Afbeelding

Herdenk op 4 mei bij het Kazemattenmuseum

Verhalen uit de buurt

KORNWERDERZAND -  Jaarlijks wordt op 4 mei in het Kazemattenmuseum een dodenherdenking gehouden. Op deze bijzondere plek, waar in mei 1940 225 Nederlandse militairen 17.000 Duitsers wisten tegen te houden, wordt stilgestaan bij de slachtoffers van onder andere de Tweede Wereldoorlog.

Vertegenwoordigers van onder andere gemeente, provincie, de krijgsmachtonderdelen, twee basisscholen en Scoutinggroep Jambowa leggen kransen en bloemen.

Namens de provincie Fryslân en de gemeente Súdwest-Fryslân wordt een krans gelegd. Ook de Koninklijke Marine, Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht, Koninklijke Marechaussee en het Contact Oud Mariniers zijn vertegenwoordigd. Leerlingen van de CBS Johan Willem Friso uit Leeuwarden en CBS De Ark uit Makkum leggen bloemen bij de door de scholen geadopteerde monumenten. Het Zeekadettenkorps uit Harlingen legt bloemen bij het Marinemonument, evenals Scoutinggroep Jambowa uit Bolsward. Zij hebben eerder dit jaar het Marinemonument geadopteerd.

Guus Boers, kleinzoon van kapitein Boers, legt bloemen bij het monument ter nagedachtenis aan zijn grootvader. Kapitein Boers was in mei 1940 commandant van de stelling Kornwerderzand. Tijdens de oorlog ging hij in het verzet en werd door de Duitsers opgepakt en in 1942 in Oranienburg gefusilleerd.  


De herdenking vindt plaats om 18.00 uur. Na het hijsen van de vlag halfstok houden voorzitter van het Kazemattenmuseum Kees Terwisscha van Scheltinga en ds. Tytsje Hibma een toespraak. Na het spelen van de taptoe volgen twee minuten stilte en het Wilhelmus. Daarna is de kranslegging. Ook voor het publiek is er gelegenheid bloemen te leggen.

Vanaf 17.30 uur is iedereen welkom in het bezoekerscentrum van het Kazemattenmuseum.

Aleida Oosterhof wordt opgehaald door AutoMaatje chauffeur Egbert Moes.
ANWB AutoMaatje Ooststellingwerf zoekt deelnemers en chauffeurs in dorpen Haule, Haulerwijk, Ravenswoud en Makkinga Verhalen uit de buurt 12 uur geleden
Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 19 mei, 18:00
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 24 mei de film Killers of the Flower Moon van Scorsese Cultuur 19 mei, 15:00
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Hoe zou het zijn dat het wel kan? Gezondheid 18 mei, 10:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00