Afbeelding
Foto: eigen beeld.

Creatieveling Lucy Zagema inspireert:‘Als je iets wilt doen, moet je het gewoon doen!’

Algemeen

DRACHTEN - Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Reden genoeg om één van de vele inspirerende vrouwen uit Drachten te spreken. Lucy Zagema is een echte creatieveling. Naast haar werk in de zorg doet ze vrijwilligerswerk en creëert ze de mooiste dingen.

Lucy groeit op in een echt horecagezin. Haar ouders zijn van het ‘niet-lullen-maar-poetsen’ en geven haar als kind veel vrijheid: “Mijn ouders waren altijd vol vertrouwen. Altijd zeiden ze; ga het maar proberen, ga het maar gewoon doen.” Het gezin verhuist vaak, maar dat maakt Lucy niet uit. Ze stroopt haar mouwen op en werkt altijd hard mee. Toch ziet ze ook dat haar ouders eigenlijk altijd hard aan het werk zijn, iets wat zij zelf niet wil: “Daarom koos ik voor de gehandicaptenzorg. Ik wilde iets met mensen doen. Mensen met een beperking zijn zo puur en eerlijk. Ze houden je een spiegel voor en maken zich niet druk om dingen die niet belangrijk zijn. Ik heb de afgelopen jaren enorm van hen geleerd.”

Verbinding en creativiteit

Naast haar werk en haar drie vrijwilligerstaken maakt Lucy ook rouwboeketten: “Ik heb altijd wat met bloemen gehad, maar ik weet niet meer precies hoe ik ben begonnen met de rouwboeketten.” Lucy verwerkt het verhaal van de overledene in haar boeketten: “Meestal belt een familie mij op en kom ik daarna langs. Als er iemand overlijdt zijn mensen altijd heel open en kwetsbaar. Ik luister vaak alleen maar en stel amper vragen. De familie zelf vertelt hun verhaal. Zo krijg ik een beeld van degene die is overleden. Daarna ga ik aan de slag. Ik heb snel een beeld bij wat ik wil maken. Soms gaat familie mee om bloemen uit te kiezen en ik verwerk vaak persoonlijke eigendommen in het boeket. Zo heb ik weleens een band van een motor gebruikt in een boeket, omdat iemand gek was op motorraces of gebruik ik veldbloemen voor een boer.” Nadat ze het boeket afhebt ontstaat er spontaan een verhaal bij het bloemstuk. Lucy schrijft het op en draagt het voor aan de familie: “Ze vinden dit heel waardevol. Het is altijd een bijzonder moment als ze de bloemen komen ophalen en het verhaal aanhoren.”

Tijdens de coronacrisis is Lucy zich ook meer gaan verdiepen in duurzaamheid: “We gooien zoveel weg, ook waar ik werk bijvoorbeeld. Daarom werken we nu samen met de kringloopwinkel. Hierdoor hebben de cliënten zinvol werk en helpen we mee aan een duurzame wereld.” Lucy maakt ook stoven, stoffen tassen die je kan gebruiken om te koken. Door het eten enkel aan de kook te brengen en daarna in de stoof te stoppen bespaar je gas.

Wat is belangrijk?

Naast haar werk blijft ze creatief bezig. Ze volgt veel workshops in haar vrije tijd: “Ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren. Zo daag ik mijzelf uit.” Lucy heeft aardig wat op haar bordje gekregen in haar leven, vertelt ze, waardoor ze inziet dat morgen niet beloofd is: “Morgen kan alles anders zijn, dus doe het maar vandaag. Als je iets wilt doen, moet je het gewoon doen!” Tijdens één van haar cursussen bracht Lucy in beeld wat zij zelf belangrijk vindt in het leven: “Ik kwam erachter dat er vijf dingen centraal staan in mijn leven, ik noem ze mijn keien. Dit zijn familie & vrienden, creativiteit, muziek, zelfoptimalisatie en betekenis geven aan de verbinding die je hebt met mensen. Alles wat ik doe heeft raakvlakken met deze vijf keien. Op die manier doe ik altijd dingen die mij gelukkig maken en kan ik ook verklaren waren sommige dingen mij zo blij maken.”

Veel van wat Lucy nu belangrijk vindt heeft ze mee gekregen vanuit haar thuis. Het leven in een horeca-gezin was soms chaotisch, maar vooral warm, open en gastvrij: “Van mijn ouders heb ik geleerd dat we goed voor elkaar moeten zorgen. Voor iedereen, ook al ben je geen familie of vriend.”

Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 1 uur geleden
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 4 uur geleden
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 6 uur geleden
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 8 uur geleden
Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 25 apr, 15:00
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 25 apr, 12:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00