Leeuwarder straatnamen van Henk Oly
Leeuwarder straatnamen van Henk Oly

RondOm's Boekenplank: Leeuwarder straatnamen van Henk Oly

RondOm's Boekenplank

RondOm Vandaag is altijd op zoek naar mooie verhalen uit de buurt. Verhalen die nu of in de toekomst spelen, maar ook verhalen over vroeger. In RondOm’s Boekenplank licht de redactie van RondOm Vandaag elke editie een vijftal boeken uit die zich afspelen in Friesland of die vertellen over onze geschiedenis, de cultuur of natuur. Sommige boeken zijn Friestalig, andere Nederlands of geschreven in één van de mooie streektalen van onze provincie. Voor de allerjongsten, voor tieners of voor volwassenen. Fictief of echt gebeurd. Informatief of amusement. RondOm’s Boekenplank is een diverse verzameling boeken die één ding gemeen hebben; liefde voor Friesland. 

De boeken die u kan vinden op onze boekenplank en nog veel meer andere boeken zijn bestelbaar op de website van RondOm Vandaag.  Ga naar www.rondomshop.nl voor ons aanbod.

Leren over onze hoofdstad

Leeuwarder straatnamen van Henk Oly

Er is dit jaar veel onrust geweest over standbeelden en straatnamen. In Nederland dragen veel straten de naam van iemand uit de geschiedenis, en die geschiedenis is niet altijd rozengeur en maneschijn. Steeds meer mensen vinden dat we kritisch mogen zijn op de namen die we straten geven, omdat we ze daarmee zouden vereren, terwijl zij vreselijke dingen op hun geweten hebben. Anderen vinden dat, ook begrijpelijk, weer onzin, want een straatnaam is een straatnaam, meer niet niet. Het is altijd interessant om de straatnamen in uw beurt te bestuderen en op die manier te leren over de geschiedenis. Zo heeft de wijk Westeinde in Leeuwarden diverse kunstwerken aangebracht op electriciteitshuisjes en -hokjes om zo de naamgever van een straat een gezicht te geven. ‘Leeuwarder straatnamen’ van Henk Oly is een compleet overzicht van alle straatnamen in Leeuwarden, inclusief wanneer deze straten voor het eerst genoemd zijn, wat hun officieuze namen zijn en wanneer de naam officieel is toegekend. Daarnaast benoemd hij ook enkele straten die nu al niet meer bestaan. Een interessant boek als je meer wilt leren over de Leeuwarder geschiedenis die de straten van de stad willen vertellen. 

Hier kunt u het boek Leeuwarder straatnamen van Henk Oly bestellen.

HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport 57 minuten geleden
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 10 mei de film Zomervacht Cultuur 4 mei, 15:00
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00