Afbeelding

Column Ed van Dijk: Het nieuwe culturele jaar

Column

Met een heerlijk zonnetje in mijn rug, onze hond Noor aan mijn voeten, zit ik aan de keukentafel een begin te maken met mijn maandelijkse column. De hond is geduldig, mijn laptop is geduldig, maar helaas is mijn deadline niet geduldig. 

Net op zo’n moment dat het leven en het zonnetje, na al die regen, mij toelachen moet ik toch een keuze maken uit al de onderwerpen die dagelijks mijn brein passeren. Vaak bezoek ik een expositie met mooie en soms mij minder aansprekende werken, een concert met oorstrelende muziek en zoals vorige week een mix van poëzie en muziek, maar niet vaak zie ik een aankondiging van een Art Festival waar bijna alle elementen van onze cultuur vertegenwoordigd zijn. Eindelijk me eens laten onderdompelen in een zee van beeldende kunst, muziek, cabaret, poëzie en voor mij uiterst vreemde digitale experimenten. Twee dagen (zaterdag 18 en zondag 19 februari) lekker genieten in de ruime heerlijk verwarmde lobby van het WestCord WTC Hotel te Leeuwarden op beide dagen van 12.00 tot 17.00 uur. 

Zo is portretschilder Hetty Combs aanwezig die in 10 minuten tijd zowel kinderen en volwassenen op papier kan zetten. Ook is aanwezig de Friese Songwriter Sarah Sötemann die naast enkele schitterende liedjes ook speciaal voor de bezoekers gedichten schrijft over soms vreemde bizarre gebeurtenissen en speelt media artiest Jason Desmond Stuurhaan een parodie met de Friese Mireille Bekooij. 2 Dagen heerlijk ronddolen in een warme culturele atmosfeer. De toegang is gratis. Ook aan de keukentafel met nog dat heerlijke warme zonnetje in de rug kan ook uw colomnist zich makkelijk verliezen en laten wegdromen in de talrijke culturele wolken die ook in 2023 aan de hemel verschijnen.

Ik ben me er dan ook terdege van bewust dat de stapelwolkjes van onze cultuur soms langzamerhand steeds meer veranderen in donkere commerciële wolken die de cultuur steeds meer naar de achtergrond drukken. In alle media is steeds minder ruimte voor allerlei culturele zaken. Zowel bij de geschreven pers. Commercie kan en moet, maar mag nooit de cultuur verdrijven.

Cultuurtip: ‘Jong talent op weg naar het Concertpodium’. Concert door de Talentklas van Frans Douwe Slot. Zondag 12 februari 15.00 uur in het WestCord WTC Hotel. Vrij toegankelijk, na afloop collecte.

Art Connection
Ed van Dijk

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 6 uur geleden
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 9 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 11 uur geleden
Liva met de twee boeken die ze heeft voorgelezen: 'Lampje' en 'Films die nergens draaien'
Liva Hoekstra is dit jaar de Voorleeskampioen van Smallingerland Educatie 17 apr, 16:00
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 16 apr, 10:17