Annie van Dam
Annie van Dam

Culinaire pagina: het (h)eerlijke kalfsvlees van Annie van Dam

Culinair

Annie van Dam uit Burgum heeft veel liefde en aandacht voor het pure eten van de boerderij, van groente, fruit en kalfsvlees. Daarom startte zij in 2014 haar Zomerschuur, waar ze van alles van haar eigen boerderij verkoopt en workshops geeft over lekker en gezond koken. Op haar zestigste verjaardag eind 2019 bracht ze haar allereerste kookboek van honderdachtenveertig pagina’s uit, met eigen recepten. Hoog tijd om haar aan de Zomerweg op te zoeken om naar haar verhaal te luisteren.

“De kinderen namen ons bedrijf over en ik kreeg ineens tijd voor iets wat ik altijd al wilde doen: mensen laten zien en proeven hoe lekker – en waarschijnlijk gezond - puur natuurlijk eten is. Ik begon met het laten slachten van een kalf van onze eigen kalverhouderij bij een ambachtelijk slager in Dokkum om het vlees ervan te verkopen. Van het één kwam het ander en omdat ik een creatief brein heb dat nooit stilstaat is er afgelopen jaren op mijn erf veel verbouwd, geplant en gezaaid." 

Zo heeft ze inmiddels een automatiek aan huis waar je 24 uur per dag verpakte kalfsvleesproducten ‘uit de muur kunt trekken’. Zoals bij de FEBO maar dan met kalfsvlees van eigen boerderij, geslacht en door de slager tot hap- en panklare producten verwerkt. Zonder toevoegingen van enige geur-, kleur- en smaakstoffen.
Puur natuur.

In haar winkel de Zomerschuur vind je naast het kalfsvlees ook allerlei andere lekkere producten zoals jam uit eigen tuin en ook streekproducten van andere lokale bedrijven. Haar droom is uitgekomen en ze vindt het leuk om te vertellen over puur, eerlijk en heerlijk eten. “Ik durf niet te zeggen dat het gezonder voor je is dan supermarktvoeding, maar ik merk aan mijzelf dat ik me er beter bij voel.”

Eigen groenten, fruit en vlees

Op haar boerderij verbouwt ze haar eigen groenten, fruit en houdt ze kalveren die er een ruime en frisse prettige plek hebben in de nieuwe stallen met veel daglicht. “Het welzijn van de dieren is heel belangrijk voor ons."

"Ik wil alles transparant doen, iedereen mag ook naar onze kalveren komen kijken. Daarom hebben wij bij de nieuwe stal grote ramen geplaatst zodat je een kijkje in de stal kunt nemen." De goede voeding in combinatie met een goede verzorging levert ook uitstekend kalfsvlees op. Momenteel wordt het meeste kalfsvlees geëxporteerd naar landen als Frankrijk en Italië. Annie zou het mooi vinden als Friezen/Nederlanders de voordelen van kalfsvlees ook steeds meer ontdekken. Het is namelijk van goede kwaliteit, licht verteerbaar, snel klaar in de pan en alle benodigde voedingsstoffen zitten erin.

Annie maakt uit haar eigen groentetuin en een fruittuin op eigen erf ook veel producten voor de verkoop in haar winkel. “Mijn moeder is en was echt een hele grote inspiratiebron voor me. Ze maakte op onze boerderij in Driebruggen de heerlijkste gerechten, puur met datgene wat er op de boerderij aanwezig was. Wat je hebt gebruik je, met zo weinig mogelijk verspilling.”

Bij haar automatiek en in de winkel is het nu drukker tijdens de corona-periode, omdat mensen toch wel meer lokaal gaan kopen. “Toch nog een voordeel van corona”, lacht ze. “Ik ben er wel voorzichtig mee hoor, ik geef bijvoorbeeld geen workshops meer, omdat je dan de anderhalve meter afstand niet kunt handhaven en ik wil geen risico lopen.”

Ze doet op haar zestigste in haar eigen tempo wat ze wil. “Het gaat niet zo snel meer als vroeger, toen werkte ik de hele
dag door in ons familiebedrijf. Ik ben in mijn hoofd creatiever dan ik in werkelijkheid kan realiseren, maar daar maak ik me niet meer zo druk om. Ik accepteer nu beter mijn grenzen.” Ze geniet nog altijd met volle teugen.

