Afbeelding

Nog drie appartementen vrij in Zorghuis Wolvega

Samenleving

WOLVEGA - Leven zoals thuis, dat is de kern van Zorghuis Wolvega, een plek in Lenna waar mensen met dementie kunnen wonen en leven. Dat betekent dus niet alles achterlaten en opnieuw moeten beginnen, maar de vertrouwde omgeving meenemen naar een plek waar zorg toegankelijker is. In de appartementen van het zorghuis is plek voor je eigen spullen, en zelfs het huisdier mag gewoon mee verhuizen.

Zorghuis Wolvega in Lenna is nu al bijna weer twee jaar geopend. In het Zorghuis zijn nog drie appartementen vrij. Tietsjannie Hamstra, de oprichtster van stichting Zorghuizen Noord Nederland legt uit wat het concept is achter haar zorghuizen: “We vinden het belangrijk dat men hier kan wonen en leven zoals thuis. Dat idee is de fundatie van alles wat we hier doen. Neem bijvoorbeeld de woonvorm die we aanhouden. In plaats dat iemand wordt opgenomen, huurt iemand hier hun eigen appartement. Daardoor kunnen ze het appartement zelf inrichten. De zorg koopt men in met het persoonsgebonden budget.”


Leven zoals thuis houdt ook in dat de bewoners betrokken blijven bij de maatschappij. Samen met de medewerkers koken de bewoners heerlijke maaltijden en die wordt dan ook gezellig samen met andere bewoners genuttigd: “Maar als iemand liever eet in zijn eigen appartement, dan is dat natuurlijk ook goed. De wensen en behoefte van de bewoners staan echt centraal.” Bewoners in het zorghuis kunnen zo lang mogelijk een onderdeel blijven van de samenleving, mede omdat het zorghuis onderdeel is van Lenna. Restaurant Bruisss is het kloppende hart van Lenna. Hier kunnen alle bewoners van Lenna, dus ook die van het zorghuis, terecht voor een goede bak koffie, een gebakje of iets anders lekkers. Daarnaast worden er regelmatig activiteiten georganiseerd in Lenna en is er een levendig verenigingsleven.

Alleen het coronavirus heeft wel even roet in het eten gegooid. Lange tijd was het restaurant dicht en werden de activiteiten afgelast. Het Zorghuis stond daardoor even op zichzelf met alle activiteiten. Gelukkig is het nu weer zo ver dat het restaurant weer open kan. Het team van zorghuis Wolvega is opgelucht: “Bruisss is een belangrijk onderdeel van wat we willen bieden in het zorghuis.” Daarnaast zorgen de versoepelingen binnen het zorghuis ook voor meer vrijheid: “Vanaf 5 juni mogen er weer maximaal vier mensen op bezoek per bewoner, net zoals de rest van Nederland. Voor de bewoners heel erg fijn. We hebben gemerkt dat zij, maar ook de familie, het soms moeilijk hebben gehad met de coronamaatregelen. Natuurlijk hebben we allemaal ons beste beentje voor gezet, maar dat we langzaam weer terug gaan naar normaal, met de basisregels in acht genomen natuurlijk, is fijn.”

Wilt u een keer kijken of wonen in het zorghuis iets is voor u, uw ouders of grootouders? Zorghuiscoach Corrie Kooi helpt u graag verder: (06) 39 63 98 55. 

Meer informatie vind u op: www.zorghuizennoordnederland.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 12 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 18 uur geleden
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00
Beeld ter illustratie
Gemeente Weststellingwerf krijgt subsidie voor meer betaalbare huur- en koopwoningen Financieel 26 apr, 15:00