Afbeelding

Wonen zoals thuis in Zorghuis Wolvega

Zorg & Welzijn

WOLVEGA - Een jaar geleden streek het unieke woon- en zorgconcept van Zorghuizen Noord Nederland neer in Wolvega. In een speciale vleugel van Lenna zijn er 16 mooie appartementen waar ouderen met dementie kunnen ‘leven als thuis’. Ze mogen hun eigen meubeltjes meenemen, hun eigen foto’s aan de wand spijkeren en in de avond ruikt het in de gezamenlijke woonkamers heerlijk naar een versbereide maaltijd. RondOm de Stellingwerven sprak met oprichtster Tietsjannie Hamstra over deze bijzondere plek. 

Zorghuizen Noord Nederland is op alle vlakken een vernieuwend en unieke woon- en zorgconcept. Het zorghuis in Wolvega staat voor kleinschalig wonen voor mensen met dementie. Het belangrijkste speerpunt is dat de bewoners van het zorghuis zo lang mogelijk mee kunnen doen met de maatschappij, de regie in handen houden en kunnen leven zoals thuis: “Dat laatste vinden we het allerbelangrijkste,” ligt Hamstra toe, “We willen er alles aan doen om de overgang van thuis wonen naar in een zorghuis wonen zo klein mogelijk te maken.”

Dat begint al bij inschrijving. Een zorghuiscoach, in Wolvega is dit Corrie Kooi, gaat bij nieuwe bewoners altijd eerst op huisbezoek: “Daar gaan we in gesprek met een nieuwe bewoner maar kijken we ook goed rond; hoe leeft deze mevrouw of meneer, wat zijn hun gewoontes, wat vinden zij belangrijk in hun thuis? We besteden veel tijd aan het volledige plaatje krijgen, zodat onze bewoners zich zoveel mogelijk thuis voelen als ze bij ons komen wonen.” 

Bij Zorghuizen Noord Nederland hebben ze ervoor gekozen om wonen en zorg te scheiden. Dat houdt in dat bewoners het appartement zelf particulier huren en zorg en welzijn inkopen bij Zorghuizen Noord Nederland. Doordat ze hun eigen appartement huren, hebben ze ook meer vrijheid. “Bij veel andere verzorgingshuizen moeten bewoners zich steeds aanpassen. Een nieuw bed omdat ze verplicht een hoog laag bed moeten hebben, nieuwe meubels, weinig eigen dingen kunnen meenemen, geen huisdieren etcetera. Dan maak je het alleen maar moeilijker,” vindt Hamstra. “Omdat onze bewoners hun appartement particulier huren mogen ze zelf weten wat ze met hun plekje doen. Eigen meubeltjes mogen mee, slapen in je eigen, vertrouwde bed, foto’s van familie en vrienden aan de muur en je trouwe hond of kat mag ook gewoon mee.” 

Alles dus om de bewoners zich thuis te laten voelen. Daarnaast vindt Zorghuizen Noord Nederland het ook heel belangrijk dat bewoners zo lang mogelijk blijven meedraaien in de samenleving. Het mooie Lenna-complex in Wolvega biedt een bijzondere uitkomst, hierin schuilt namelijk een kleine en beschermde samenleving van allemaal verschillende mensen met verschillende zorgvragen. Zo heeft Uniek Talent een aantal appartement waar mensen met een licht verstandelijke beperking wonen en verhuurt Estea ook appartementen voor  senioren zonder indicaties. Het Zorghuis heeft zijn eigen vleugel op de eerste verdieping, kleinschalige zorg dus, in een grootschalig complex. En men kan ook via het Zorghuis terecht voor logeren; mantelzorgondersteuning (WMO) Kortdurende verblijf. Hiervoor zijn speciaal een aantal appartementen beschikbaar.

Het unieke van Lenna is dat er veel nadruk ligt op elkaar blijven ontmoeten. Een belangrijke spil hiervoor is Bruisss, een prachtig restaurant waar alle bewoners van Lenna, dus ook de zorghuisbewoners, gebruik van mogen maken. Hier kunnen zij, maar ook familie en vrienden, terecht voor een heerlijke maaltijd of een lekkere bak koffie met een gebakje of om een verjaardag te vieren bv. Lenna beschikt ook over een eigen winkeltje waar onder andere levensmiddelen te koop zijn. Het verenigingsleven is heel belangrijk in Lenna. Regelmatig komen bewoners samen om koffie te drinken, te biljarten, samen te eten of een uitstapje te maken. Bewoners van het zorghuis zijn ook zeker welkom bij deze activiteiten. Daarnaast wordt er ook in het zorghuis dagelijks vers gekookt met de bewoners. Tietsjannie: “Wie wil, mag mee boodschappen doen of helpen koken. Daar komen weer hele bijzondere gesprekken uit voort. Ik weet bijvoorbeeld niet beter dat rode kool uit een pot komt, maar een bewoonster kon mij in geuren en kleuren vertellen hoe zij dat vroeger vers bereide, prachtig!”

Het zorghuis heeft best een heftige tijd achter de rug dankzij het coronavirus. Dankzij de bewonderenswaardige inzet van familieleden én het personeel wist Zorghuizen Noord Nederland corona buiten de deur te houden: “Ik heb absoluut respect voor de familie van onze bewoners en onze medewerkers. Hoe zij zich aan alle maatregelen en richtlijnen hebben gehouden is ontzettend bijzonder. Het besef dat zij niet degene wilden zijn die corona binnen onze kwetsbare bubbel zouden brengen, heeft ervoor gezorgd dat we zo goed beschermd zijn gebleven. Dat verdient zeker een compliment.”

In het zorghuis Wolvega zijn nog vier appartementen vrij voor mensen met dementie. Op www.zorghuizennoordnederland.nl kun je meer informatie vinden over dit bijzonder woon- en zorgconcept. Hier kun je ook contact leggen met zorghuiscoach Corrie Kooi. 

Zorghuis Wolvega
Lenna complex
Lenna 141
8471 MX Wolvega

Zorghuiscoach Corrie Kooi
E-mail: c.kooi@mailznn.nl
Tel: 06 51925875
www.zorghuizennoordnederland.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
PowerVrouwen terug van weg geweest Verhalen uit de buurt 47 minuten geleden
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 14 uur geleden
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00