Afbeelding

Een beter energielabel voor jouw woning; hoe doe je dat?

Wonen

FRIESLAND - Wanneer je een woning of utiliteitsgebouw gaat verhuren of verkopen, is een energielabel verplicht. Het energielabel zegt wat over de duurzaamheid van een gebouw. Laag scoren op het energielabel heeft veel voordelen: zo stijgt de prijs van jouw vastgoed en wordt het gebouw aantrekkelijker op de markt. Naast dat je op korte termijn dus kan genieten van een duurzamer huis, is het dus ook een investering voor de toekomst. RondOm Vandaag zoekt uit welke stappen je moet ondernemen om jouw huis beter te laten scoren op het energielabel.

Door verschillende verduurzamende maatregelen te nemen, kun je het energielabel naar beneden brengen. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van isolatie. Bij spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur (spouw) opgevuld met isolatiemateriaal. Dakisolatie is ook een optie. Dit houdt de warmte beter in je huis, aangezien warmte opstijgt. Door vloerisolatie aan te leggen verlies je minder warmte aan de grond én je voorkomt koude voeten in de winter. Je kan ook de ramen isoleren met HR++ of triple glas, waardoor de warmte in huis niet via de ramen naar buiten gaat.

Schone energie

Naast isoleren kun je het energielabel ook verbeteren door over te stappen op duurzame energie. Bijvoorbeeld door zonnepanelen te laten plaatsen op het dak. Veel mensen zijn bekend met zonnepanelen. Deze zetten zonne-energie om in elektriciteit. Je gebruikt dus minder elektriciteit van het net (dat vaak op een niet-duurzame manier wordt geproduceerd.

Door je cv-ketel te vervangen of over te stappen op een warmtepomp kun je de duurzaamheid van jouw woning ook verbeteren. Een nieuwe cv-ketel is voor veel mensen een grote investering, maar vaak kan de ketel dan wel zo’n vijftien jaar mee en je verdient de gemaakte kosten op een gegeven moment wel weer terug. Het nemen van een waterpomp is nog duurder dan een cv-ketel. Het is wel een oplossing die beter voor het klimaat, omdat gebruiker niet of minder afhankelijk zijn van gas.

Afbeelding
In het wild uitgestorven hertensoort geboren in AquaZoo Leeuwarden Natuur 4 uur geleden
Afbeelding
Provincie investeert bijna 300.000 euro in 80 jaar vrijheid Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Stichting Maatschappelijk Gamen brengt gamende jongeren met 'Koning Van' dichterbij de maatschappij Evenement 10 uur geleden
Beeld ter illustratie
Omwonenden Noordwolde-Zuid Spannen Rechtszaak aan Tegen Lelieteler Agrarisch nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 18:00
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 19 apr, 18:00
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 19 apr, 12:00
Afbeelding
Aankondiging Open Avond donderdag 25 april Golfpark De Hildenberg 2024 Sport 19 apr, 08:00