Hoe ga jij om met je huisdier in de zomer?
Hoe ga jij om met je huisdier in de zomer? Foto: Unsplash.com

Tips voor jouw huisdier in de zomer

Algemeen

FRIESLAND - Vakantie, we hebben er allemaal weer zin in! Na twee lange coronajaren, trekken veel mensen weer naar het buitenland. Bij de één gaan de huisdieren mee en bij de ander blijven de huisdieren thuis. Hoe ga jij om met je huisdieren in de zomer? RondOm Vandaag verzamelt een aantal handige tips om je huisdieren in de zomer te beschermen.

Wanneer buiten de temperatuur stijgt, is het belangrijk dat je aandacht besteed aan het welzijn van je huisdieren. Dieren kunnen namelijk niet goed tegen warmte. Het gevaar van oververhitting ligt op de loer en kan in sommige gevallen zelfs fataal zijn. Pas daarom goed op je huisdieren!  

Parasieten en teken

Zorg voordat je op reis gaat dat je je huisdier controleert op parasieten. Bij warm weer zijn vlooien zowel binnen- als buiten zeer actief. Controleer je huis daarom goed. Controleer je huisdier ook op teken en andere parasieten, zoals wormen. Sluit zoveel mogelijk ongedierte uit wanneer je op vakantie gaat. 

Zorg voor voldoende verkoeling

Dieren kunnen slecht tegen hitte. Zeker voor honden is het verstandig om regelmatig de buren of familie te laten checken of er voldoende drinkwater aanwezig is en te zorgen dat er genoeg plekjes zijn waar de dieren in de schaduw kunnen zitten. Voor katten is dit over het algemeen geen probleem, want die zoeken vanzelf de koele plekjes op. Als het echt nodig is kun je altijd de nek en de rug van de hond en/of kat natmaken. 

Denk ook aan voldoende beschutting in- of buitenshuis. Doe bijvoorbeeld de gordijnen dicht, of creëer een plekje waar de dieren in de schaduw kunnen zitten. Een combinatie van voldoende drinkwater en beschutting is essentieel om je huisdier te beschermen. 

Boek op tijd een pension/regel oppas

Belangrijk bij het boeken van je vakantie, is om op tijd een pension of oppas te regelen voor je huisdier. Wees hierbij op tijd, want pensions kunnen maanden van tevoren al vol zitten en een oppas moet ook rekening houden met het dagelijks verzorgen van je hond en/of kat. Daarnaast zijn bij een hele hoop pensions vaccinaties verplicht bij honden en katten. Let daarom goed op de voorwaarden van het pension en zorg dat je deze dingen ruim van tevoren geregeld hebt. 

Laat je hond nooit achter in de auto 

Gaat je hond mee op vakantie? Laat je hond dan nooit alleen achter in de auto! De temperatuur in de auto kan erg snel oplopen, met name bij extreme temperaturen en daarnaast kunnen huisdieren hun warmte minder goed kwijt dan mensen. Met name honden met een dikkere vacht of honden met overgewicht lopen extra risico. Zelfs een korte periode kan al fatale gevolgen hebben.

Afbeelding
Topjudoka Hennink neemt judoschool Marco Oord over Sport 16 uur geleden
Afbeelding
Het NoorderJongerenKoor viert volgend jaar haar 25-jarig jubileum Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
“Er heerst binnen onze Brigade een enorm gevoel van saamhorigheid" Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: In Leeuwarden en Achtkarspelen wonen meeste rokers van Friesland Zorg & Welzijn 23 uur geleden
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Roger Whittaker en weer met beide benen op de grond Column 29 sep., 18:00
Afbeelding
'Post uit Berlijn', de oorlog door de ogen van een gedeporteerde student Historie 29 sep., 15:00
Afbeelding
Een voorbeschouwing op het aankomende voetbalseizoen in Drachten Sport 29 sep., 12:00
Afbeelding
Vijf tips om voedselverspilling tegen te gaan Algemeen 29 sep., 10:00