de regerend landskampioen Ajax net geen punt uit het vuur te slepen. Ryan Gravenberch schoot in de slotminuut een bal van zo’n 25 meter weergaloos in de kruising en bracht daarmee de stand op 2-3 en de Leeuwarders op de knieën. Ondanks de (onterechte) nederlaag kan Cambuur met opgeheven hoofd naar Deventer komende week. Lees hieronder nog eens het wedstrijdverslag. 

SC Cambuur heeft iets goed te maken

Over de uitslag van de heenwedstrijd in de Johan Cruijff ArenA hebben we het in Leeuwarden en omstreken liever niet meer, maar zeker is dat SC Cambuur vanavond iets recht te zetten had tegen landskampioen Ajax. Dat moest helaas wel gebeuren zonder onze eigen Henk de Jong. In overleg met de clubleiding werd besloten dat de hoofdtrainer dit seizoen niet meer in actie gaat komen en zich volledig gaat richten op zijn herstel en gezondheid. Een enorme tegenvaller, maar zoals algemeen directeur Ard de Graaf al terecht aanstipte in een reactie op dit vervelende nieuws gaat ‘gezondheid boven alles’, en zo is het.

Meerdere personele problemen

Het was sowieso niet de week van SC Cambuur want nipt verliezen in de Grolsch Veste (1-0) is nog tot daaraan toe, maar het uitvallen van Sonny Stevens en de schorsing van Calvin Mac-Intosch maakten het extra vervelend. Zij werden vanavond overigens door interim-hoofdtrainer Pascal Bosschaart vervangen door Pieter Bos en Marco Tol.

‘Sterkte Henk’

Bij de koploper uit Amsterdam, die komende dinsdag gaat proberen zich te kwalificeren voor de kwartfinales van de UEFA Champions League, keerde Mazraoui terug in de basiself en daarmee konden de bezoekers aantreden met een ijzersterk elftal. En dat was te merken ook in de eerste helft. Ajax combineerde er lustig op los, greep Cambuur bij de strot en was simpelweg beter.

Voor de wedstrijd was er overigens nog een fraai eerbetoon op de Oost-tribune met een gigantisch doek en uit handen van Ajax-trainer Erik ten Hag ontving Pascal Bosschaart een gesigneerd Ajax-shirt met de tekst ‘sterkte Henk’. Een fantastisch gebaar vanuit Amsterdam voor Henk die ongetwijfeld voor de buis zat te kijken.

Ajax de betere in de eerste helft

Terug naar de eerste helft waarin Ajax dus de betere was en dit ook wist om te zetten in doelpunten. Wat heet: na een slordige pass van Schouten op Maulun kon Gravenberch overnemen en die bediende op zijn beurt Tadic op maat. Met een droge schuiver stond de 0-1 al drie minuten op het scorebord.

Uiterst vervelend en onnodig bovendien. SC Cambuur moest in de achtervolging, al ging dat maar moeizaam. De beste kans voor de rust van de Leeuwarders was voor Tom Boere die na een goede aanval werd weggestoken door Mitchel Paulissen, maar net voordat Boere de trekker kon overhalen in de 1-op-1 met Onana kwam Schuurs tussenbeide en was de kans verkeken.

Niet veel later verdubbelde Haller de marge, toen hij diep in de zestien open mocht draaien en de trekker overhalen. De overigens uitstekend keepende Pieter Bos was kansloos en de geelhemden moesten aan de thee met een 0-2 achterstand.

Tweede helft het Cambuur Stadion op zijn kop

Hoe anders zou de tweede helft zijn in alle opzichten. Al na drie minuten was het Issa Kallon die uit een corner kon binnenschieten en er daarmee meteen weer een wedstrijd van maakte.

Of SC Cambuur nou zo goed was of Ajax zo slecht (of beide), maar feit is dat het wedstrijdbeeld totaal veranderde en de thuisclub met name ook aan de bal een stuk brutaler leek. Paulissen kreeg nog een geweldige kopkans uit een fraaie trap van Maulun, maar Onana wist in een ultieme poging redding te brengen.

Ajax creëerde nog steeds niks en SC Cambuur voelde dat er iets te halen viel. Na een fout in de opbouw van Tagliafico kon diezelfde Paulissen de bal simpel breed leggen voor Joosten en die faalde niet: 2-2.

Wereldgoal Gravenberch

Het Cambuur Stadion in extase en Ajax met de rug tegen de touwen. Zat er een grandioze stunt in vanavond in Leeuwarden? Dat zat er wel degelijk in, zeker gezien de uitstekende tweede helft, maar het mocht niet zo zijn. In de blessuretijd ging het alsnog mis en was het Ryan Gravenberch die met een ongekend afstandsschot de bal via de paal de kruising injaagde. Het zou bij 2-3 blijven en dat was een bijzondere bittere pil om te slikken voor iedereen van geel-blauw. Geen punt en geen stunt. Wel alle lof en complimenten van voetbalminnend Nederland.

Nog acht wedstrijden te gaan in de Eredivisie

Nog maar acht wedstrijden te gaan dit Eredivisieseizoen voor SC Cambuur en voor volgende week staat de ontmoeting met Go Ahead Eagles op het programma. Om 18.45 uur wordt er dan afgetrapt aan de Vetkampstraat.

Afbeelding
FMF leidt Friezen op tot burgerexperts in natuurinclusieve energietransitie Duurzaamheid 2 mrt, 12:00
Flinke uitslaande brand in Cammingaburen
Flinke rookontwikkeling bij uitslaande woningbrand in Leeuwarden 112-Nieuws 1 mrt, 10:32
Afbeelding
Burgemeester Buma sluit twee woningen in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 1 mrt, 10:22
Afbeelding
Landelijke Opschoondag op 23 maart: in iedere Fries zit een Supporter van Schoon Natuur 1 mrt, 08:00
Asielzoekers die twintig dagen in het WTC verblijven krijgen een bed en opvang aangeboden.
Tijdelijke heropening WTC-complex als overlooplocatie aanmeldcentrum Ter Apel Samenleving 29 feb, 15:00
Afbeelding
Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op voor meer buitenspelen Samenleving 29 feb, 12:00
Afbeelding
Meer comfort voor fietsers in de Maria Louisastraat Samenleving 29 feb, 10:00
Afbeelding
Meer dan 500 Friese katten raakten vermist in 2023 Natuur 28 feb, 18:00