Afbeelding
Foto: stockfoto

Friese woningeigenaren ontvangen te hoge WOZ-beschikkingen van gemeenten

Algemeen

FRIESLAND - Volgens Het Jaarlijks WOZ Onderzoek 2021 was 19,53% van de WOZ-waarden van woningen in Friesland te hoog. Hierdoor betaalden 45.885 huishoudens in Friesland te veel belasting. Gemiddeld betaalden deze huishoudens € 213,31 te veel belasting door een te hoge WOZ-waarde. Gemiddeld is in Nederland in 2021 de WOZ-waarde met bijna 7% gestegen ten opzichte van het jaar ervoor

Begin van ieder jaar vallen de WOZ-beschikkingen bij woningeigenaren op de deurmat. Deze beschikking geeft de waarde van de woning aan, en daarmee ook hoeveel belasting die de woningbezitter zal moeten betalen. Maar al jaren blijkt dat de berekening van deze WOZ-waarden in verschillende gemeenten niet klopt. Woningeigenaren betalen zich blauw aan belastingen, terwijl zij gemakkelijk kunnen besparen. Eerlijke WOZ, een adviesbureau op het gebied van WOZ-waarden, geeft in hun jaarlijkse onderzoek weer waar het misgaat en wat er in Nederland teveel aan belasting wordt betaald. 

De gemeente is als uitvoerder van de Wet WOZ verantwoordelijk voor de juiste berekening van de WOZ-waarden. Helaas zijn de berekeningen van de jaarlijkse WOZ-beschikkingen in veel gevallen niet correct. Ook in de WOZ-taxatieverslagen, op aanvraag beschikbaar gesteld door de gemeente, worden essentiële gegevens niet vermeld. Er zijn drie redenen die voornamelijk voor de foutieve berekening zorgen. Ten eerste werken gemeenten met een verouderde of onvolledige database met woninggegevens. Daarnaast houden gemeenten te weinig rekening met de verkoopcijfers van vergelijkbare woningen. Tot slot zakt de kwaliteit van de WOZ-taxaties door personele problemen. De werkdruk bij gemeenten is - ook volgens toezichthouder de Waarderingskamer - erg hoog.

De hoogste WOZ-waarden van Nederland

Wanneer wordt gekeken naar gemeenten met een te hoge WOZ-waarde, hebben met name de woningeigenaren in de gemeente Edam-Volendam in Noord-Holland daar mee te maken, namelijk in meer dan de helft (50,94 %) van de gevallen. Zij hadden gemiddeld € 176 kunnen besparen op hun belastingen. De gemeente Dinkelland (43,12 %) in de provincie Overijssel en Gulpen-Wittem (40,72 %) in Limburg volgen met nog hogere besparingen: wel € 270 in Dinkelland en € 319 in Gulpen-Wittem. Het belastingnadeel door een te hoge WOZ-waarde is in de gemeente Blaricum in Noord-Holland het hoogst, namelijk gemiddeld € 1.515.

In Nederland is in 2021 de WOZ-waarde gemiddeld met 6,86% gestegen ten opzichte van 2020. In de gemeenten Gorinchem, Coevorden, Hellendoorn en Halderberge is de WOZ-waarde gestegen met bijna 20% en daarmee zijn zij de koplopers in Het Jaarlijks WOZ Onderzoek.

Aandacht bij wethouders

Om te voorkomen dat dit in de toekomst weer gebeurt, heeft Eerlijke WOZ de ‘Uw inwoners betalen zich blauw(e) envelop’ gedeeld met alle gemeenten in Nederland. Die bevat een brief met een oproep om de data en WOZ-berekeningen transparant te maken, omdat inwoners zich onnodig “blauw” betalen aan verschillende belastingen, waaronder de onroerendezaakbelasting van de gemeente zelf. Daarnaast biedt Eerlijke WOZ met deze brief inzichten in de oorzaak, maar ook verschillende oplossingen om te zorgen voor een eerlijke berekening van de WOZ-waarde - voor zowel de gemeente als haar inwoners.

Kritiek op WOZ-advieskantoren

Gemeenten uiten regelmatig kritiek op adviesbureaus zoals Eerlijke WOZ die strijden voor een juiste berekening van de WOZ-waarden. Wanneer de WOZ-waarde aan de hand van bezwaar wordt gecorrigeerd, betaalt de gemeente een wettelijk bedrag aan proceskosten. Deze proceskosten zijn bedoeld om een gelijker speelveld te creëren tussen de overheid enerzijds en de burger anderzijds, die zonder deze proceskosten alle kosten uit eigen zak zou moeten betalen. Hoe meer bezwaren, hoe hoger de kosten voor de gemeenten. Maar de proceskosten staan niet in verhouding met de opbrengsten die foutieve berekening van WOZ-waarden de gemeenten opleveren, stelt Hendrik van Waveren, oprichter Eerlijke WOZ. “Omgerekend bedragen de kosten niet meer dan € 1,50 per huishouden. Een verwaarloosbaar bedrag dus in ruil voor professionele rechtsbijstand. En zeker als je bedenkt dat je gemiddeld zo’n € 1.500 per jaar aan belasting betaald voor een huis, valt dit bedrag mee.”

WOZ Check als oplossing

De oplossing ligt volgens Eerlijke WOZ onder meer in het bieden van een second opinion aan de hand van hun eigen WOZ-taxatiesysteem. De uitkomst kan de gemeente gebruiken om verder onderzoek te doen om daarmee te hoge WOZ-waarden en bezwaren in de toekomst te voorkomen. Voor het jaar 2022 zal dat te laat zijn, omdat de WOZ-beschikkingen al op de mat liggen. Huiseigenaren kunnen uiteraard wel door middel van de WOZ Check van Eerlijke WOZ gemakkelijk en gratis binnen enkele minuten hun WOZ-waarde controleren.

Eerlijke WOZ voert ook in 2022 het Jaarlijks WOZ Onderzoek uit, waarin aan de hand van het ontwikkelde taxatiesysteem conform de Wet WOZ de WOZ-waarden worden berekend. Van Waveren: ‘Uiteindelijk streven wij als Eerlijke WOZ ernaar onszelf op te kunnen heffen omdat gemeenten door middel van onze technologie de WOZ-waarden accuraat berekenen.’


!
Afbeelding
“Je moet aan kunnen voelen wat de nabestaanden willen” Samenleving 16 uur geleden
Afbeelding
SV Oosterwolde bouwt aan de toekomst: “We willen zo gauw mogelijk van de dure energie af” Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Afscheid nemen van een huisdier Educatie 29 sep, 18:00
Afbeelding
Over Geitefok, werken in de zorg en jezelf blijven Algemeen 29 sep, 15:00
Afbeelding
De Goede Heerenveen brengt de bank terug naar Wolvega Financieel 29 sep, 12:00
Afbeelding
Goedkoop (bij)verwarmen en zo besparen op de gasrekening Algemeen 29 sep, 11:08
Afbeelding
Oktober woonmaand bij STORE 6 Wonen in Steenwijk Bedrijf in beeld 29 sep, 10:00
Afbeelding
Techniek voor meiden tijdens TechMISSion Educatie 28 sep, 18:00