Afbeelding

Een beter energielabel voor jouw woning; hoe doe je dat?

Wonen

FRIESLAND - Wanneer je een woning of utiliteitsgebouw gaat verhuren of verkopen, is een energielabel verplicht. Het energielabel zegt wat over de duurzaamheid van een gebouw. Laag scoren op het energielabel heeft veel voordelen: zo stijgt de prijs van jouw vastgoed en wordt het gebouw aantrekkelijker op de markt. Naast dat je op korte termijn dus kan genieten van een duurzamer huis, is het dus ook een investering voor de toekomst. RondOm Vandaag zoekt uit welke stappen je moet ondernemen om jouw huis beter te laten scoren op het energielabel.

Door verschillende verduurzamende maatregelen te nemen, kun je het energielabel naar beneden brengen. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van isolatie. Bij spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur (spouw) opgevuld met isolatiemateriaal. Dakisolatie is ook een optie. Dit houdt de warmte beter in je huis, aangezien warmte opstijgt. Door vloerisolatie aan te leggen verlies je minder warmte aan de grond én je voorkomt koude voeten in de winter. Je kan ook de ramen isoleren met HR++ of triple glas, waardoor de warmte in huis niet via de ramen naar buiten gaat.

Schone energie

Naast isoleren kun je het energielabel ook verbeteren door over te stappen op duurzame energie. Bijvoorbeeld door zonnepanelen te laten plaatsen op het dak. Veel mensen zijn bekend met zonnepanelen. Deze zetten zonne-energie om in elektriciteit. Je gebruikt dus minder elektriciteit van het net (dat vaak op een niet-duurzame manier wordt geproduceerd.

Door je cv-ketel te vervangen of over te stappen op een warmtepomp kun je de duurzaamheid van jouw woning ook verbeteren. Een nieuwe cv-ketel is voor veel mensen een grote investering, maar vaak kan de ketel dan wel zo’n vijftien jaar mee en je verdient de gemaakte kosten op een gegeven moment wel weer terug. Het nemen van een waterpomp is nog duurder dan een cv-ketel. Het is wel een oplossing die beter voor het klimaat, omdat gebruiker niet of minder afhankelijk zijn van gas.

Harry Dekker (Staatsbosbeheer), Esther Verhagen (gemeente Ooststellingwerf) en Perry de Neef (Sundo) nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème in Ooststellingwerf Gezondheid 1 uur geleden
Afbeelding
Gemeentehuis Weststellingwerf kleurt blauw vanwege jubileum Canadian Royal Airforce Politiek 4 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 6 uur geleden
Rieneke van Tongeren
Rieneke van Jongeren vertelt over haar boek: ´Mahmoud & Mahmoud´ Evenement 8 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 20 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 22 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 28 mrt, 15:00
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 28 mrt, 08:00