Marieke Ferwerda, opgaveregisseur bij provincie Fryslân, overhandigt de cheque van 2028 euro aan Esther Oud en Ruud Kramer van Stichting Waddencampus Ameland.
Marieke Ferwerda, opgaveregisseur bij provincie Fryslân, overhandigt de cheque van 2028 euro aan Esther Oud en Ruud Kramer van Stichting Waddencampus Ameland.

Duurzame horecadisposables Ameland wint LF2028-prijs

Samenleving

FRIESLAND  - Stichting Waddencampus Ameland heeft met het project ‘Duurzame horecadisposables Ameland’ de LF2028-prijs in de regio Waddeneilanden gewonnen. Esther Oud en Ruud Kramer ontvingen vrijdag 13 mei de cheque van 2028 euro uit de handen van Marieke Ferwerda, opgavenregisseur bij provincie Fryslân. Het bedrag is een aanmoedigingsprijs die vanuit het Iepen Mienskipsfûns (IMF) in samenwerking met LF2028 is opgezet. De jury kiest na elke openingsstellingsperiode van het IMF, een winnaar uit drie genomineerde IMF-projecten per regio.

Duurzame horecadisposables Ameland

In de coronatijd hebben meer mensen vakantie in eigen land doorgebracht. Het gevolg hiervan was een toegenomen vervuiling van de natuur. Studenten hebben in 2021 op Ameland een onderzoek gedaan naar duurzame disposables. Dit was de eerste stap waardoor ondernemers enthousiast werden over het idee. De volgende stap is het dan ook echt doen. Naast het vervangen van plastic materiaal door duurzaam, biologisch afbreekbaar materiaal is ook aansluiting gezocht bij de campagne Liefde voor Ameland. https://liefdevoorameland.nl/duurzame-disposables-ameland/ Vooral het bewust maken van de gebruikers om afval niet in de natuur te gooien wordt door deze campagne versterkt. Daarnaast krijgen de deelnemende horeca ondernemers een tegemoetkoming in de extra kosten die duurzame disposables met zich meebrengen en worden zij ambassadeur van dit project.

Juryrapport

De jury prijst de brede aanpak. Het project heeft goed onderzocht op welke voorwaarden ondernemer en leverancier overgaan naar een duurzaam alternatief. Naast de prijs moet het disposable voldoen aan praktische kwaliteiten zoals warmhouden. Tevens werkt het project aan de bewustwording van bewoners en toeristen. Door de gebruikersketen in zijn geheel te stimuleren, wordt de kans van slagen het grootst. De jury hoopt dat straks op Ameland op veel producten het logo Duurzaam Ameland te zien is. Uit de geselecteerde projecten van de overige vier regio’s heeft de jury eveneens een prijswinnaar gekozen. Ook zij ontvangen een bedrag van 2028 euro. De jury bestaat uit Judith Baarsma van Keunstwurk en Immie Jonkman, directeur van Arcadia (LF2028).

Afbeelding
Reis terug in de tijd op dinsdag 9 augustus Lezersreis 1 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Wat ik leerde op het korfbalveld Column 19 uur geleden
Afbeelding
Deutz liefhebbers gezocht voor Flaeijelfeest! Evenement gisteren
Afbeelding
Fietsdocent Doortrappen komt bij Scala Gezondheid 2 jul, 08:00
Afbeelding
1,3 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe woonruimte door herbestemming Duurzaamheid 1 jul, 20:00
Afbeelding
Vraag vóór 1 september 2022 je huur- of zorgtoeslag over 2021 aan Financieel 1 jul, 12:00
Afbeelding
Open Tuin- en imkerijdag bij De Kleine Salamander Evenement 1 jul, 11:35
Afbeelding
Wie worden de Olympische helden van de Toekomst Sport 30 jun, 18:00