“Ik doe alles vanuit mijn passie, mijn passie voor puur eten en vind het mooi dat ik een beetje kan bijdragen aan het besef van mensen wat puur en eerlijk eten inhoud. Als ik nu twintig was, zou ik het heel anders en groter aanpakken, maar ik doe nu wat ik kan op mijn eigen manier.”

Echte pure snacks

Wat haar nog echt leuk lijkt, is echte pure snacks te maken, bijvoorbeeld bitterballen van kalfsvlees, kalfsnuggets, bedenk het maar. De kleine tussendoorsnacks die nu niet altijd gezond zijn, die wil ze graag gezond en puur maken. Een horecakeuken heeft ze al, voor haar workshops, maar het ontbreekt haar aan tijd en know-how om ze te maken. “Als er iemand is die zoiets zou willen gaan maken, mag die zich altijd bij mij melden”, zegt ze. Annie bruist nog altijd van leuke ideeën. "Mijn hoofd staat nooit stil", lacht ze.

Recept: Annie’s Kalfsstoofje

“Het is mijn lievelingsgerecht, heel simpel klaar te maken en ontzettend lekker. Kalfsvlees, groenten uit eigen tuin, aardappelen of pasta erbij, het is super makkelijk te maken en super gezond. Mensen denken vaak dat het ingewikkeld is, maar dat is niet zo. Als je de groenten erbij doet vlak voordat het vlees gaar is, gaart het nog even samen door en heb je een heerlijk gerecht.”

Ingrediënten          
1 kilo hacheevlees of sukadestukjes
versgemalen peper
2 eetlepels olijfolie
100 gram worteltjes
200 gram champignons
1 grote ui
1 rode en 1 gele paprika
50 gram ontbijtkoek
50 ml rode wijn
paar eetlepels Boursin Cuisine
bosje platte peterselie
takjes tijm
rozemarijn
1 bouillonblokje

Bereidingswijze

- Begin met het kalfsvlees in kleine blokjes te snijden van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Als je hacheevlees of roerbakvlees hebt zijn de blokjes al op maat. Bak ze in de olijfolie even lekker goudbruin.

- Doe ze in een braadpan, samen met de ontbijtkoek, rode wijn, bouillonblokje en de worteltjes.

- Voeg heet water toe tot het vlees er net onder staat. Laat het geheel op een laag vuurtje, net aan de kook, ongeveer een uurtje pruttelen.  

- Snij de champignons, ui, paprika’s in grove stukken en voeg dit bij het mengsel.

- Laat ook dit nog een kwartiertje mee koken. Prik even of het vlees lekker gaar is. Net zo lang laten pruttelen tot het vlees zacht en gaar is.

- Breng als laatste het geheel op smaak met peper en zout en doe de fijngehakte kruiden erbij. Voeg een paar eetlepels Boursin Cuisine toe en bind het met een beetje allesbinder tot een smeuïg geheel.

Afbeelding
Één instrument voor draagkracht en draaglast in Fryslân Wonen 12 uur geleden
Afbeelding
Fryslân pakt regie op energiesysteem van de toekomst Duurzaamheid 15 uur geleden
Afbeelding
Dit zijn de belangrijkste punten in het nieuwe coalitieakkoord voor Friesland Politiek 16 uur geleden
Afbeelding
Wil je ook gelukkig worden in de liefde? Column 18 uur geleden
Eén van de kittens van 't Heerveld.
'Elke dag komt er dan een zwangere poes binnen' Natuur 20 uur geleden
De priiswinnaars vlnr Marije Buma, Annarixt Weststeijn en Saphyra Holwerda
Marije Buma wint het Lyts Frysk Diktee 2024 Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
'Een samengesteld gezin is heel anders dan een standaard gezin' Educatie 15 mei, 18:00
Afbeelding
Droogte en stikstof bedreigen natuur Bakkeveense Duinen en Wijnjeterper Schar Natuur 15 mei, 15:00