Friesland Kleurt, regenboogvlag bij FC Burgum. Hijsen regenboogvlag bij Friese Amateur voetbalvereniging
Friesland Kleurt, regenboogvlag bij FC Burgum. Hijsen regenboogvlag bij Friese Amateur voetbalvereniging Foto: Marieke Balk Fotografie

Friese voetbalclubs hijsen regenboogvlag

Samenleving

FRIESLAND - Vertegenwoordigers van ruim 50 Friese amateurvoetbalclubs én sc Heerenveen en sc Cambuur rolden donderdagavond 2 september een grote Regenboogvlag uit op het veld van FC Burgum. Daarmee maakten zij het statement dat iedereen welkom is bij de voetbalclubs en zich veilig moet kunnen voelen op en rondom de voetbalvelden. Ze sluiten zich hiermee aan bij Regenboogvlaggen voor Fryslân. Deze beweging is gestart door Moeders en Vaders van Fryslân, die zoveel mogelijk mensen willen inspireren om van 11 oktober (Coming Out Day) tot en met 16 oktober (Roze Zaterdag) een Regenboogvlag te laten wapperen. Zowel in het echt, als op www.regenboogvlaggenvoorfryslân.frl. 

De ruim vijftig voetbalclubs vinden het belangrijk dat iedereen optimaal en met plezier kan deelnemen aan de sport. En om uit te dragen dat alle leden, maar ook hun familie en vrienden, welkom zijn. Daarom doen ze mee aan Regenboogvlaggen voor Fryslân. Dit hebben ze met het uitrollen van de Regenboogvlag bekend gemaakt. Volgens Karin Blankenstein van de John Blankenstein Foundation is het uniek dat zoveel voetbalclubs gezamenlijk zo’n statement maken. “Dit is fantastisch. Een enorme boost voor de Regenboogcommunity en voor iedereen die hen omarmt. We hopen dat nog veel sportclubs gaan volgen.” De John Blankenstein Foundation ondersteunt dit initiatief en biedt gratis workshops aan voetbalclubs om diversiteit bespreekbaar te maken.

Digitale vlaggen 

Moeders en Vaders van Fryslân willen met Regenboogvlaggen voor Fryslân zoveel mogelijk mensen inspireren om van 11 tot en met 16 oktober de regenboogvlag uit te hangen. En om hem online te planten op www.regenboogvlaggenvoorfryslân.frl. Zo is meetbaar hoeveel vlaggen precies in Fryslân en daarbuiten worden uitgehangen. Het streefaantal is 1.100 regenboogvlaggen.

Eén van de initiatiefnemers van Regenboogvlaggen voor Fryslân is Tineke Admiraal. Zij is moeder van twee kinderen en vrijwilliger bij Be Quick Dokkum. Samen met vijf voetbalvoorzitters is zij aanjager voor de uitnodiging aan de voetbalclubs met deze mijlpaal als tussentijds resultaat. Zij verwacht dat de lijst met voetbalclubs die zich aansluiten bij Regenboogvlaggen voor Fryslân de komende periode alleen maar zal groeien. 

Voetbal voor iedereen

Dirk van der Woude, voorzitter van FC Burgum, geeft aan dat zij permanent de Regenboogvlag laten wapperen. “We willen duidelijk uitdragen dat onze club voor iedereen is. De vlag is ook een symbool om actief beleid te voeren om de acceptatie te vergroten ten aanzien van de LHBTIQ+ community. Maar ook ten aanzien van iemands afkomst en religie. Iedereen is welkom.”

Volgens Irene Dekker van de KNVB verbindt voetbal miljoenen mensen en mag niemand worden uitgesloten. “Het voetbal dat wij nastreven is er voor iedereen. Dat wordt ook met deze beweging onderstreept. Wij zijn heel erg blij met het initiatief. Dit draagt bij aan bewustwording. In oktober heeft het betaald voetbal ook een actie rondom Coming Out Day om te laten zien dat iedereen, leden en hun vrienden en familie, welkom is.” 

Initiatiefnemers

Regenboogvlaggen voor Fryslân is een idee en concept van Sipke Jan Bousema. Mede-initiatiefnemers zijn de Moeders en Vaders van Fryslân, onder wie Tineke Admiraal, Arie van Barneveld, Carla en Christian van Hoorn, Bas Andriesse en Marijke Westerhof. Het initiatief is gerealiseerd in opdracht van discriminatiemeldpunt Tûmba/Mirka Antolovic, gesteund door gemeente Leeuwarden.

Afbeelding
Decokay en De Vos verf samen onder één dak Bedrijf in beeld 2 uur geleden
Afbeelding
sc Heerenveen bindt ook Almere City aan zegekar en boekt derde thuisoverwinning op rij Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Marchakri spirituele beurs komt naar De Bult omgeving Steenwijk Evenement 23 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Waar mensen werken, worden fouten gemaakt en 'sorry' gezegd Column 3 dec., 12:00
Afbeelding
Zeer grote brand Tyson Foods Oosterwolde 112-Nieuws 3 dec., 11:46
Afbeelding
Grote brand in garagebedrijf Noordwolde 112-Nieuws 2 dec., 18:00
Afbeelding
Ventileren essentieel om gezond energie te besparen Duurzaamheid 2 dec., 12:00
Afbeelding
Een gezellige dag met wol, lifestyle en streekproducten Evenement 2 dec., 12:00