Afbeelding

Wat te doen als een klant niet betaalt?

Algemeen

Een incassobureau helpt jou als een of meerdere klanten niet willen betalen. Erg fijn, want zo hoef jij daar geen tijd aan te besteden. Incassobureau nodig? Lees hier dan meer informatie over wanbetalers en een gerechtelijke incasso!

Mijn klant betaalt niet!

Het is heel vervelend als een klant niet betaalt. Je maakt immers kosten en deze wil je natuurlijk wel kunnen compenseren met de inkomsten van jouw bedrijf. Daarnaast hebben jullie een afspraak gemaakt en je verwacht dat deze ook nagekomen wordt. Een incassobureau kan dan een uitkomst bieden. Belangrijk om te weten is dat het inschakelen van een incassobureau valt onder de buitengerechtelijke incasso. Hier komt dan geen rechter tussenin die de klant oproept om te betalen. Een klant kan verschillende redenen hebben om niet te betalen. Allereerst kan het zo zijn dat de klant vergeten is om te betalen. Dit is bijvoorbeeld het geval als jij de klant zelf de opdracht geeft om het verschuldigde bedrag over te maken in plaats van het bedrag automatisch te incasseren. Daarnaast kan het ook zo zijn dat de klant niet tevreden is met het product of de dienst die geleverd is. Een ander voorbeeld is dat de klant tijdelijk het geld niet heeft en het niet heeft aangegeven bij jouw bedrijf. Daarom is het slim om als bedrijf betalingsregelingen aan te bieden, zodat een wanbetaler voorkomen wordt.

Een gerechtelijke incasso

Helaas heeft het zo ver moeten komen dat je genoodzaakt bent om naar de rechter te stappen. Dit komt meestal tot stand doordat de debiteur ook na meerdere herinneringen van het incassobureau nog steeds niet heeft betaald. Er wordt dan een dagvaarding verstuurd naar de schuldenaar. Dit is een oproep waarin staat dat iemand voor de rechter moet verschijnen. Het is hierbij belangrijk voor de schuldenaar dat deze komt opdagen. Zo kan deze eventueel verweer voeren. Komt hij of zij niet opdagen, dan wordt de uitspraak gebaseerd op de bekende feiten. Het is echter nog wel mogelijk dat de rechter besluit dat de schuldenaar niet hoeft betalen, ook al is deze niet aanwezig. Dit kan nadelig zijn voor jou, omdat de kosten voor de rechtszaak op jou verhaald zullen worden. Voordat je naar de rechter stapt is het daarom erg belangrijk dat je zeker weet dat de schuldenaar ook echt een schuld bij je heeft.

Met een incassobureau weet je dus dat jouw geld alsnog geïnd zal worden. Bekijk meer informatie op de site van Juristu!

Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 5 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 mei, 16:43
Afbeelding
Start kaartverkoop nieuw theaterseizoen De Lawei op 25 mei Cultuur 17 mei, 15:00