Foto: It Fryske Gea
Foto: It Fryske Gea

Bereid je goed voor op de Slachtemarathon met de oefenroutes van It Fryske Gea

Sport

OLTERTERP – Zaterdag 13 januari om 8.00 uur start de kaartverkoop van de Slachtemarathon. Hét wandelevent waarbij zaterdag 15 juni ruim 15.000 wandelaars 42 kilometer afleggen over de historische Slachtedyk. Als eigenaar van dit erfgoed en gastheer van de marathon heeft It Fryske Gea een wandelboekje samengesteld met 10 verschillende oefenroutes verspreid over de hele provincie. Zo kunnen wandelaars zich goed voorbereiden en onderweg alvast genieten van de natuurlijke schoonheid van Fryslân.

Wandel door het bos, langs de kust of over de heide. Elke route heeft zijn eigen charme. De afstanden variëren van 5 tot meer dan 20 kilometer om de 42 kilometer goed op te bouwen. Alle deelnemers kunnen het boekje bestellen op de website van It Fryske Gea: www.itfryskegea.nl/slachtemarathon. Beschermers van de Friese natuur, cultuur en het landschap ontvangen het boekje gratis en krijgen daarnaast nog een korting van € 5,- op hun kaartje. De kaartverkoop start zaterdag 13 januari vanaf 8.00 uur.

Bloeiend decor

De eeuwenoude Slachtedyk baant zich slingerend een weg door het overwegend groene land vanaf de Waddenkust bij Oosterbierum tot Raerd. Eeuwenlang beschermde de slaperdijk een flink deel van Noordwest-Fryslân tegen het water. Een beeldbepalend cultuurhistorisch element in het landschap dat sinds 2000 wordt beheerd door It Fryske Gea.

Ook vormt de dijk een belangrijke ecologische verbindingszone door het landschap met zijn bloemrijke bermen. Tijdens, maar natuurlijk ook voor de Slachtemarathon kunnen wandelaars genieten van het prachtige decor aan zeldzame planten als addertong, draadklaver, weidehavikskruid, goudhaver of paarse morgenster. Tientallen diersoorten, zoals distelvlinder en veldmuis, maken er dagelijks gebruik van.

Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 13 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 19 uur geleden
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00
Beeld ter illustratie
Gemeente Weststellingwerf krijgt subsidie voor meer betaalbare huur- en koopwoningen Financieel 26 apr, 15:00