Anita Smeding.
Anita Smeding. Foto: eigen beeld.

Anita Smeding Coaching en Consultancy: ‘Onderzoek en erken wat waardevol is voor jou’

Gezondheid

OOSTERWOLDE - Alles is verandering, kijk naar de seizoenen en de verschillende levensfasen in het leven van een mens. Elke levensfase brengt weer andere vragen en uitdagingen. Jongeren vragen zich af wat ze willen met hun leven. Paradoxaal genoeg vragen mensen in de herfst van hun leven zich dit ook af.

Er is in een mensenleven een terugkerende vraag naar zingeving. Mensen willen iets bijdragen aan de wereld. Jongeren zijn vaak nog heel idealistisch en kennen letterlijk geen grenzen. Ouderen kunnen putten uit meer levenservaring en nemen vanuit een meer gedegen basis nieuwe stappen. Voor jongeren is het vaak moeilijk om een keuze, welke echt bij hen past, te maken. Druk om het goed te doen en om de juiste keuze te maken zijn vaak groot. Veel jongeren haken ook af en gaan het anders doen, om hun eigen manier ontdekken ze de wereld. 

Liefdevolle keuzes maken

Ook volwassen worstelen met het maken van bewuste keuzes op het gebied van werk en relaties. Het leven vraagt ons om liefdevolle keuzes te maken voor onszelf en in de omgang met de ander, als het nu op het werk of een intieme relatie is. Het is belangrijk dat we leven vanuit een gevoel van er toe doen en leven van de eigen waarden.

Pasen als metafoor

Het is nu bijna Pasen, voor mij is Pasen een metafoor, voor het leven dat terug komt en alles dat opnieuw wordt geboren in het voorjaar. Het gaat er om nieuwe stappen durven te zetten. Om zichtbaar te durven zijn en de angst los te laten wat anderen daarvan gaan vinden. Het gaat daarbij om de eerste stappen te zetten, om in beweging te komen en te durven experimenteren. 

‘Het gaat er om nieuwe
stappen durven te zetten’

Als mensen op eigen initiatief komen in mijn praktijk komen ze met vragen, er is dan er iets wat ze graag willen maar ook angst, of eerdere negatieve ervaringen, welke hun tegenhouden. Soms komen ze met burn-out klachten of stress, dan geeft het lijf aan het moet anders dit kan zo niet langer, er moet iets veranderen. Iedereen wil graag bijdragen aan de gemeenschap en dat is ook nodig om psychisch gezond te zijn. Veel vragen gaan over het krijgen van voldoende zelfvertrouwen en positieve beelden om die nieuwe stappen daadwerkelijk te nemen. Het verschuiven van de focus van wat wil ik, naar wat draag je bij voor anderen, kan al enorm helpen om vooruit te komen.

‘Verandering is de
enigste constante’

Aan de andere kant zijn er mensen die moeite hebben met verandering. Vroeger was het beter kan verwijzen naar een gevoel van melancholie, een romantisch willen vast houden aan dat wat ooit is geweest. Verandering is de enigste constante. Het gaat er te erkennen wat waardevol voor jou is en te onderzoeken, waar je wel iets mee wilt en waar mee niet. Wat kan je laten gaan, wat dient jou niet? 

Als dat helder is dan kan je een bewuste keuze maken over hun je meer trouw aan je waarden en ware zelf verder gaat. Je krijgt dan meer helderheid en positieve energie, dat is toch ook waardevol in het leven, kunnen leven in lichtheid en met plezier en als het goed gaat met jou dan verschuift te focus automatisch op wat draag je bij voor een ander.

Anita Smeding is psycholoog en heeft een eigen praktijk voor coaching in 
Oosterwolde.

Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 16 uur geleden
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
PowerVrouwen terug van weg geweest Verhalen uit de buurt 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00