Afbeelding
Foto: Ed van Dijk

Column Ed van Dijk: Het nieuwe theater

Column

In mijn jeugdjaren gingen wij naast het bekende La Bella en Vat ‘69 vele avonden naar de bekende bals van Huub Adema en de Inter Schola feesten in schouwburg de Harmonie in Leeuwarden. Ons zakcentje was nog niet zoveel en dus probeerden we, met wisselend succes, buitenom de zalen binnen te glippen en daarmee het entreegeld te vermijden. Uiteraard een jeugdzonde maar wel een spannende. 

De schouwburg was, zeker toen, een statige locatie waar je met de familie naar toe ging om te genieten van toneel, cabaret en muziek. In de loop van de jaren zie je dat de schouwburgen zich steeds meer openstellen voor een steeds breder publiek. Zo is het bekende Noordelijk Film Festival in november een duidelijk voorbeeld van de schouwburg in deze tijd. 

Ondanks de subsidie van de overheid moet er steeds meer gezocht worden naar nieuwe inkomsten om de cultuur in deze schouwburgen ook financieel te laten slagen. Zeker in de toekomst steeds moeilijker. Mede daarom zie je de laatste jaren steeds sterker dat diverse Horeca gelegenheden steeds meer culturele activiteiten te ontplooien. Poëzieavonden, concerten en cabaret en culinaire genoegens gaan steeds meer in elkaars verlengde liggen. 

Zo zie je bijvoorbeeld in Spinoza de steeds drukker wordende theaterdiners. Langzaam zie je een verschuiving van de traditionele theaters naar de grote en kleine horecagelegenheden (Het nieuwe theater). Een duidelijk voorbeeld is het grote en gezellige WestCord WTC Hotel te Leeuwarden. Naast een fantastisch hotel ook een letterlijk en figuurlijk culinair hoogtepunt op de 11e verdieping. Een hotel dat zich de laatste jaren steeds meer openstelt voor kleine en grote culturele activiteiten. o.a. in de gezellige lobby van het hotel waar bezoekers gewoon ontspannen aan tafeltjes kunnen genieten van muziek, de warme sfeer en een hapje en een drankje. Een ideale combinatie van gezelligheid en cultuur in de breedste zin en waar beide sectoren hun vruchten van plukken zonder van de overheid een cent subsidie te ontvangen en geheel vrij toegankelijk. 

Zo zijn er in seizoen 2022-2023 weer talloze culturele activiteiten gepland van o.a. het Fries Kamer Orkest, jazz conncerten en het grote Art Festival in februari. Zondag 6 november opent het concertseizoen in het WTC Hotel met een concert van de Roaring Twenties met medewerking van dansparen van dansschool Saco Velt. Het volledige concertprogramma 2022-2023 staat op www.artconnectionexpo.nl bij concerten.

Art Connection
Ed van Dijk

Afbeelding
Arriva rijdt met 'Thialf Express' tijdens Daikin NK Afstanden Heerenveen Sport 18 uur geleden
Afbeelding
SC Cambuur versterkt zich met Ben Rienstra Sport 27 jan, 13:47
Afbeelding
SC Cambuur-trainer Sjors Ultee na overwinning bij FC Groningen: “We zijn op alle momenten volwassen geweest" Sport 27 jan, 12:30
Afbeelding
Nog veel te winnen op het gebied van databescherming Zakelijk 27 jan, 12:00
Afbeelding
4 februari: de allereerste 'Dag van de Natuurijsmeester' Sport 27 jan, 10:00
Afbeelding
Van koolmees tot winterkoninkje: tuinvogellezing in de bieb Natuur 27 jan, 08:00
Afbeelding
Opvallende stijging: Nederland kent steeds meer huizen met schimmel en zwamgroei Samenleving 26 jan, 18:00
Afbeelding
Tialda Hoogeveen geïnstalleerd als nieuwe Berneboeke-ambassadeur Educatie 26 jan, 15:05