Afbeelding

Column Desirée van Dijk-Attema: Slechte slaper

Column

Van nature ben ik een lichte slaper. Het aantal nachten dat ik in een stuk door slaap is jaarlijks op 1 hand te tellen.

Iedereen heeft zijn eigen gewoontes voor de dag en de nacht en die heb ik ook. Bij de voorbereidingen van naar bed gaan horen bij mij praktische dingen zoals lichten uit, keuken opruimen en deur op slot, maar ook gezelligheid zoals de poezen nog iets lekkers geven en met mijn man bespreken wat de dag heeft gebracht. Eigenlijk lig ik altijd meteen lekker en ik slaap ik daarna gemakkelijk in.

Volgens mijn man ben ik een gewoontedier. Bij tot rust komen en gaan slapen horen voor mij handelingen, die volgens een vast patroon worden uitgevoerd. Sommigen doe je bewust, anderen onbewust. De gewoonte om altijd eerst mijn gezicht van make-up ontdoen en daarna pas mijn tanden te poetsen bijvoorbeeld. Maar ook de wekker zetten voor de volgende ochtend en dan nog even NPO Radio 1 luisteren. De radio blijft vaak aanstaan, omdat ik het achtergrondgeluid fijn vind. Heel zachtjes maar, zodat je amper kunt verstaan wat er gezegd wordt.

Gemiddeld word ik per nacht twee of drie keer wakker en dat duurt meestal een half uurtje. Ik ben gewoon wakker en lig lekker in het warme bed te luisteren wat de radio heeft te bieden. Voor twee radioprogramma’s zette ik in het verleden de radio uit. Voor de Echte Jannen bijvoorbeeld. Nu te beluisteren als podcast met als omschrijving ‘een journalistiek programma om heel lang wakker van te liggen’. Ook Prem Radhakishun lukte het prima om me uit slaap te houden met zijn harde stemgeluid en ruzieachtige gesprekstoon.

Sinds kort is er het nieuws op de hele uren bij gekomen. Het uitzichtloze leed in het Midden-Oosten. Het kruipt onder mijn huid en zorgt daarna pas echt voor gepieker en slapeloosheid. Het recht om jezelf te verdedigen tegenover respect voor ieders leven. En dan zijn we de strijd om de Oekraïne of het ontregelde klimaat misschien al bijna vergeten.

De radio blijft sinds dit weekend uit. Ik ga maar weer eens een boek lezen in bed.

Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 39 minuten geleden
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 14 uur geleden
Afbeelding
Podiumtechniekdag op 23 maart in De Lawei Cultuur 17 uur geleden
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 20 uur geleden
Afbeelding
Van houten skûtsjes naar ijzeren skûtsjes door Jelmer Kuipers Historie 23 feb, 18:00
Afbeelding
Taxatieavond in Hotel Drachten. Historie 23 feb, 15:00
Het team van Albert Heijn De Marke
Albert Heijn De Marke even dicht voor verbouwing Algemeen 23 feb, 13:21
Al eerder werd er gestunt met grote kortingen bij TinQ.
TinQ stunt opnieuw: 33 minuten tanken voor €1,33 in Drachten Algemeen 23 feb, 12:01