Tineke en Klaske van Wolkom
Tineke en Klaske van Wolkom

Een Warm Welkom bij Wolkom

Bedrijf in beeld

DRACHTEN - Verloskundigenpraktijk Wolkom uit Drachten heeft een veelbewogen jaar achter de rug.  Reden genoeg om even te bellen en ze te vragen hoe het nu met ze gaat. 

Het was een roerige periode voor verloskundigenpraktijk Wolkom. Geheel onverwacht overleed oprichtster en geliefde collega Pietie de Groot en dit jaar kwam ook collega van het eerste uur Ingrid de Jong te overlijden. Tineke Elzinga, één van de verloskundigen bij Wolkom vertelt: “Een groot verlies voor de praktijk, tegelijkertijd juist ook onze drijfveer om met passie en plezier de zwangere bij Wolkom te verwelkomen.” 

Tineke en Klaske, samen eigenaar van verloskundigenpraktijk Wolkom, vormen op dit moment samen met drie vaste waarneemsters en hun assistente Mirjam een hecht en gezellig team, dat elkaar goed kent. In de zomer waren twee collega’s, Tineke en Annemieke, tegelijkertijd met zwangerschapsverlof. Inmiddels zijn ze beide bevallen. Annemieke is bevallen van een mooie zoon; Siete. Tineke kreeg een derde dochter, zij heet Sanna. 

Wolkom vindt het belangrijk dat zwangere vrouwen en hun partners zo goed mogelijk bijgestaan worden tijdens deze bijzondere periode in hun leven: “Onze belangrijkste taak is dat aanstaande ouders zich welkom voelen bij Wolkom. We zijn betrokken en nieuwsgierig en vinden het waardevol in gesprek te gaan met de zwangere en haar partner en te praten over hun geboortewens. Door het delen van wederzijdse verwachtingen en onze visie als praktijk met de aanstaande ouders, bouwen we samen aan vertrouwen en bewust zwanger zijn. Het is heel mooi om in een maatschappij te leven waar veel mogelijkheden zijn en veel informatie beschikbaar is, mee te denken en te begeleiden welke keuzes en wensen juist voor ieder afzonderlijke zwangere het meest passend zijn.”

Van conceptie tot anticonceptie, dat is waar Wolkom voor staat. Wolkom kan vrouwen en hun partner in de vruchtbare periode bijstaan: “Het begint al bij een kinderwens. Vrouwen die zwanger willen worden, kunnen bij ons een afspraak maken voor een speciaal kinderwensconsult. De verloskundige vertelt dan over gezond zwanger worden en beantwoord graag alle vragen over bijvoorbeeld de cyclus, voeding en leefstijl.” 

Daarnaast kunnen vrouwen bij Wolkom ook terecht voor anticonceptie, bijvoorbeeld voor het plaatsen van een spiraal of het voorschrijven van de pil. Collega Vivian is hier speciaal voor opgeleid: “Veel vrouwen vinden het fijn om anticonceptie te bespreken met iemand die ze al kennen en daarom bieden we dit ook aan in de praktijk.” 

De verloskundigen van Wolkom willen zich blijven ontwikkelingen en zijn goed op de hoogte van vernieuwingen in de geboortezorg. Ze willen er naar toe dat ze zich elk specialiseren op een bepaald aspect van het mooie vak. Zo weet Vivian dus alles over anticonceptie: “Anette, Klaske en ik doen centering pregnancy. Dit zijn bijeenkomsten waarbij een kleine groep zwangere vrouwen elkaar tien keer ontmoet om elkaar te inspireren, motiveren en ervaringen met elkaar te delen. Elke bijeenkomst wordt er een nieuw onderwerp aangesneden, zoals voeding, veranderingen in je lichaam en voorbereiding op de bevalling en de kraamperiode. De toekomstige moeders geven elkaar tips en staan voor elkaar klaar. Het is mooi om te zien dat veel van die groepen ook na de zwangerschap contact met elkaar blijven houden. Voor ons een hele bijzondere manier om ons werk uit te voeren. Je ziet dat de vrouwen elkaar echt sterker maken.” De verloskundigen kunnen allemaal de eerste echo’s uitvoeren, mocht het later in de zwangerschap nodig zijn om groeiecho’s te doen, worden die veelal verricht door Annemieke, Anette en Tineke. 

Net als voor velen was de coronacrisis ook een gekke tijd voor de verloskundigen van Wolkom. Gelukkig gaat nu alles weer zo goed als normaal: “We proberen tijdens consulten wel zoveel mogelijk afstand te houden, maar als verloskundige kom je vaak ook dichtbij. Hierbij nemen we dan gepaste maatregelen.” Corona heeft nog wel een ander bijzonder gevolg op het werk van verloskundigen: “Zo zagen we meer thuis bevallingen en verwachten we een kleine babyboom rond de jaarwisseling.“

Kortom ben je nieuwsgierig naar wie wij zijn kijk dan op de social media van de praktijk. Wij nemen je graag mee in het “wel en wee” van Wolkom. 

VERLOSKUNDIGENPRAKTIJK WOLKOM DRACHTEN
Uthof 7A
9202 HL Drachten

VERLOSKUNDIGENPRAKTIJK WOLKOM SURHUISTERVEEN
B.J. Schurerweg 2-12
9231 CE Surhuisterveen

Telefoon 0512 - 540 510
info@verloskundigenpraktijkwolkom.nl
www.verloskundigenpraktijkwolkom.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
24 mei verschijnt bij uitgeverij Noordboek Klooster Claercamppad: Wandel- en Fietsroutes door de Friese Waddendelta Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Jeanne Bieruma Oosting terug in Beetstezwaag: speciale rondleidingen Recreatie & Ontspanning 7 uur geleden
Afbeelding
Arriva verbindt zich opnieuw aan Tall Ships Races Harlingen Evenement 21 uur geleden
Afbeelding
BoekStartdag voor baby’s en peuters in Bibliotheek Drachten Educatie 22 mei, 15:00
Afbeelding
Mensen zijn bewuster gaan kijken naar de uitvaart Zakelijk 22 mei, 12:00
Afbeelding
Samen lezen tijdens de Samenleessessies in Bibliotheek Drachten Educatie 22 mei, 08:00
Afbeelding
Elske DeWall is weer helemaal terug: “ik was mezelf aan het verstoppen” Persoonlijke verhalen 21 mei, 18:00
Afbeelding
“Sport speelt een grote rol in de ontwikkeling van kinderen”: VSO Talryk doet mee aan Bijzondere Zaalvoetbaltoernooi Sport 21 mei, 14:30